Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Mirhunisa Zukić, bivša predsjednica Saveza izbjeglica i raseljenih lica
U PISMU SMO UPOZORILI AMERIČKOG PREDSJEDNIKA I SEKRETARKU ALBRIGHT DA ĆE SE DOGODITI LJUDSKA KATASTROFA U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 08. July 2022. 15:07:31
Destog jula 1995. godine na adresu tadašnje američke državne sekretarke Madeleine Albright i američkog predsjednika Billa Clintona je Savez izbjeglica i raseljenih lica BiH uputio pismo u kojem upozorava na masovno stradanje civila Bošnjaka u Srebrenici koje će se dogoditi ukoliko tada zaštićena zona padne u ruke srpske vojske.

- Imali smo informacije sa terenu, da će se dogoditi zločini nad civilima, i zato smo apelovali na Albright da SAD i međunarodna zajednica spriječe ljudsku katastrofu u Srebrenici i širem području oko zaštićene zone UN-a – izjavila je za Fenu predsjednica tadašnjeg Saveza izbjeglica i raseljenih lica, sada Unija za održivi povratak u BiH Mirhunisa Zukić.

Memorirajući dešavanja u danima kada je počinjen genocid u Srebrenici, Zukić kaže kako su tada iz opkoljenog Sarajeva poslali pismo State Departmentu da se zaštite civili u Srebrenici.

- Američkog predsjednika Clintona i sekretarku Albright smo informisali da imamo dojave od izbjeglica koji dolaze na slobodne teritorije Tuzle i Kladnja da je oko 23.000 izbjeglica iz 12 općina Podrinja našlo utočište s djecom u zaštićenoj zoni Srebrenica koja im je trebala biti garancija da će preživjeti, a ne da će biti žrtve genocida. Izbjeglice su u Srebrenicu došle iz Žepe, Višegrada, Bratunca, Vlasenice, Goražda, Prače, Rudog, Rogatice, Zvornika, Han Pijeska. Molili smo da ih se zaštiti kako se ne bi dogodila ljudska katastrofa od strane srpskih snaga. Istovremeno smo o tome obavijestili predsjednika RBiH Aliju Izetbegovića i premijera Harisa Silajdžića, - kaže Zukić.

Obzirom da međunarodna zajednica nije poduzela ništa da spriječi genocid u Srebrenici, današnje podsjećanje na pismo iz 10. jula 1995. godine, dok stradaju ukrajinski civili, ima posebnu poruku.

Nakon pada Srebrenice, Savez izbjeglica je nastavio obavještavati međunarodnu zajednicu o nedolasku izbjeglica na slobodnu teritoriju.

- U Parizu 14. decembra 1995. kada je potpisivan Dejtonski mirovni sporazum informisali smo predstavnike francuskih intelektualaca i Tadeusa Mazovjetskog, prvog izaslanika UN-a u ratom razorenoj BiH da je nestalo i nije stiglo na teritorije pod kontrolom Armije RBiH oko 7.000 muškaraca, žena i djece iz Srebrenice - podsjeća se Zukić svojih tadašnjih razgovora na skupu koji je održan na Univerzitetu Pierre i Marie Curie u Parizu.

Danas iz Ukrajine, kao tokom agresije na BiH, se upućuju apeli za pomoć i zaustavljanje ubistava civila, traži se kažnjavanje počinilaca ratnih zločina, kao što je Savez izbjeglica i raseljenih lica 17. jula 1995. godine, uz pomoć profesora Omera Ibrahimagića, koji je tada bio predsjednik pravnog Savjeta Vlade RBiH, napisao tužbu protiv generalnog sekretara UN-a Boutros Boutros-Ghalija i Yasushi Akashija, specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a za bivšu Jugoslaviju, a zbog kršenja povelja i rezolucija UN-a o sprečavanju ratnih zločina nepoduzimanja mjera da se zaštiti civilno stanovništvo.

- Očito je, nažalost, da se ponavljaju slike stradanja iz Srebrenice i BiH sada u Ukrajini, - zaključuje Zukić uoči obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

VRHOstali prilozi:
» YUSUF AL-QARADAWI U 96. GODINI PRESELIO NA AHIRET
Anadolu Agency (AA) | 26. September 2022 17:09
» KAKO SE NOSE PORODICE 30 GODINA NAKON NESTANKA SVOJIH NAJMILIJIH
Eset Muračević | 26. September 2022 14:53
» TRIDESETA GODIŠNJICA ZATVARANJA LOGORA SUŠICA
Bošnjaci.Net | 26. September 2022 14:04
» DR. ENVER HALILOVIĆ: IDEJA GRAĐANSKE DRŽAVE NE PROIZVODI SUKOBE
Anadolu Agency (AA) | 25. September 2022 12:56
» KLANJANA DŽENAZA IBRI DŽAFIĆU, POZNATOM TRIBUNU IZ TREBINJA
Prof. dr. Adamir Jerković | 24. September 2022 23:26
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Suad34.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif