Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Saopćenje i poziv na obilježavanje 30. godišnjice zločina u Kalinoviku
TUŽILAŠTVO NIJEMO NA ZLOČINE NAD CIVILIMA U KALINOVIKU: KLJUČNI POČINIOCI NA SLOBODI U SRBIJI
Procitaj komentar
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. June 2022. 12:06:19
Udruženje članova porodica nestalih s područja opštine Kalinovik „Istina-Kalinovik '92“ će 26. juna obilježiti 30. godišnjicu stradanja civila bošnjačke nacionalosti u Kalinoviku. Tim povodom, planirani su obilazak nekadašnjih logora i stratišta na području opštine Kalinovik, te polaganje cvijeća i odavanje počasti žrtvama. Detaljan program obilježavanja 30. godišnjice zločina nad civilima u Kalinoviku i fotografije možete pronaći u prilogu. Pozivamo predstavnike vašeg cijenjenog medija da isprate ovaj događaj.

KLJUČNI POČINIOCI ZLOČINA U KALINOVIKU NA SLOBODI U SRBIJI

Tridesetu godišnjicu zločina u Kalinoviku članovi porodica ubijenih i nestalih kao i preživjeli logoraši dočekuju s ogorčenjem, jer ključni počinioci zločina nad civilima nisu privedeni pravdi i uživaju slobodu u Srbiji.

KALINOVIK (Foto: Aida Hadžimusić)

Pojedini tužioci svjesno opstruiraju podizanje optužnice protiv Gruja Lalovića i Boška Govedarice – ključnih ljudi iz Kriznog štaba koji su planirali i direktno komandovali etničko čišćenje Bošnjačkih civila i formiranje logora. Trideset godina nakon zločina Tužilaštvo BiH ne poduzima konkretne korake, iako se imena spomenutih zločinaca navode u postojećim presudama Suda BiH koje se odnose na zločine u Kalinoviku. Zbog nerada Tužilaštva BiH na ovim predmetima, uprkos insistiranju predstavika našeg udruženja, od Visokog predstavnika BiH Christiana Schmidta ćemo zatražiti da preduzme konkretne poteze u ovom slučaju i pozove glavnog tužioca na odgovornost.
Podsjećamo, Sud BiH je pravosnažnim presudama za zločine u Kalinoviku osudio bivšeg komandanta Taktičke grupe Kalinovik Ratka Bundala na 22, komandira stanice milicije u SJB Kalinovik Neđu Zeljaju na 15, pripadnika VRS, te komandira straže koji je upravljao logorom Barutni magacin Đorđislava Aškrabu na 7 godina zatvora. Bivši pripadnik VRS Novica Tripković je za zločine u Kalinoviku osuđen na 8 godina zatvorske kazne (20 godina objedinjene zatvorske kazne zbog zločina u Foči). Slavko Lalović zvani Ustaša je osuđen na 5 godina zatvorske kazne za silovanja, zatrašivanje i teror u školi u Kalinoviku.
Sud BiH je izrekao pravosnažne zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 57 godina za zločine u Kalinoviku, no protiv ključnih krivaca nije podignuta optužnica.
Na 9 godina zatvorske kazne je u Srbiji osuđen pripadnik VRS Dalibor Krstović zvani Dado, ali je Apelacioni sud u Beogradu naložio ponovno suđenje. Također, Haški tribunal (ICTY) za zločine u Kalinoviku i Foči osudio je Dragoslava Kunarca Žagu, komandira specijalne dobrovoljačke jedinice, na 28 godina zatvora. Ukupno je do sada na ova tri navedena suda za ratne zločine presuđeno 94 godine zatvora za zločine u Kalinoviku.

PREDSJEDNIK UDRUŽENJA ISTINA-KALINOVNIK 92 SAMIR VRANOVIĆ U KALINOVAČKOM LOGORU BARUTNI MAGACIN (Foto: Aida Hadžimusić)

NEOBILJEŽENA MJESTA RATNIH ZLOČINA

Mjesta stradanja civila u Kalinoviku nisu obilježena kao takva. Osnovna škola Kalinovik služila je u proteklom ratu kao logor kroz koji je prošlo više od 1000 žena, djece i muškaraca. U tom logoru ubijeno je 14 osoba, a više od 30 žena je silovano, ponižavano i mučeno. Zloglasni logor Barutni magacin je u ruševnom stanju, a vlasti ignorišu pozive našeg udruženja da se logor u kojem su još vidljivi tragovi zločina obilježi kao mjesto stradanja. U Barutnom magacinu bilo je zarobljeno 87 muškaraca. Na mjestu stradanja Mehka brda ubijeno je 16 civila, kod štale Tuzlaka u selu Ratine u opštini Foča strijeljano je 25 muškaraca koji su nakon ubistva spaljeni, a na lokalitetu Tuneli-Miljevina ubijeno je 37 osoba. Udruženje „Istina-Kalinovik '92“ postavilo je spomen-ploču kod štale Tuzlaka samo zahvaljući tome što je riječ o privatnom posjedu, no vlasti ignorišu apele udruženja da se i druga stratišta i mjesta zločina obilježe. U Kalinoviku su ubijena 122 Bošnjaka. Pronađeni su i identifikovani posmrtni ostaci 80 osoba, a još se traga za 42 civila.

MURAL OSUĐENOM RATNOM ZLOČINCU RATKU MLADIĆU NA ULAZU U KALINOVIK (Foto: Aida Hadžimusić)

VELIČANJE RATNIH ZLOČINACA

Dodatni problem predstavlja glorifikacija osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Uprkos izmjenama krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, koje se odnose i na zabranu veličanja ratnih zločinaca, mural posvećen Ratku Mladiću nikada nije uklonjen. Lokalne vlasti se ograđuju od odgovornosti. Pored murala, u centru Kalinovika postavljen je spomenik Ratku Mladiću. Veličanje ratnih zločinaca vrijeđa porodice ubijenih i nestalih i preživjele žrtve zločina u Kalinoviku. Od Visokog predstavnika očekujemo konkretne poteze na primjeni zakona i uklanjanje murala i spomenika Ratku Mladiću u Kalinoviku, piše u saopćenju Udruženja „Istina-Kalinovik '92“, koje je potpisao predsjednik Samir Vranović.

SPOMENIK OSUĐENOM RATNOM ZLOČINCU RATKU MLADIĆU U KALINOVIKU (Foto: Aida Hadžimusić)

VRHOstali prilozi:
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 05. August 2022 19:51
» ENVER KAZAZ - FENOMEN REISOPHOBCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2022 10:39
» HUMANITARNA AKCIJA ZA ŽIVOT ŠESTOGODIŠNJE ALMINE OMERAGIĆ
Eset Muračević | 03. August 2022 19:31
» GENOCIDNA PORUKA DANA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. August 2022 13:34
» BOŠNJACI, MORAMO ZNATI KUDA IDEMO
MINA | 31. July 2022 13:44
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif