Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Iz pera Bosanca, mostarskog Sarajlije, bosanskog Srbina
NAŠI NEPRIJATELJSKI „UBITAČNO-RUŠILAČKI BLIZANCI“
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 11. June 2022. 14:06:27
Veoma inspirativno, ovaj vremešni visoki intelektualac, koji zahvaljujući svim svojim vrlinama i osobinama, sa ogromnim životnim iskustvom, upravo zahvaljujući pamćenjima i sjećanjima, ispisuje vam, dragim čitaocima, tematski interesantan sadržaj i ovoga članka.
Da se ne zaboravi.
Kako to čini, sa pravoga mjesta, pred odlazak u „Jad Vašem“ svjetski memorijalni centar holokausta, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u službenoj posjeti Izraelu.
Dakle, sa mnogo spoznaja i istinitih sadržajnih činjenica, sa velikim zadovoljstvom u riječima i slikama iskazujem svoja neposredna pamćenja i događanja, ovoga tematskoga sadržaja.
Interesantna je činjenica zašto me upravo za sve ovo inspirisao, niko drugi, već u ovome vremenu i trenutcima, upravo veliki hrvatski nacionalista, čelnik ortodoksne nacionalističke stranke HDZ-a u Bosni i Hercegovini, još konkretnije u Hercegovini i gradu Mostaru, njihov akademik i professor Sveučilišta Dragan Čović.


Kakve li simbolike i još veće ironije, pred odlazak u Izrael i posjetu ovome centru, upravo se našao na pravome mjestu, sa simboličnom jevrejskom kapicom zvanom, tradicijalno „jamajka“.
Našao se na mjestu gdje je ispisano na engleskom, da se ne zaboravi, upravo rušenje najvećeg mostarskog spomenika, svjetske arhitekture „Staroga mosta“ u UZP (udruženom zločinačkom poduhvatu) hrvatske vojske HV i HVO, dakle učesnika u agresiji na Mostar i okolinu i na državu Bosnu i Hercegovinu.
Haški sud je rekao svoje, kao i mnogi dosadašnji teksto pisci su u mnogome opisali ovaj slučaj, te je ovom prilikom i nepotrebno o ovome nešto posebno ispisivati.


Međutim, ustaška ideologija iz vremena NDH imala je svoje korijene, na kojima se upravo i nastavila realizirati ista takva i sa Franjom Tuđmanom i njegovim jaranom Slobodanom Miloševićem, kao i sa njihovim saradnicima i slijedbenicima ili nasljednicima, sa Matom Bobanom i do današnjih dana, njihovim velikim nacionalistima i dokazanim „ rušiteljima blizancima“ upravo Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom.
Dakle, svi su oni učesnici i realizatori agresorske, nacionalističke i ubitačne „ideološke matrice“ njihovih uzora i mentora iz prošlosti fašizma, ustaštva, četništva i sve do trenutnog vremenskog najubotičnijeg nacionalizama.
Djeluju godinama, kao uigrani tandemi „rušilačkih blizanaca“, koje pamtim i sjećam ih se, od Vjekoslava Maksa Luburića i njegovog vješanja patriota sa Marijinog dvora u Sarajevu, kao rođeni sarajlija, zatim kao građanin grada Mostara, sa agresijama sa istoka i zapada, od istih ovih izvršioca indentičnih ideoloških nakana, sa blizancima odgovarajućih vremenskih perioda


Pavelić - Mihajlović, ustaško-četnički blizanci iz 40-tih godina, fašizma!

Slobodan Milošević i Franjo Tuđman iz Karađorđeva, agresorski blizanci, 90-tih godina!

Radovan Karadžić i Mate Boban, genocidaši iz RS-a i HB!

Post dejtonski nacionalistički „rušilački blizanci“ Milorad Dodik i Dragan Čović!


Dakle, dolaskom na mjesto velikoga zločina na Stari most, samozvani akademik i nacionalista Dragan Čović, posjetom memorijalnom centru holokausta, izjavljuje i obećava da će se pobrinuti za antisemitizam.
Međutim, citiram: „Ono što je sigurno jeste da sagovornicima nije kazao da su u dijelovima Bosne i Hercegovine, u kojima HDZ, ima vlast, ulice nazvane po nacistima i fašistima i njihovim saradnicima. Najeklatantniji primjer za to su ulice Mostara nazvane po ustašama Mili Budaku, Juri Francetiću, Mladenu Lorkoviću, Anti Vokiću i Đuri Spuževiću.
Oni i mnogi drugi bili su istaknuti pojedinci u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) pod čijim je kvislinškim režimom tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 12.000 bosanskohercegovačkih Jevreja.
Nazivanje ulica po njima je dio HDZ-ove glorifikacije zločinaca iz Drugog svjetskog rata, kao i iz posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Čoviću ništa nije bilo sporno da hrvatski pjevač, koji promiče nacističke i fašističke stavove, Marko Perković Thompson 2017. održi koncert u Mostaru. Sastavni dio svakog Thompsonovog koncerta je ustaški pozdrav "Za dom spremni."
Bio je i u Bleiburgu na kojem se također promovira ustaštvo, a dočekao je i ratnog zločinca Darija Kordića koji je osuđen na 25 godina zatvora zbog ubistva 116 civila u Ahmićima. Ne pristaje na okončanje onoga što je svojstveno aparthejdu - "dvije škole pod jednim krovom".
Sve ove anticivilizacijske pojave su problematizirane u mnogim međunarodnim izvještajima o Bosni i Hercegovini.
U Čovićevo odavanje počasti žrtvama nacizma i fašizma možda će se i moći vjerovati onda kada on i HDZ prestanu glorificirati i pravdati ratne zločince te priznaju zločine počinjene u ime naroda kojem pripadaju. To se odnosi i na sve ostale političare, neovisno o nacionalnosti, koji verbalno proklamuju antifašizam, a u praksi rade suprotno od toga” /završen citat S. Puhala/.
Sve laži i obmane, prema Gebelsu da bi te laži postale istionite, aktuelni čelnik HDZ-a Dragan Čović, nazvan od uglednih Hrvata i “grobarom hercegovačkih Hrvata“ u kontibuitetu izjavljuje da su njegovi Hrvati “ ugroženi“ zanemarujući njihovo diskriminatorsko djelovanje na ovim prostorima, majorizaciju u sistemu vlasti i uzurpaciju industrijskih objekata u gradu Mostaru, kao Aluminij, Soko i ine tvrtke.
U ličnoj zabludi i nepodnošljivoj propagandi svojih nastojanja i bolesnih amicioznih težnji da uspije na izborima za funkciju člana Predsjedništva, permanentno napada patriotu i dokazanog rodoljuba, rođenog Hrvata Željka Komšića, prije svega da nije Hrvat i da je drugi član Predsjedništva iz reda Bošnjaka.
Kakvog li apsurda i sramote od hrvatskih čimbenika, koji slijepo slijede lažnu i nepodnošljivu bolesno ambicioznu, kriminalnu i nacionalističku Čovićevu politiku.
Možda u ovim glupostima u vlasti Republike Hrvatske i uspjeva, evo sve do mjeseca oktobra, kada će mu građani ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine i konačno i trajno reći da je nepoželjan, da je naš Željko Komšić prestavnik svih građana BiH.

VRHOstali prilozi:
» ČEONI UDAR U SUDSKU PRAVDU I LJUDSKA PRAVA
Velija Murić | 28. November 2022 13:06
» IZ ZONE SUMRAKA ODJEKUJE: „SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!“
Mehmed Meša Delić | 26. November 2022 14:50
» DODIK OPET POLUPAO LONČIĆE
Eset Muračević | 26. November 2022 13:22
» POVIJEST (NI)JE UČITELJICA ŽIVOTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. November 2022 20:05
» OSMORKA I VELIKO SRPSKO-HRVATSKE BAJE!
Mr. Milan Jovičić | 23. November 2022 19:53
» KONTAŠ?
Said Šteta | 23. November 2022 16:28
» RAZMIŠLJANJE JEDNOG LEGITIMNOG BOŠNJAKA: „DRUGA FAZA GENOCIDA NAD BOSNOM“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. November 2022 12:05
» ŠTA TO PORUČUJU I ŽELE NACIONALISTI IZ MOSTARA?
Mr. Milan Jovičić | 21. November 2022 01:09
» ESEJ O “G(L)ADNIM GODINAMA”
Dr. Harun Hadžić | 20. November 2022 14:55
» JETON NEZIRAJ – THE HANDKE PROJECT
Šemso Agović | 18. November 2022 13:56
» UKRAJINSKA POBJEDA U HERSONU POČETAK KRAJA PUTINA
Božidar Proročić | 16. November 2022 16:49
» (NE)POLITIKA KAO UDRUŽENI OSVETNIČKI PODUHVAT
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2022 17:32
» HEROJI MOSTARA ZA VJEČNO PAMĆENJE
Mr. Milan Jovičić | 13. November 2022 16:19
» CRNI KVADRAT NA CRNOJ PODLOZI
Dr. Sead Alić | 12. November 2022 14:48
» SILNIKE NA OVOM SVIJETU ČEKA PONIŽENJE...
Sead Zubanović | 11. November 2022 14:56
» BH. HRVATI "ZAKOPAVAJU" I SAMI SEBE I HRVATSKU
Nada Starijaš Al Issa | 07. November 2022 20:26
Ostali prilozi istog autora:
» HEROJI MOSTARA ZA VJEČNO PAMĆENJE
13. November 2022 16:19
» PARLAMENTARNO POLITIČKO SMEĆE!
31. August 2022 21:35
» PO ČEMU SE TO RAZLIKUJEMO?
22. August 2022 13:45
» PISMA IZ RODNOGA SARAJEVA
15. August 2022 08:27
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif