Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SARAJEVO: OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA OSNIVANJA PATRIOTSKE LIGE RBIH
Procitaj komentar
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 11. June 2022. 13:06:15
Povodom obilježavanja 31. godišnjice osnivanja Patriotske lige Bosne i Hercegovine (PL BiH) u Domu policije u Sarajevu danas je održana Radno-svečana akademija u organizaciji Saveza udruženja boraca Patriotske lige BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Pripadnici Patriotske lige BiH prvi su stali u odbranu, prihvatajući tako prvi udar nadolazeće agresije na međunarodno priznatu državu BiH, nakon čega je uslijedilo formiranje Teritorijalne odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Saveza udruženja boraca Patriotske lige Bosne i Hercegovine Sulejman Vranj je kazao da je povodom obilježavanja 31. godišnjice osnivanja PLBiH danas odana počast poginulim borcima i položeno cvijeće na spomen-obilježjima, uključujući i Šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

On je kazao da je danas održana i Izvještajna skupština na kojoj je bilo govora o aktivnostima Saveza u protekloj godini.

"Slijedi akademija na kojoj će također biti govoreno o ulozi Patriotske lige i problematici s kojom se ona suočava. Ova akademija ima svoj radni i svečani karakter", rekao je Vranj.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović istakao je da su osnivanje Patriotske lige, kao i Zelenih beretki i Teritorijalne odbrane bili izuzetno važni koraci s obzirom da su svjesne patriote počele da se organiziraju za otpor prije početka agresije na BiH. Dodao je da su se te grupe poslije inkorporirale u Armiju Bosne i Hercegovine.

"Kultura sjećanja i ovakve akademije su ozbiljna praksa, jer narod koji nema historiju nema ni svoju budućnost. Kultura sjećanja treba biti sistemski uređena, da uđe u kurikulume predmeta historije. Da časove historije ne moramo održavati na raznim obilježavanjima, već da djeca to uče iz udžbenika i znaju šta se to dešavalo 91, 92, 93, 94. i 95. godine. Kultura sjećanja je jedan od najznačajnijih segmenata u poslijeratnom periodu kojem ćemo posvetiti više pažnje u budućnosti", rekao je Osmanović.

U tadašnjem Domu policije u Sarajevu, 10. juna 1991. godine, formiran je Savjet za nacionalnu odbranu u kojem je bilo sedam članova. Potom je krizni štab odbrane grada Sarajeva preuzeo naziv Patriotska liga regije Sarajevo. Kasnije su, tokom rata, sve jedinice Patriotske lige odlukom Predsjedništva BiH od 23. juna 1992. godine ušle u sastav Armije Republike BiH.

Foto Samir Jordamović - AA

VRHOstali prilozi:
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 05. August 2022 19:51
» ENVER KAZAZ - FENOMEN REISOPHOBCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2022 10:39
» HUMANITARNA AKCIJA ZA ŽIVOT ŠESTOGODIŠNJE ALMINE OMERAGIĆ
Eset Muračević | 03. August 2022 19:31
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif