Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


GENERACIJSKI USPJEH FC BOSNA ZH - PLASMAN U VIŠI RANG
Procitaj komentar

Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 23. June 2022. 19:06:34
POMOĆI DOMOVINI: Iako je cijeli juni u Švicarskoj protekao u zaista nekoliko, pomena vrijednih događaja, jedna stvar koja spriječava da se o tome govori u superlativima, vezana je za registraciju birača za Opšte izbore 2022, a sa kojom se nikako ne može biti zadovoljno. Bolje, više i odgovornije može i mora.

Sa jedne strane se iskazuje ogromna ljubav prema Bosni i Hercegovini, a sa druge strane jedna velika indolentnost prema samom činu glasanja, a kojim se zapravo, na najefikasniji način može pomoći domovini!
Kako pomiriti ove dvije krajnosti, kako napraviti sinergiju, kako tu emociju, ljubav, požrtvovanost objediniti i iskoristiti na najproduktivniji način, pitanje je za »milion dolara». Korist, kada bi se ta silna energija na pravi način iskoristila, zasigurno bi za državu imalo izuzetan efekat.


Intezivne aktivnosti nekoliko NVO «Snaga domovine», “Glas za Bosnu”, “Prosperitett Fond CH“, “Echo iz Bosne”, “Komisija bijelih traka” kao i mnogih džemata, prevashodno na registraciji birača su za svaku pohvalu. Gostovanje gospodina Avde Huseinovića i predstavljanje filma «Atentat na Bosnu», kao i promocija knjiga gospodina Mirnesa Omerovića «Prijedorska matura» i “Zemlja bosansaka” su događaji koji na senzibilan način uvezuju i zbližaviju dijasporu i maticu.

No, jedan događaj je na poseban način obilježio ovaj juni 2022. i zavrijeđuje poseban pomen, jer su ga priredili mlade generacije Bosanaca i Hercegovaca na sportskom polju.

VELIKI USPJEH: FC Bosna ZH već 26 godina na najljepši mogući način promoviše ime i slavu svoje domovine u kantonu Zürich. Stotine, pa možda i hiljade, sportista, kroz pet selekcija, od najmlađih juniora do najstarijih veterana je prodefilovalo kroz ovaj klub i naravno, srcem, dušom i tijelom se identifikovalo sa svojom zemljom. I napokon, ove godine je uslijedio povijesni uspjeh i to, po prvi put plasman u treću kantonalnu ligu.


Bivši i aktuelni predsjednici kluba: Mesud Adilović i Abdulah Svraka

Veliko slavlje, euforija, radost popraćena sa pjesmom “Bosnom behar probeharao” je nešto, što veže generacije za ovaj klub na koji treba biti ponosan svaki bh građanin, posebno u kantonu Zürich (Cirih).
Ono, što krasi ovu ekipu je kombinacija mladosti i iskustva zatim, sloga, kompaktnost i disciplina. Sa posebnim poštovanjem se govori o treneru Mariu, inače Italijanu, koji zasigurno ima najveće zasluge za ovaj sportski uspjeh.

No, glavni lik ove uspješne priče zove se Abdulah Dule Svraka, aktuelni predsjednik kluba i čovjek koji je od prvog dana sa FC Bosnom ZH.


Prošao je sve selekcije, učestvovao u formiranju raznih selekcija, bio kapiten, trener i uvijek svim svojim bićem uz ovaj klub. Bolju i dražu nagradu za svoju dugogodišnju vjernost i prvrženost ovom klubu, zasigurno nije mogao ni zamisliti.

Naravno, velike zasluge pripadaju svim dosadašnjim igračima, trenerima, članovima Uprave, koji su svih ovih godina bodrili ovaj klub, od prvog predsjednika Harisa Adilovića, preko nekoliko pojedinaca koji su svih ovih 26 godina bili cijelim bićem uz ovaj sportski kolektiv.
Klub se zahvaljuje svim sponzorima, koji su prepoznavali važnost promicanja sporta, a time ii države BiH. Nadati se da će ovim uspjehom porasti i interes za nova sponzorstva i potporu klubu, koji svakako ima velike ambicije u narednoj sezoni.

Kao pravi vođa i predsjednik kluba, preostaje još Duletu da pozove svoje saigrače i sve saradnike, da se sada registruju za izbore i ostvare još jednu pobjedu za Bosnu.

VRHOstali prilozi:
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
» BOSNO MOJA, DIVNA I NEKADA BILA MILA, PRKOSNA I SRAMOTNA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 26. March 2024 16:38
» BANA DODIJELILA PLAKETU DR. HARUNU HADŽIĆU
Bošnjaci.Net | 24. March 2024 21:18
» SIJANINI STIHOVI
Avdo Metjahić | 21. March 2024 23:54
» KAPIJE SVJETLOSTI UMJETNIČKI I NAUČNI UNIVERZIM DR PUPOVIĆA (I)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. March 2024 14:46
» ŠTO NE STIGOŠE KAMOM, POSTIŽU GUMICOM!
Esad Krcić | 22. February 2024 01:24
» NE TREBA ODUSTAJATI OD ČINJENJA DOBRIH DIJELA
Mensud Alićušić | 19. February 2024 16:47
» ISMET HADŽIĆ PETODECENIJSKI TRAG U LIKOVNOJ UMJETNOSTI CRNE GORE (I)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. February 2024 15:40
Ostali prilozi istog autora:
» OD BAHA DO SEVDAHA
29. January 2024 13:38
» DRŽAVA BOSNA - TO SMO SVI MI
23. October 2023 15:02
» RECI MAJCI DA SE NISAM PATIO
02. July 2023 22:09
» GLAS ZA BOSNU - MIR U EVROPI
05. June 2022 15:23
» POKRET: DRŽAVA – DOMOVINA BOSNA
04. November 2021 18:39
» POZDRAV DOMOVINI - POZDRAV!!!
25. November 2019 17:49
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif