Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


JEDNA LASTA NE ČINI PROLJEĆE!
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 21. June 2022. 17:06:18
U ovim našim tmurnim i sudbonosnim vremenima, u predizbornom periodu, naše rezonovanje i nužne aktivnosti nisu nikakvo adekvatne ovakvoj situaciji u cijeloj državi.

Primajući ka znanju da nam je vlast svih ovih godina u postdejtonskom periodu bila zločesta, turobna, režimska, kriminalna, u sopstvenom interesu njenih brojnih kadrova iz ortodoksnih nacionalističkih stranaka HDZ-a i SNSD-a, kao i njihovih partnera na državnom nivou velike nacionalne kod Bošnjaka SDA i manje, recimo jedine probosanske i patriotske u vlasti DF-a.

Iako stranka SDA sa Bakirom Izetbegovićem na čelu iste, nije ranga i nivoa ortodoksnih nacionalističkih stranaka kod Hrvata HDZ-a i čelnika Dragana Čovića, kao i kod nacionalističkih Srba, SNSD-a sa guslarom čelnikom Miloradom Dodikom, činila je ustupke i kardinalne greške u vlasti, što je učinilo antipatičnom i nedoličnom kod brojnih građana ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine sa kadrovima SDA.

Očito je nužno i veoma poželjno, da naši građani na narednim izborima, prema željama i mogućnostima iste veoma kazne, ne davajući im svoje gtlasove.

Kako i na koji način sve ovo učiniti, pripremiti i angažovano realizirati cjelovite pripreme u ovom predizbornom periodu, u cilju istinite prezentacije građanima, radi njihovih pravih spoznaja i svega ovoga što nije bilo dobro uvlasti sve ove godine.

Kada je u pitanju konkretno Predsjedništvo države, idealno bi bilo riješenje za našu državu i građane, kao iskorak ka EU i u NATO, kad bi pobjedili kandidati; Denis Bećirević, Željko Komšić i Vojin Mijatović.

Međutim, kako su inače izbori nedemokratski i sa kršenjem ljudskih prava, na cjelovitoj teritoriji države BiH, problem veoma jasan svim građanima, svakako su i naša nadanja vjerujemo uzaludna.
Pobjeda Denisa Bećirevića, bez Željka Komšića, sa izborima u Federaciji, ne znači ništa uspješno, jer upravo jedna lasta ne čini proljeće.

Sa pogledima iz Hercegovine i grada Mostara, kao njeni građani svoju sudbinu, upravo moramo vezati sa uspjehom Željka Komšića, jer pobjeda i dolazak bilo kojeg kandidata iz reda HDZ-a, za našu državu bi bio krah i izuzetni njen neuspjeh za budućnost odnosa i suživota.


Međutim, kako je inače grad Mostar izdan i prepušten grad HDZ-u i njegovoj vlasti, od strane SDA i Bakira Izetbegovića, nije nikakvo čudo sa dešavanjima vandalističkih akcija na Partizanskom spomeniku, a ustaške ulice su još uvijek aktuelne.

Ukoliko istinski građani Mostara i dijela Hercegovine ne shvate nužnost i važnost glasa i izbora Željka Komšića u novo Predsjedništvo, veoma teško to mogu shvatiti i ostali glasači u Federaciji, mome rodnome Sarajevu i svi Bosanci, što bi bilo pogubno i žalosno.

Teško je vjerovati da bilo koji kandidat iz redova „srpskoga sveta“ ili „dodikovaca“ može biti poražen na ovim izborima, što bi značilo da bi koalicija ortodoksnih nacionalista izbora HDZ-ovoga kandidata i srpskog kandidata iz redova „dodikovaca“ značio i nastavak rušilačke nacionalističke državne ideologije i u ovom novom troglavom Predsjedništvu.

Nažalost, dok su kandidati SDA, Bakir Izetbegović i bilo koji kandidat HDZ-a (još uvijek nedefinisan kod lukavih latina) sa srpskim kandidatom iz redova „dodikovaca značilo propast naših želja i potreba.
Dok kandidati SDA, HDZ-a i SNSD-a, kako se može vidjeti, obilaze džamije, katedrale i crkve, animiraju svoje glasače I priželjkukuju njihove glasove, dotle se i Željko Komšić, „začauren“ u svome uredu i fotelji, bez aktivnog izlaska na teren, može i nadati uspjehu i poželjnim glasovima građana u Federaciji.

Kako već slušam po Mostaru i Hercegovini, već kruže glasovi, kako je nužno glasati za Denisa Bećirovića a ne i za Željka Komšića, što upravo usmjerava vodu na mlin HDZ-a i njihovog kandidata, ma koji bio, ne piše nam se dobro svim građanima ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Šta se nadati u zaluđenom i oslijepljenom, lažnom „srpskom svetu“ da kod rastrgane i neprimjerne opozicije sa njihovim kandidatima može biti napretka i uspjeha, pored nacionalista iz režima „dodikovaca“ to nam po svoj prilici ostaju trajne gusle, ista muzika, laži i obane sa nebeskih visina.

VRHOstali prilozi:
» IZ ZONE SUMRAKA ODJEKUJE: „SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!“
Mehmed Meša Delić | 26. November 2022 14:50
» DODIK OPET POLUPAO LONČIĆE
Eset Muračević | 26. November 2022 13:22
» POVIJEST (NI)JE UČITELJICA ŽIVOTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. November 2022 20:05
» OSMORKA I VELIKO SRPSKO-HRVATSKE BAJE!
Mr. Milan Jovičić | 23. November 2022 19:53
» KONTAŠ?
Said Šteta | 23. November 2022 16:28
» RAZMIŠLJANJE JEDNOG LEGITIMNOG BOŠNJAKA: „DRUGA FAZA GENOCIDA NAD BOSNOM“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. November 2022 12:05
» ŠTA TO PORUČUJU I ŽELE NACIONALISTI IZ MOSTARA?
Mr. Milan Jovičić | 21. November 2022 01:09
» ESEJ O “G(L)ADNIM GODINAMA”
Dr. Harun Hadžić | 20. November 2022 14:55
» JETON NEZIRAJ – THE HANDKE PROJECT
Šemso Agović | 18. November 2022 13:56
» UKRAJINSKA POBJEDA U HERSONU POČETAK KRAJA PUTINA
Božidar Proročić | 16. November 2022 16:49
» (NE)POLITIKA KAO UDRUŽENI OSVETNIČKI PODUHVAT
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2022 17:32
» HEROJI MOSTARA ZA VJEČNO PAMĆENJE
Mr. Milan Jovičić | 13. November 2022 16:19
» CRNI KVADRAT NA CRNOJ PODLOZI
Dr. Sead Alić | 12. November 2022 14:48
» SILNIKE NA OVOM SVIJETU ČEKA PONIŽENJE...
Sead Zubanović | 11. November 2022 14:56
» BH. HRVATI "ZAKOPAVAJU" I SAMI SEBE I HRVATSKU
Nada Starijaš Al Issa | 07. November 2022 20:26
» HAJKA NA ALKALAJA
Zijad Bećirević | 07. November 2022 15:10
Ostali prilozi istog autora:
» HEROJI MOSTARA ZA VJEČNO PAMĆENJE
13. November 2022 16:19
» PARLAMENTARNO POLITIČKO SMEĆE!
31. August 2022 21:35
» PO ČEMU SE TO RAZLIKUJEMO?
22. August 2022 13:45
» PISMA IZ RODNOGA SARAJEVA
15. August 2022 08:27
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif