Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ALMA ČOLO ZA BHRT: BLOKADE DOLAZE OD ONIH KOJI ŽELE DA BIH PRIKAŽU NEMOGUĆOM DRŽAVOM
Procitaj komentar

Autor: BHRT.ba
Objavljeno: 19. May 2022. 14:05:08
“Ne možete dovesti građane u situaciju da u godini kada glasaju, glasaju sa nekim nesigurnim izbornim rješenjem ili, da kada se raspišu izbori mijenjate procedure za glasanje. To se ne smije raditi. Izbori su raspisani i izbori treba da se održe po postojećem zakonu”, govori u intervjuu “Jedan” zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Alma Čolo.

Ona ističe kako trenutno nije realno očekivati promjenu Izbornog zakona, ali ne odbija mogućnost za pregovore. Eventualni dogovor primjenjivao bi se za naredne lokalne izbore u Bosni i Hercergovini koji bi trebalo da budu održani 2024. godine. Čolo pojašnjava da je praksa, prema kojoj izborne propise ne treba mijenjati u izbornoj godini, usvojena na preporuku Venecijanske komisije.

Odgovor na blokadu provedbe izbornih rezultata

Govoreći o mogućim blokadama uspostave vlasti nakon izbora, Čolo ističe kako je to izvjesno. Olakšano je to, kaže ova zastupnica SDA i sadašnjim ustavno pravnim uređenjem, dvostrukim sistemom glasanja, postojanjem domova naroda na državnom, kao i na entitetskom nivou.

„U takvoj zemlji teško je imati adekvatan odgovor na blokade koje dolaze od onih koji žele da blokiraju ovu državu, koji žele da je učine neefikasnom, da je pokažu nemogućom, a da bi bile ostvarene konsekvence, određeni politički ciljevi za koje oni znaju koji su to ciljevi koji ni nama nisu nepoznati“, upozorava državna zastupnica Alma Čolo.

Probleme sa Hrvatskom rješavati prema principu reciprociteta

Zastupnica SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine kaže kako Izborni zakon u BiH ne može biti najvažniji problem susjedne Republike Hrvatske, ali ova država neusvajanje izmjena ovog zakona koristi kao izgovor za izbjegavanje razgovora o svim otvorenim pitanjima koje ima sa BiH.

„Sjećam se kada sam bila poslanik poslije rata, 98. godine, mi smo razgovarali sa Hrvatskom o korištenju luke Ploče za potrebe Bosne i Hercegovine. Sada se o tome više ništa ne govori. Puno je sporova oko naše imovine na Jadranu koji nikada nisu riješeni. Mislim da vanjska politika Bosne i Hercegovine treba u prvi plan da stavi takva pitanja po principu reciprociteta”, govori za intervju “Jedan” zastupnica Čolo.

Nesiguran prelazak granice Srbije za bivše pripadnike ARBiH

Alma Čolo, kao jedno od ključnih otvorenih pitanja sa Republikom Srbijom vidi procese protiv pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine koji se u Srbiji vode zbog primjene principa takozvane univerzalne sudske jurisdikcije. Ne bi trebalo biti tako, smatra Čolo već bi se trebalo suditi u državi gdje je zločin počinjen.

“Ako su se ratni zločini, a jesu, desili na području Bosne i Hercegovine, Srbija ne bi smjela da procesuira po principu univerzalne jurisdikcije naše građane. Vidite da su nas doveli u situaciju da nijedan pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine nije siguran kada prelazi granicu”, tvrdi u intervjuu „Jedan“ zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Alma Čolo.

INTERVJU „JEDAN“ POGLEDAJTE VEČERAS OD 20 SATI NA PROGRAMU BHT1.

VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
» DEKLARACIJA "SVESRPSKOG SVETA"
Faktor.ba | 09. June 2024 17:08
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif