Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


IGK Saopćenje
DUGOTRAJNA BORBA ZA ISTINU I PRAVDU URODILA PLODOM
Procitaj komentar
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. May 2022. 03:05:44
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je poslije potresnog pisma Anele Osmanović, kćerke Osmana Osmanovića bivšeg pripadnika Armije Republike BiH, koji je uhapšen u Republici Srbiji, bez postojanja bilo kakvih indikacija da su pravosudne institucije BiH, ili sud u Hagu, smatrale za shodno pokrenuti njegovo procesuiranje, saznao i radosnu vijest koja unosi optimizam i pokazuje na to da je pravda spora ali dostižna. Nadamo se istom rezultatu i u slučaju Osmana Osmanovića.

Edin Hadžić, član Internacionalnog ekspertnog tima IGK, kanadski državljanin koji živi od 1999. godine u Sarajevu, podijelio je sa nama svoju priču o dugotrajnoj borbi protiv diskriminacija od strane multinacionalne korporacijie u Sarajevu, borbi koja je nakon 7 godina dobila pozitivan epilog na Vrhovnom sudu Federacije BiH. Gospodin Hadžić je pismeno obavijstio rukovodstvo kompanije Carlbserg u Republici Srbiji da se u prostorijama nalazi slika presuđenog ratnog zločinca za genocid Ratka Mladića. Radi se o glorifikovanju presuđenog ratnog zločinca za največi zločin poslije holokausta u Evropi, genocid u Srebrenici. Anticivilizacijski čin koji dehumanizira žrtve, ponižava istinu i pravdu i derogira presude največih pravnih autoritteta u svijetu, osnovanih od ujedinjenih nacija.

O ovoj presudi je informiran 10.05.2022. godine.

Gospodin Hadžić nije želio da podijeli svoju priču sa nama prije nego što ista dobije konačan sudski epilog, iako smo smatrali i insistirali da javnost ima pravo da bude upoznata sa diskriminacijom od strane dobro poznate multinacionalne korporacije kojoj je bio izložen i on i njegove kolega.

Prevod pisma koje sadrži sve detalje ovog slučaja i koje je bilo naslovljeno na potpredsjednika ljudskih resursa kao i generalnog direktora Carslberg grupacije, donosimo u prilogu, u cjelosti.

Saznali smo isto tako u razgovoru, da je januara 2021. godine donešena presuda od strane Kantonalnog suda u korist Edina Hadžića, kojom je naloženo Carlsbergu BiH da plati iznos koji je uspostavljen u tužbenom zahtjevu, i da je osim toga presudom naloženo i da se gospodin Hadžić vrati na radno mjesto koje je u skladu sa njegovim iskustvom i školskom spremom. Carlsberg je tražio da plate manji iznos od dosuđenog od strane suda, navodeći da će se u suprotnom žaliti na presudu. Ponudili su mu posao koji je bio tri puta lošije plaćen, od posla koji je obavljao prije otkaza. Ponudili su mi posao skladištara, navodeći da je za isti potreban završen fakultet, falsificirajući interne dokumente i grubo kršeći donešenu presudu. Član Internacionalnog eksrtnog tima IGK je odbio ucjenu po pitanju novaca. Ponuđeno radno mjesto je prihvatio, samo kako bih stekao zakonsku mogućnost, za novu tužbu, zbog nepoštovanja sudske odluke.

U Carlsbergu BH je proveo 15 minuta, navodeći da će u ovoj bori ostati do kraja.

IGK je obavjestio određene političke, akademske i druge subjekte u Kanadi o navedenom pismu. IGK će intenzivirati medijsku i svaku drugu kampanju i pozvati odgovorne subjekte da razmotre drastično ugrožavanje ljudskih prava i sloboda u kompaniji Carlsberg BiH.

IGK informiše javnost da je u toku agresivni pokušaj revizije sudskih, naučnih i historijskih činjenica o agresiji i genocidu u BiH. Formirane su plačene koalicije i grupe koje imaju zadatak da u bitnim centrima svjetske politike negiraju sudske, naučne i historijske činjenice o agresiji i genocidu, veličaju presuđene ratne zločine, rade protiv organizacija, zajednica i instituta koji se bore za istinu i pravdu.

IGK svakodnevno dobiva pisma slične sadržine što jasno govori o značaju naše borbe protiv udruženih revizionista čiji je jasan cilj izjednačavanje žrtve i zločinca revizijom sudskih, historijskih i naučnih činjenica o agresiji i genocidu u BiH i glorifikacijom preusuđenih ratnih zločinaca, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}.

U nastavku objavljujemo pismo Edina Hadžića:

Ms. Maj Britt Andersen
SV Group HR

Mr. Cees t Hart
President and CEO

Dragi svi,

Dana 17.11.2014 godine sam dobio otkaz iz „ekonomskih i organizacionih“ razloga u kompaniji Carlsberg BH.

Otkaz je uslijedio četiri dana nakon što sam informirao mog pretpostavljenog, da se slika optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića, nalazi u prostorijama Carlberg Srbi-je.

Carlsberg kao multinacionalna korporacija ne može biti odgovoran ukoliko neko izloži sliku optuženog ratnog zločinca u prostorijama koje su u njihovom vlasništvu, sliku osobe koja je odgovorna za najstrašnije zločine poznate ljudskom rodu, ukoliko nisu bili upoznati sa tom činjenicom.

Međutim, Carlsberg kao multinacionala kompanija, mora preuzeti punu odgo-vornost ukoliko nakon što dobiju ovu informaciju, ipak odluči da otpuste žviždaća koji ih je upozorio na tu činjenicu.

Informirao sam vaše prethodnike u vezi mog slučaja. Dostavljam vam još jedanput sve potrebne informacije vezano za moj slučaj.

Ukoliko zanemarimo reakciju koju slika optuženog ratnog zločinca izaziva kod svakog normalnog ljudskog bića, zamolio bih vas da obratite posebnu pažnju na jed-nu izjavu u dostavljanoj dokumentaciji, koja je namjerno ignorisana od strane vaših prethodnika, iako jako glasno upozorava na diskriminaciju.

To je izjava tadašnjeg CEO Serbia Group da „samo muslimani rade u kancelariji u Sarajevu“. Mi više nismo bili ekonomisti, racunovođe, pravnici, marketinški ili prodajni stručnjaci. Mi više nismo bili uposlenici koji pokušavaju da urade najbolje što mogu i znaju. Mi više nismo bili osobe koje su ponosne što pripadaju Carlsberg svijetu. Bili smo samo muslimani. I to je jedina etiketa koja nam je pripadala, prema mišljenju odgovorne osobe unutar Carlsberg organizacije.

Zadnji puta kada smo etiketirani samo na osnovu naše religiozne pripadnosti, bio je početak 1992. Naša politička opredjeljenja, obrazovanje, pol, dob i dotadašnja život-na iskustva nisu više bila bitna. Mi smo bili samo muslimani i sa tom etiketom bili smo legitimne mete.

U slučaju da ste bili iz Prijedora, sa tom etiketom, morali ste nositi bijelu traku oko ruke. Ukoliko ste bili žena sa tom etiketom, imali ste veliku šansu da završite u kampovima za silovanje. Ukoliko ste pak bili muškarac iz Srebrenice, sa tom etiketom, bili bi ubijeni i bačeni u masovnu grobnicu. Sve to pod nadzorom osobe čija slika je bila ponosno izložena u prostorijama Carlsberga Srbija.

Dvadeset godina nakon rata, ukoliko ste bili musliman u Carlsbergovom svijetu u Sarajevu, bili ste takođe „legitimna“ meta.

U vremenu koje je uslijedio, nakon što smo etiketirani kao muslimani, od četrnaest uposlenika u uredu Carlsberg BH u Sarajevu, devet uposlenika sa pogrešnim ime-nom je bilo ili otpušteno ili prisiljeno da ode. Svi su zamijenjeni sa uposlenicima koji nisu imali pomenutu etiketu. Ukoliko Carlsberg nije mogao nove uposlenike pronaći na lokalnom nivou, dovođeni su iz inostranstva. Niti jedan trošak po tom pitanju nije bio previsok.

Ukoliko vam je teško povjerovati u ove moje tvrdnje, dopustite da skinem dodijeljenu etiketu muslimana i otvoreno vam kažem kao ekonomista, da je objašnjanje o mom otkazu iz „ekonomskih i organizacionih razloga“ bezočna laž.
Dostavio sam vam sve podatke koji to dokazuju.

Ono što sam ja očekivao od poznate multinacionalne korporacije, gdje sam sa pono-som radio 8 godina, bila je brza i detaljna istraga vezana za moj prigovor. Bilo je pot-puno suprotno od toga.

Osnov svake nepristrasne istrage je da se saslušaju obje strane i prikupe svi potrebni dokazi. Ovo je minimum koji je potreban da se uradi, kako bi se utvrdilo činjenicno stanje. Ja sam pak bio kontaktiran od strane Carlsberga, samo da me obavijeste da ne pišem CEO Carlsberg gruapcije, da ga ne uznemiravam.
Zašto vam ovo pišem?

Zato što izgleda da sam proveo 8 godina u kompaniji koja diskriminira ljude i želim da vam kažem da to nije bio dio dogovora kada sam se pridružio Carlsbergu. Ne želim da nosim taj teret na svojim leđima.
Osim toga imam dva sina koje moram naučiti šta je pravilno a šta nije. Jedini način koji je ispravan je pokazati na vlasititom primjeru. Napominjem da bi moja reakcija bi bila potpuno ista, ukoliko bih imao saznanje da je bilo koje drugo ljudsko biće, bilo koje nacionalnositi, diskriminirano unutar Carlsberg grupacije.

Nisam očekivao diskriminaciju, nepotizam, nacionalizam i obožavanje ratnih zločinaca od strane multinacionalne kompanije. Mi imamo mnogo lokalnih talenata koji su eksperti za iznad navedene oblasti.

Ljubazno bih vas zamolio da uspostavite proceduru koja ce spriječiti da se ovo što se desilo meni i mojim radnim kolegama, opet ponovi bilo kome od Carlsberg uposlni-ka. Nikada nikome u Carlsbergu svijetu. Nikada.

Molim vas nemojte mi reći da postoje procedure. Budući da ih nema. Čak i ako post-oja, ne implementiraju se. Što dovodi do istog rezultata.

Svijet nije napravljen od stvari. Napravljen je od stvari koje su bitne. Ljudi su bitni.
Dopustite mi na kraju da vas informiram da je 22 novembra, 2017 godine, u Hagu, Medjunarodni sud za ratne zločine na područiju bivše Jugoslavije, proglasio Ratka Mladiće krivim za genocid i zločine protiv čovječnosti. Nadam se da njegova slika ni-je više u vašim prostorijama.

Lično vam želim mnogo uspjeha na novom poslu i nadam se da ćete napraviti razliku. Nadam se da ćete donijeti promjene svojim dolaskom.

Srdačan pozdrav.
Edin Hadžić

VRHOstali prilozi:
» SAMO SE JAKIH I SLOŽNIH NEPRIJATELJ BOJI
Eset Muračević | 04. July 2022 15:23
» U SARAJEVU SE ODRŽAVA 11. KONGRES DIJASPORE BIH
Anadolu Agency (AA) | 02. July 2022 15:08
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif