Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Kompenzacijski federalni mandatar Naše stranke
ISTRAŽIVAČKI FAŠIZAM MILOMIRKE MILE MELANK
Procitaj komentar

Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 22. June 2022. 14:06:45
Milomirka Mili Melank, koja je kompenzacijskim mandatom dospjela Federalni parlament sa liste Naše stranke (NS), usudila se da vrši nekakva „umjetnička istraživanja“ i to nećete vjerovati o ezanu. Pa je tako „umjetnica“ sa kompenzacijskim mandatom u parlamentu došla do zaključka da ezan – poziv na molitvu muslimana narušava prirodni sklad, odnosno da „ništa u prirodi nije tako prezistentno zvučno agresivno“, pozvala se „umjetnica“ na osjećaje „nevjernika“, navodno ih vrijeđaju riječi „Allah je najveći“, pa nas pita kako bi nama, tj. muslimanima bilo da moramo slušati Zdravomariju pet puta dnevno ...

Kao Bošnjakinja koju pet puta dnevno, a 1825 puta godišnje, kako izračuna „umjetnica“, ezan poziva na molitvu, poručujem Mili i ostalim agresivnim ateistima, šovinistima, islamofobima i svima onima kojima je tijesna koža, nesretnicima koji bi da svoju defektnost liječe na vjerskim pravima i slobodama muslimana - Bošnjaka slijedeće.

PIŠE: ELMEDINA MUFTIĆ: Nikad se Mila, u Bosni neće uvesti fašiziodne vrijednost da se ezan ne čuje, s time neka se pomiri. Jer ovo je država Bosna koju smo krvlju i životima platili, u kojoj će se prava vjernika poštovati, kao što se poštuju i prava onih koji ne vjeruju. Ovakav vid udara na slobodu vjere, zapakovan u celofan umjetnosti, kao opravdanje, naići će na otpor i osudu i spremnost da svim sredstvima branimo vjeru.

U ovoj zemlji bosanskoj odvajkada se živjelo u miru sa sobom da bi se moglo živjeti u miru sa drugima, pomirite vlastite nemire, pa će ezan biti simfonija, a ne postojana agresivnost u prirodi. Najzad, Mila je samo instrument naručene političke bande koji kroz djelovanje Njihove stranke namjeravaju razvlačiti pamet Bošnjacima, tamo gdje su stali osuđeni i neosuđeni ratni zločinci.


Ezan je poziv na molitvu, a vjera je osnovno ljudsko pravo. Opće je poznato da Bošnjaci kao autohton europski narod poštujući svetinje drugih naroda i njihove svetonazore, nikada im nisu smetala crkvena zvona ili bilo koji drugi način oglašavanja za obavljanje molitivi. Najzad, u Bosni crkvena zvona oglašavaju se više puta dnevno, ezani pet puta dnevno, ali samo čudim kako u istraživanju u svrhu umjetnosti, Mili ne zasmetaše crkvena zvona, nego glas ezana.

Naučite već jednom bonton stvarnosti, prihvatite da je vrijeme ugnjetavanja Bošnjaka po vjerskim, nacionalnim, kulturološkim pravima i slobodama, anticivilizacijska PROŠLOST.

Shvatite da Bošnjaci više NIKAD neće ni od koga tražiti dozvolu da budu ono što jesu. A jesmo, autohtoni narod države bosanske. A jesmo, narod koji predstavlja više od polovina ukupnog broja stanovnika svoje države Bosne i Hercegovine. Bošnjaci su genocidom i genocidima platili najveću cijenu SLOBODE. Dok su u odbrani države položili živote najbolji sinovi ove zemlje - brojem, trideset sedam hiljada poginulih pripadnika Armije R BiH i MUP-a R BiH, da bi nas ezan pet puta dnevno pozivao na molitvu, da bi smo bili rahat u svojoj vjeri na svojoj zemlji. Naravno, tamo gdje su bili pripadnici viteške Armije i MUP-a R BiH, očuvane su sve crkve i džamije, i slobodno zvone zvona, uči ezan i razlijeva se glas muezina.

Da podsjetimo, tokom višedržavne agresije na RBiH srušeno je 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata. Jasno je da je zloglasna Vojska Republike Srpske (VRS), potpomognuta snagama iz Srbije, srušila je 534 džamije, a Hrvatsko vijeće obrane (HVO) sa Hrvatskom vojskom (HV) oko 80.

Ali pored tih činjenica, fašizam koji izbija iz Milinih istraživačkih stavova, ne plaši me, nego me snaži da joj se kao Bošnjakinja i muslimanka suprotstavim, da joj poručim, da onaj ko se usudi krenuti na vjerska prava bilo kojeg čovjeka u ovoj zemlji, nije bitno da li ga ezan ili crkveno zvono pozivalo na molitvu, udario je na pravo i slobodu, i zaslužuje da mu se pruži otpor.

Komunizam je bio mračno doba za slobodu vjere, ali se i tih četrdeset pet godina ezan 1825 puta godišnje oglašavao sa bosanskih džamija, nikad utihnuo nije i nikad utihnuti neće, Allahovom odredbom i spremnosti nas da branimo slobodu vjere cijenom života.

Pita se Mila kako bi bilo nama, misleći na muslimane da slušamo Zdravomarija, odgovaram joj:
• Bilo bi nam sasvim normalno, isto onako kako nam je normalno da čujemo zvuk zvona, mi smo narod koji poštuje druge i drugačije, na kraju dokazali smo to u posljednjoj krvavoj agresiji na R BiH u kojoj su velikosrpski i velikohrvaski nacionalisti porušili 614 džamija, jer su razmišljali upravo tako kao Mila - smetao im je ezan, zamislite pet puta dnevno! Zato su s vrha političke i vojne piramide odlučili da poruše džamije i biološki unište muslimane, kako se ne bi imalo s čega pozivati na molitvu i kako se ne bi imao ko pozivati na molitvu, a muslimani Bošnjaci su sačuvali crkve, jer su one Božije kuće i na to smo ponosni. Mi nismo imali namjeru niti cilj da u Bosni utihne zvuk zvona sa crkvenih zvonika, ali su ovakvi kao Mila željeli i danas žele da ezan utihne i da nestanu biološki oni koje ezan na molitvu poziva.

• Nije to uspjelo ni zločincima Miloševiću, Karadžiću, Mladiću, Tuđmanu, Bobanu, Šušku…, ratnih devedesetih godina, kada su nas planski i udruženo napali svim mogućim raspoloživim sredstvima, a da sada tri decenije kasnije uspije nekoj Mili koja nema digniteta da uđe voljom naroda u Federalni parlament neko se političko nedonošče uvali preko kompenzacije.

• Mila bi trebala znati da plaća koju dobiva, kao neželjena nego nametnuta poslanica, finansira se iz džepova nas, koje ezan na molitvu poziva, od naših para, ona vrši i plasira ovakva fašistička istraživanja.

• Nikad se Mila, u Bosni neće uvesti fašiziodne vrijednost da se ezan ne čuje, s time neka se pomiri. Jer ovo je država Bosna koju smo krvlju i životima platili, u kojoj će se prava vjernika poštovati, kao što se poštuju i prava onih koji ne vjeruju. Ovakav vid udara na slobodu vjere, zapakovan u celofan umjetnosti, kao opravdanje, naići će na otpor i osudu i spremnost da svim sredstvima branimo vjeru.

U ovoj zemlji bosanskoj odvajkada se živjelo u miru sa sobom da bi se moglo živjeti u miru sa drugima, pomirite vlastite nemire, pa će ezan biti simfonija, a ne postojana agresivnost u prirodi. Najzad, Mila je samo instrument naručene političke bande koji kroz djelovanje Njihove stranke namjeravaju razvlačiti pamet Bošnjacima, tamo gdje su stali osuđeni i neosuđeni ratni zločinci.

VRHOstali prilozi:
» PROPALA INVAZIJA IZRAELA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. April 2024 21:38
» KOCKA JE BAČENA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17. April 2024 18:27
» KARL MARX U SVETOJ ZEMLJI (I)
Dr. Sead Alić | 13. April 2024 21:31
» HEJ, VUČKO NAŠ, SRBENDO VELIKA!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. April 2024 19:46
» TURBO FOLK U KNJIŽEVNOSTI
Said Šteta, književnik i novinar | 12. April 2024 15:22
» ALLAH SELAMET VAM, MITOMANI!
Sead Zubanović | 11. April 2024 18:12
» IN MEMORIAM SAFET-SAJO SIJARIĆ (1952-2024)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 11. April 2024 00:15
» GAZA - OTETO PRAVO NA ŽIVOT I SLOBODU
Hfz. Haris Kalač | 10. April 2024 04:45
» VEDRINA I MUDROST DR. HUSEINA DŽANIĆA
Dr. sc. Ibrahim Kajan | 08. April 2024 21:55
» GAZA - HRONIKA DANA 152: PORUKA AMERICI OD BOSANSKOG PRIJATELJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. April 2024 14:33
» SVETOST LAŽI – NOVA OBJAVA U SVETOJ ZEMLJI
Dr. Sead Alić | 07. April 2024 05:54
» DŽAVID (HAMZA) HAVERIĆ (1920-1941)
Akademik dr. Džavid Haverić | 07. April 2024 05:27
» MONSTRUMI KOJI SU UBILI DVOGODIŠNJU DANKU
Esad Krcić | 05. April 2024 13:53
» KO JE U BIH UGROŽEN, A KO PREDSTAVLJA SIGURNOSNU PRIJETNJU?
Zijad Bećirević | 03. April 2024 16:32
» BOSANCI, NAŠI VRLI, DA LI SE RODIO JUNAK DA OTPREMI NA SMETLJIŠTE OVO ZLO NAŠE BOSNE I HERCEGOVINE?
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 03. April 2024 16:14
» DOSTOJEVSKI U GAZI
Dr. Sead Alić | 29. March 2024 23:21
» ŠTA LI SU NAM TO NAPISALI DRAGAN I MILORAD, PORUKOM SA ZIDA PLAČA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 28. March 2024 14:47
» DA LI JE BOSNA I HERCEGOVINA ZAISTA „NEMOGUĆA ZEMLJA“?
Mehmed Meša Delić | 26. March 2024 16:43
» PRIJEDORSKA RAMAZANSKA SJEĆANJA
Samir Hadzalić | 25. March 2024 15:26
Ostali prilozi istog autora:
» MULJ U KOJEM PLIVAJU GMIZAVCI
29. November 2023 14:08
» PONOS I TUGA MAJKE ŠEHIDA
01. September 2023 14:06
» DOSTA TE JE, VOJINE!
20. August 2023 15:57
» SNOBOVI
18. August 2023 15:12
» IGOR I DŽAMIJE
04. March 2023 12:43
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif