Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


IZET-EF. ČAMDŽIĆ, glavni imam MIZ Zavidovići i izaslanik Ureda za hadž i umru Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini
BOSANSKOHERCEGOVAČKE HADŽIJE MNOGO VREMENA PROVODE U HAREMU POSLANIKOVE DŽAMIJE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 27. June 2022. 13:06:07
Bosanskohercegovačke hadžije žele iskoristiti svaki trenutak boravka u Medini, puno vremena provode u haremu Poslanikove, a.s., džamije i tome su se uistinu posvetili - izjavio je za Agenciju MINA Izet-ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zavidovići i izaslanik Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Hadžije koje su u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini otputovale u Saudijsku Arabiju kako bi obavile petu islamsku dužnost, treći dan borave u Medini, a, kako je kazao Izet-ef. Čamdžić, vrijeme provode u ibadetima.

Sve hadžije su dobro i u Medini sve teče po planu.

“Jutros je i druga grupa naših hadžinica boravila u Revdi i selamila voljenoga Poslanika, a.s. Danas poslije podne će druga grupa naših hadžija, također, zijaretiti Revdu i mezar Božijeg poslanika, a.s. Sutra poslije podne ćemo završiti s tom aktivnošću”, pojasnio je efendija Čamdžić.

Osim tokom dnevnih namaza, često se haremu Poslanikove džamije mogu vidjeti naše hadžije.
“Vidimo ih u prslucima sa bosanskohercegovačkim zastavama na leđima. Oni svakodnevno uče Kur'an, zikre i klanjaju nafile u haremu i vrlo su posvećeni ibadetima”, kazao je Čamdžić.

Izaslanik Ureda za hadž i umru istakao je da će hadžije sutra krenuti u obilaske u ranim jutarnjim satima, s obzirom na to da je ovih dana u Medini temperatura preko 45 Celzijusovih stepeni.

“Sutra odmah poslije doručka, dok još nije temparatura porasla, zijaretimo Uhud, mesdžid Kibletejn i mesdžid Kuba s prvom grupom hadžija, a prekosutra, u srijedu, ćemo isto ponoviti i s drugom grupom hadžija i time ćemo završiti naše medinske aktivnosti”, naveo je on.

Efendija Čamdžić je naglasio i da je osjetno ushićenje pred polazak u Mekku, jer će hadžije već ove sedmice krenuti ka rodnom mjestu posljednjeg Božijeg poslanika. Naime, u srijedu navečer naše hadžije će početi da se pripremaju za polazak u Mekku, a u četvrtak ujutro kreće prva grupa ka ovom svetom gradu.

“Medinski hotel ćemo napuštati u tri grupe, ali će, otprilike, svi do 15.00 sati napustiti Medinu i krenuti ka Mekki, odnosno, obući će ihrame i započet će naši hadžski obredi. Naše hadžije će zanijetiti umru na Zul-Hulejfi i krenuti ka Mekki, gdje nas, naravno, čeka mnogo aktivnosti, kada ćemo i obaviti hadž, jer boravak u Medini je u suštini priprema za to, a kao što znamo ovdje nema nikakvih hadžskih propisa ni obreda”, pojasnio je efendija Čamdžić.

Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovinu ima dobru saradnju s lokalnim i državnim organima Saudijske Arabije. U okviru te saradnje, danas su naše hadžije posjetile uposlenice Ministarstva zdravstva Kraljevine Saudijske Arabije i tom prilikom prezentirale mjere zaštite koje njihovo ministarstvo preporučuje hodočasnicima.

Medina: Održan sastanak i druge grupa hadžija sa rukovodstvom Ureda za hadž i umru

MEDINA, 27. JUNI 2022 (MINA) – Reisul-hudžadž i zamjenik reisul-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković sinoć je u Medini održao centralno predavanje i drugoj grupi hadžija iz Bosne i Hercegovine.
Ovom prilikom govorio je o ovom najznačajnijem putovanju vjernika, te zahvalio Ured za hadž i umru Islamske zajednice na naporima koje poduzima da im se to putovanje učini što ugodnijim.
Budućim hadžijama obratili su se i Izet-ef. Čamdžić, glavni imam MIZ Zavidovići i izaslanik Ureda za hadž i umru na ovogodišnjem hadžu, te Dževad-ef. Hadžić, šef Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice.
Hadžijama su ovom prilikom date i upute u vezi sa nastavkom programa.
Prva grupa hadžinica i hadžija je već boravila u Revdi, a danas i sutra će ostale hadžije iz naše zemlje posjetiti Revdu i tokom 30 minuta, koliko imaju na raspolaganju, klanjati i činiti dove na prostoru između mezara poslanika Muhammeda, s.a.v.s., i minbera, prostoru za koji je Allahov Miljenik rekao da je džennetska bašča.
U utorak i srijedu hadžije će posjetiti, između ostalih, poznato brdo Uhud, džamiju Kuba i džamiju Kibletejn.
Već u četvrtak ujutro hadžije oblače ihrame i kreću prema Mekki, gdje će prvo obaviti umru, a potom hadž.

VRHOstali prilozi:
» “HAMAJLIJA ZA BOSANSKU KUĆU”
Namik Alimajstorović, BHDInfodesk | 21. November 2022 18:07
» SCHMIDT MIJENJA IZBORNI ZAKON BIH U KORIST HDZ-A BIH
Anadolu Agency (AA) | 26. October 2022 13:51
» IMAMO NEDOSTATAK KULTURE DIJALOGA U BIH
MINA | 12. October 2022 15:04
» "ZNOJ, KRV I SUZE" SU MOJ RECEPT ZA USPJEH
Namik Alimajstorović, BHDInfodesk | 06. October 2022 14:47
» MOJA GLAVNA BRIGA SU PRAVA POVRATNIKA I SVAKOG "OBIČNOG" ČOVJEKA
Anadolu Agency (AA) | 27. September 2022 12:25
» BOŠNJACI SU EVROPSKI POLITIČKI NAROD
MINA | 05. September 2022 03:08
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif