Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Odgovor dana
RUSKOM AMBASADORU IGORU KALABUHOVU
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 21. July 2022. 05:07:01
DR. MUSTAFA CERIĆ: Eufemizam o "Specijalnoj vojnoj operaciji" Rusije u Ukrajini možete predavati svima osim nama u Bosni jer mi smo taj film o „specijalnoj vojnoj operaciji“ iz Srbije gledali uživo i preživjeli ga u Sarajevu u trajanju od 1425 dana i noći. Tri puta duže od opsade Staljingrada.
Ambasadore Kalabuhov,
Ništa nas muslimane u Bosni ne iznenađuje od vas – lično. Pa ni vaš službeni ambasadorski stav s kojim ste se oglasili, nije za nas iznenađenje.

Otvori link OVDJE
.
Jer država, kao što je vaša Rusija, koja se služi vetom u Vijeću sigurnosti UN-a radi negiranja utvrđenog i presuđenog genocida na međunarodnom sudu pravde u Haagu nad mojim narodom u Bosni, nikoga više ne iznenađuje dok flagrantno krši osnovne moralne i civilizacijske norme ponašanja.

Razumljivo je da je ambasador glasnogovornik u ime svoje države. Ali, nije razumljivo da ambasador Rusije u mojoj zemlji govori u ime muslimana Rusije kako im je tamo lijepo i kako dragovoljno sudjeluju u "Specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini.

Eufemizam o "Specijalnoj vojnoj operaciji" Rusije u Ukrajini možete predavati svima osim nama u Bosni jer mi smo taj film o „specijalnoj vojnoj operaciji“ iz Srbije gledali uživo i preživjeli ga u Sarajevu u trajanju od 1425 dana i noći. Tri puta duže od opsade Staljingrada.

Ne zna se još uvijek rezultat te vaše ruske „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini, ali se zna rezultat srpske „specijalne vojne operacije“ u Bosni – genocid u i oko Srebrenice.

Da znate, nema razlike između te dvije „specijalne vojne operacije.“

Ambasadore Kalabuhov,
Niste se udostojali da danas budete u Prijedoru kako biste se uvjerili šta je značila srpska „specijalna vojna operacija“ 1992. god. u tom gradu, niti ste se udostojali da odate počast žrtvama srpskog genocida u Potočarima – Srebrenica 11. jula ove godine u ime muslimana Rusije.

Ali, ne udostojili ste se da nam pričate vašu rusku propagandu o Tatarima – muslimanima na Krimu.

Zar, stvarno, mislite da smo mi u Bosni toliko blećci da ne znamo kroz šta su Tatari prošli u vrijeme sovjetskog diktatora Staljina, koji je 1944. godine naredio deportiranje gotovo 180.000 Tatara sa Krima. Gotovo polovina deportiranog stanovništva je umrlo od izgladnjelosti i teških uvjeta.

Vladimir Putin je danas vrlo sličan, gotovi isti kao Staljin, dok prijeti svijetu nuklearnim oružjem radi uspostave „ruskog svijeta“ po uzoru na „srpski svet“.

Tatarima je tek krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća dozvoljeno da se vrate na Krim, ali im nikad nije isplaćena nadoknada za oduzetu zemlju i imovinu.

Mislite li, zaista, ambasadore Kalabuhov, da je izgradnja jedne „veličanstvene Saborne džamije“ na Krimu dovoljna da se rusko-staljinistički genocid nad Tatarima – muslimanima pokrije?

Imati džamiju je prirodno pravo muslimana ma gdje bili. To pravo nije nikakva protuusluga za muslimansko „topovsko meso“ radi ruskih imperijalnih ciljeva u Ukrajini.

No, ambasadore Kalabuhov, najskandaloznije od svega u vašoj poruci muslimanima u Bosni je konstatacija da se muslimani u istočnoj Ukrajini žele ocijepiti od ukrajinske Islamske zajednice kako bi se učlanili u vrhovnu Zajednicu muslimana u Rusiji sa sjedištem u Moskvi.

Po principu: podijeli pa vladaj (divide et impera) ne radite samo vi u Rusiji. To isto rade prema muslimanima Grčka i Srbija, gdje postoje dvije i više islamskih zajednica od kojih jedna treba da bude glavna, koja disciplinira druge za potrebe režima – ruskog, grčkog, srpskog…

Naravno, Rusiji trebaju muslimani, kao i mnogim državama u svijetu, kao „topovsko meso“. Zato je razumljivo da je Rusija pokrenula inicijativu o takozvanoj grupi strateške vizije: „Rusija – Islamski svijet“.

Sve dok se vi, ambasadore Kalabuhov, niste počeli antibosanski oglašavati u bosanskim medijima u korist srpskih počinitelja i negatora genocida nad mojim narodom, mislio sam da ta ideja ima smisla, ali vi ste nas uvjerili da je to puka ruska propaganda i ništa više.

Ambasadore Kalabuhov, da li slušate sami sebe kad govorite. Pa vi ste nama – muslimanima u Bosni zaprijetili Rusijom ako se Bosna učlani u NATO, a sada tražite da vam vjerujemo kako „muslimani doživljavaju Rusiju ne kao prijetnju već kao prijateljsku državu, koja nema skrivenih namjera prema Bosni i Hercegovini.“

Šta je tačnu u vašim porukama - da je bosansko članstvo u NATO-u čin neprijateljstva prema Rusiji ili je tačno da Rusija nije prijetnja?

Ne brinite, Ambasadore, mi kontaktiramo muslimane u Rusiji i u Ukrajini. Oni nam šalju vrlo pismene informacije o tome šta se događa u Ukrajini.

Uostalom, osobno sam posjetio grad Černivsti, Ukrajina, 12. aprila u ramazanu ove godine i uvjerio se na licu mjesta o ruskoj agresiji na Ukrajinu, agresiji koja je istovjetna sa srpskom agresijom na moju zemlju – Bosnu.

Ovdje nema nejasnoća. Sve je jasno – Rusija je genocidnim ratom napala suverenu zemlju Ukrajinu, gdje se trenutno vodi borba između dobra i zla, između civilizacije i barbarstva, između ruske invazije i ukrajinske slobodarske borbe u ime civiliziranog svijeta.

Bože Milostivi, omekšaj ljudska srca kako bi se iskorijenilo zlo iz ljudskih duša! Amin!

VRHOstali prilozi:
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
Ostali prilozi istog autora:
» MOJ SEDAMDESET DRUGI ROĐENDAN
05. February 2024 14:32
» APEL SAVJESTI
29. January 2024 20:45
» GAZA - HRONIKA DANA 100
14. January 2024 15:40
» OSTAVITE SREBRENICU NA MIRU
26. November 2023 16:06
» GLAS ZA BOSANSKU NEUTRALNOST
25. November 2023 12:44
» NEKA SVE VAŠE SVAĐE PRESTANU
20. November 2023 01:34
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif