Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


KARAĐOZ-BEGOVA MEDRESA SA BOŠNJACIMA TREBINJA PRVE RAMAZANSKE NOĆI
Procitaj komentar
Autor: Meadin Mrndžić
Objavljeno: 02. April 2022. 15:04:23
Ramazan 1443. hidžretske godine ušao je sa akšam-namazom u petak, 1. aprila 2022. godine, u kuće svih onih koji se raduju ovom mubarek mjesecu i koji žele u njegovim odabranim danima i noćima steći Allahovu milost, oprost i zadovoljstvo.

U najjužnijem gradu Bosne i Hercegovine, Trebinju, ramazan je dočekan sa radošću i ushićenjem. Dolazak ovog mubarek mjeseca u dom porodice Fazlagić unio je posebnu radost.

Najmlađi njeni članovi, Naila i Harun, posebno su se obradovali ramazanu, ali i prvom teravih-namazu, kojem su prisustvovali u Osman-pašinoj džamiji.


Naila i Harun, osim što su se obradovali dolasku ramazana i klanjanju teravih-namaza, raduju se i učenju mukabele, koju će i ove godine, uz svog babu hafiza Sadika i softu Midhata Šabanovića, maturanta Karađoz-begove medrese i ramazanskog imama, učiti u Osman-pašinoj džamiji u Trebinju, te je emitovati i online putem, kako bi mukabelu mogli pratiti i Trebinjci i Trebinjke izvan Trebinja.
Njih dvoje će, uz sve školske obaveze, ramazanske dane sa svojim roditeljima, babom hafizom Sadikom i majkom Sabinom provoditi u postu, obavljanju dnevnih namaza u džematima Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, te prisustvovati zajedničkim iftarima koji će biti organizovani za Bošnjake Trebinja.

Inače, Naila pohađa peti, a Harun četvrti razred osnovne škole, kao i časove Islamske vjeronauke koje im drži njihov babo, hafiz Sadik efendija Fazlagić.

Hafiz Sadik je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje i nastavnik Islamske vjeronauke u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“. O ramazanskim aktivnostima u Trebinju, hafiz Fazlagić govori: „Teravih-namazi obavljat će se u Osman-pašinoj džamiji ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom, dok će se petkom, subotom i nedjeljom obavljati u Sultan Ahmedovoj džamiji. Teravih-namazi će se radnim danima klanjat i u ostalim džematima Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, a to su džemati: Pridvorci, Mostaći, Grančarevo, Župa, Zasad, Dživar, Lastva i Skočigrm. Džuma-namaz će se obavljat u Osman-pašinoj džamiji, dok će se mukabela učiti u istoj džamiji, nakon podne-namaza. Bit će emitovana uživo putem Facebook stranice Medžlisa Islamske zajednice Trebinje.“

Pored navedenih aktivnosti, Medžlis Islamske zajednice Trebinje organizovat će i druge prigodne aktivnosti tokom mubarek ramazana.

„U povodu 17. i 27. noći mubarek ramazana bit će organizovane mevludske svečanosti, dok će povodom Dana oslobođenja Mekke Medžlis Islamske zajednice Trebinje biti domaćin centralnog ramazanskog programa Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Programu će prisustvovati predstavnici Rijaseta, kao i Muftijstva mostarskog, na čelu sa magistrom Salem efendijom Dedovićem, muftijom mostarskim“, – rekao je hafiz Fazlagić.


Prvi teravih-namaz ramazana 1443. hidžretske godine u Osman-pašinoj džamiji u Trebinju klanjalo je oko dvadesetak džematlija, a kojima su se prije i nakon teravih-namaza obratili hafiz Sadik Fazlagić i profesor Meadin Mrndžić, profesor u Karađoz-begovoj medresi.

Oni su u svojim obraćanjima podstakli džematlije da ramazanske dane i noći iskoriste, provodeći ih u ibadetu i želji da zasluže oprost, milost i zadovoljstvo Gospodara svjetova, te im čestitali nastupanje mubarek ramazana u ime Medžlisa Islamske zajednice Trebinje i Karađoz-begove medrese.
Inače, saradnja Medžlisa Islamske zajednice Trebinje i Karađoz-begove medrese traje već godinama, a kroz realizaciju različitih projekata vjerskog, kulturnog i humanitarnog karaktera na području Trebinja, čime se pruža podrška Bošnjacima Trebinja u njihovom bivstvovanju na svom stoljetnom topraku.

Stoga je Karađoz-begova medresa prvu noć ovogodišnjeg ramazana bila sa Bošnjacima Trebinja i upravo iz najjužnijeg grada Bosne i Hercegovine krenula u ramazanske zijarete ostalim medžlisima Muftijstva mostarskog.

VRHOstali prilozi:
» UČENJE KROZ RAD
Muhamed Hodžić | 10. June 2022 16:04
» U KUALA LUMPURU ODRŽAN SAMIT MUSLIMANSKIH UČENJAKA
Bošnjaci.Net | 31. May 2022 00:16
» SABOR ISLAMSKE ZAJEDNICE NEKAD I SAD
Muhamed Hodžić | 23. May 2022 13:47
» LEJLETU-L-KADR - NOĆ OBJAVE
MINA | 27. April 2022 14:13
» NEMOJTE PRODAVATI SVOJU IMOVINU
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 22. April 2022 16:05
Ostali prilozi istog autora:
» SVAKA GODIŠNJICA SA NOVIM HAFIZOM
03. December 2014 22:18
» MI – MUSLIMANI, MI – BOŠNJACI!
26. February 2013 18:39
» "VOLIMO TE, MILJENIČE"
26. January 2013 13:16
» NUR KUR'ANA NEK' NAS GRIJE!
20. December 2012 15:39
» NAŠA PRVA GODINA
03. December 2012 18:47
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif