Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


DR. SVEN ALKALAJ NA ČELU DIPLOMATSKOG KLUBA IGES-A
Procitaj komentar
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 22. May 2022. 13:05:04
Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) povodom 22. maja, dana kada je Republika Bosna i Hercegovina 1992. godine postala članica Ujedinjenih nacija, osnovao je Diplomatski klub na čijem čelu će biti bivši ministar inostranih poslova BiH i trenutni ambasador BiH u Ujedinjenim nacijama dr. Sven Alkalaj.

Ispred zgrade Ujedinjenih nacija 22. maja 1992. godine u New Yorku, zaviorila se zastava Republike Bosne i Hercegovine sa šest ljiljana.

“Ekselencije, dame i gospodo mi smo se skupili danas ovdje zbog podizanja zastava tri nove države članice Ujedinjenih nacija: Republike Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Slovenije,” - izjavio je tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija Boutros Boutros Ghali.

Delegacije zemalja novih članica su predvodili ministar inostranih poslova Republike Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić, predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan. Prve zemlje koje su priznale Bosnu i Hercegovinu bile su Bugarska 31. januara, Turska 06. februara i Španija 12. marta 1992. godine. Nakon što su početkom aprila 1992. godine Bosnu i Hercegovinu priznale Sjedinjene Američke Države, zemlje članice tadašnje Evropske zajednice, kao i mnoge druge zemlje Evrope i svijeta, prijem u Ujedinjene nacije bio je pečat državotvornosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

Prvi članovi Diplomatakog kluba, koji su ujedno i članovi IGES-a, pored gospodina Alkalaja su bivši ambasador u Saudijskoj Arabiji Razim Čolić, u Sjedinjenim Američkim Državama, Austriji i Saudijskoj Arabiji Haris Hrle, u Iranu i Maleziji Emir Hadžikadunić, u Maleziji Ensar Eminović, kao i bivši konzul u Čikagu u Sjedinjenim Američkim Državama Eldin Kajević i bivši diplomata u Washingtonu Esmir Ganić.

Klubu će moći pristupati i novi članovi koji imaju iskustvo rada u diplomatiji, u skladu sa internim pravilima Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost.

VRHOstali prilozi:
» SAMO SE JAKIH I SLOŽNIH NEPRIJATELJ BOJI
Eset Muračević | 04. July 2022 15:23
» U SARAJEVU SE ODRŽAVA 11. KONGRES DIJASPORE BIH
Anadolu Agency (AA) | 02. July 2022 15:08
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif