Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


GAZI HUSREV-BEGOVA BIBLIOTEKA U SARAJEVU NA HIZMETU TRAGAOCIMA ZA ZNANJEM
Procitaj komentar
Autor: MINA
Objavljeno: 17. April 2022. 15:04:38
Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, koja prikuplja i čuva polumilenijsko pamćenje i tragove kulturne historije Bošnjaka, popuštanjem mjera uvedenih zbog pandemije korona virusa bilježi sve veći broj korisnika koji posjećuju čitaonice i koriste usluge ove biblioteke.
Uglavnom je riječ o studentima, istraživačima različitih profila, akademskim radnicima i uopće tragaocima za znanjem, pretežno sarajevskih, ali i drugih bosanskohercegovačkih univerziteta.
Potrebama oko 7.000 registrovanih korisnika nastoji odgovoriti 35 uposlenika Biblioteke, angažiranih i na skupim procesima zaštite arhivske građe, među kojom se nalazi i rukopis prepisan prije 917 godina.
Gazi Husrev-begove biblioteka je u proteklom ratu uspjela sačuvati kompletan knjižni fond koji se sastoji od 120 000 bibliotečkih jedinica, od čega na arhivsku dokumentacionu građu otpada gotovo polovina građe. U njenom fondu je i 800 metara arhivske građe Arhiva Islamske zajednice kao i 1200 muzejskih artefakata iz kulturne prošlosti Bošnjaka.
„Značaj knjižnog blaga Biblioteke tim je veći kada se ima u vidu činjenica da su mnogi dokumenti i štampana građa pohranjeni u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) Bosne i Hercegovine i Orijentalnom institutu Univerziteta u Sarajevu tokom posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu nestali u plamenu mržnje s namjerom da se zatru tragovi postojanja i kulturnog djelovanja jednog naroda na ovim prostorima“, izjavio je za Agenciju MINA direktor Biblioteke mr. Osman Lavić.
Direktor Lavić smatra da Gazi Husrev-begova biblioteka, s obzirom na dokumentacionu građu i ulogu koju je imala u prošlosti, posebno u posljednjih 100 godina, te djelatnosti kojima se bavi, ima višestruku ulogu u bosanskohercegovačkom društvu.
„Ona je prvenstveno biblioteka, ali i arhiv,muzej, te kulturni i naučno-istraživački centar“, kazao je direktor Lavić.
Podsjetio je da Biblioteka danas djeluje u sastavu Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te da se njen rad u cijelosti finansira iz Bejtul-mala, Rijasetovog fonda namijenjenog, između ostalog, za finansiranje potreba onih koji tragaju za znanjem i naukom.
„Mnogo je razloga koji bi trebali biti povod redefinisanja pozicije Biblioteke u bosanskohercegovačkom društvu i njenog bar djelimičnog uključivanja na listu institucija od interesa za širu društvenu zajednicu“, kazao je direktor Lavić.
Dodao je kako se već jednom razgovaralo o tome da se Biblioteka pozicionira kao pridružena članica Univerziteta u Sarajevu, te da je takva ideja i usvojena Statutom Univerziteta iz 2013. godine, što Zakonom o visokom obrazovanju iz 2017. godine, nažalost, nije prepoznato ni tretirano.
„Zapitajmo se, da je knjižno blago Biblioteke vlasništvo neke od zapadnih zemalja, u koje smo toliko zagledani i kojima se pokušavamo uputiti, kakav bi status takva biblioteka u tom društvu imala? Bez obzira na sve ovo, Biblioteka će, s Božijom pomoći, nastaviti putem kojim hodi već 485 godina u želji da ono što je vrijedno sačuva, bude korisnicima na usluzi i ne iznevjeri ulogu koju joj je dodijelio vakif,odredivši da 'što preteče od troškova za gradnju (medrese) neka se za to kupi vrijednih knjiga, koje će se upotrebljavati u spomenutoj medresi, da se njima koristi ko ih bude čitao i da iz njih prepisuju oni koji se bave naukom'“, kazao je Lavić.

VRHOstali prilozi:
» POGLED IZ DIJASPORE: PILOT PROJEKAT ZA LJETNE FERIJE
Mustafa Klanco | 18. June 2022 14:42
» REFIK LIČINA-SANDŽAČKIM PUTEVIMA U EVROPI
Božidar Proročić | 09. June 2022 14:19
» RUŽDIJA ADŽOVIĆ - TRAG U VREMENU
Božidar Proročić | 30. May 2022 15:59
» OPŠTA OPASNOST: KORUPCIJA NA PUTEVIMA
Mirsad Kulović | 09. May 2022 03:12
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif