Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


CIK-U BIH UPLAĆEN NOVAC ZA OPĆE IZBORE, POKRENUTE I SVE JAVNE NABAVKE
Procitaj komentar
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 09. June 2022. 13:06:02
Centralni izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na današnjoj 26. sjednici pokrenula sve javne nabavke potrebne za održavanje općih izbora u oktobru 2022. godine, potvrdio je na konferenciji za medije u Sarajevu predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović, rekavši da su sredstva za provedbu opštih izbora operativna i od jučer se nalaze na računu CIK-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Arnautović se zahvalio ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi na hitnom i potpunom izvršenju odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH o izvršenju odluke o odobravanju raspodjele 12,5 miliona konvertibilnih maraka (KM) sredstava za održavanje opštih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine.

"Aktivnosti koje nisu mogle biti započete, bile su zaustavljene zbog neosiguranja finansijskih sredstava, sada se mogu provesti. Jedna od najzahtjevnijih aktivnosti su javne nabavke", rekao je Arnautović.

Dodao je da je CIK BiH donio tri odluke o pokretanju ponovnih postupaka jer su ranije ponude poništili zbog visokih iznosa koji su premašili i do 100 posto planirane iznose u 2021. godini.

Pozvao je sve privredne subjekte, kojih se to tiče, da se prijave na javne nabavke koje raspisuje CIK BiH.

Podsjetio je da je jučer potpisao okvirni sporazum o nabavci usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića za izbore 2022. godine okvirne vrijednosti 1.634.069 KM sa PDV-om.

“Za potrebe štampanja oko 14 miliona glasačkih listića nabaviće se 120 tona papira“, istakao je Arnautović.

Javno je uputio zahvalnost visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu na donošenju odluke o odobravanju raspodjele sredstava na ime pokrića rashoda vezanih za opšte izbore u Bosni i Hercegovini 2022. godine, odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine.

“Zahvalnost upućujemo i svim članovima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira kao i svim ambasadorima u BiH koji su kontinuirano pružali podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH", naglasio je Arnautović.

Dodao je da izražava žaljenje zbog toga što nadležni organi Bosne i Hercegovine, i pored niza apela, nisu postupili u skladu sa svojim obavezama iz Izbornog zakona BiH.

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini biće održani u nedjelju, 2. oktobra 2022. godine.

Ovjereno je 90 političkih stranaka i 17 nezavisnih kandidata. Do 14. juna, do 16 sati teče rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija, poručili su iz CIK-a BiH.

VRHOstali prilozi:
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 05. August 2022 19:51
» ENVER KAZAZ - FENOMEN REISOPHOBCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2022 10:39
» HUMANITARNA AKCIJA ZA ŽIVOT ŠESTOGODIŠNJE ALMINE OMERAGIĆ
Eset Muračević | 03. August 2022 19:31
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif