Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Otvoreno pismo ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću, predsjedniku Vlade CG Dritanu Abazoviću, potpredsjedniku Vlade CG Ervinu Ibrahimoviću...
ZA IZBOR DIREKTORA JU SMŠ “BEĆO BAŠIĆ” U PLAVU – LITIJAŠENJE JE PREČE OD STRUČNIH REFERENCI, DOMAĆIH I INTERNACIONALNIH NAGRADA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 23. July 2022. 01:07:49
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), Islamska zajednica & Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku, Bošnjaci.Net, Centar Bošnjačko-američke zajednice – BACC – New Jersey, Islamski centar Monticello i Asocijacija Bošnjaka Albany uputili su otvoreno pismo ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću od kojeg traže odgovor vezano za izbor direktora JU Srednja mješovita škola “Bećo Bašić” Plav. Pismo je upućeno i Predsjedniku Vlade CG Dritanu Abazoviću, Potpredsjedniku Vlade CG Ervinu Ibrahimoviću, te svim političkim i društvenim faktorima u Crnoj Gori, Sandžaku i Bosni i Hercegovini, kao i State Departmentu, EU, Ambasadi SAD u CG, Ambasadi CG u Washingtonu, GK CG u New Yorku i dr. U nastavku objavljujemo pismo u cjelosti:

Poštovani ministre Vojinoviću,
Obraćamo vam se u ime Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), Islamska zajednica & Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku, Bošnjaci.Net, Centar Bošnjačko-američke zajednice – BACC – New Jersey, Islamski centar Monticello i Asocijacija Bošnjaka Albany, zbog zabrinutosti naših članova porijeklom iz plavsko-gusinjskog kraja, primjedbama i tražanje odgovora na izbor direktora JU Srednja mješovita škola “Bećo Bašić” Plav.
U proteklih godinu dana, tačnije od sredine jula 2021., od naših sugrađana iz Plava i Gusinja, kao i onih koji žive u New Yorku i državama zapadne Europe, dobili smo niz primjedbi vezano za protivzakonito razrješenje bivšeg direktora i imenovanje, odnosno postavljanje Snežane Dabetić Bojović za VD JU SMŠ “Bećo Bašić” Plav. Da budemo jasni, vama - ministru u Vladi CG sada ne uzimamo za zlo šta je i iz kojih političkih pobuda uradila Vesna Bratić kao ministrica u bivšoj Vladi CG i na čelu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta; od sječe direktora do imenovanje VD, naravno po njenom ćejfu i po mjeri njenih šefova, odnosno retrogradne četničke ideologije koju je ona otvoreno javno zastupala. Tako da nije čudo nakon njenog postavljanja na ministarsku poziciju od strane bivšeg premijera /Z.K./ što su po CG uzvikivane parole „Ne damo đecu u četnike“ , dok je ministarstvo na čijem je čelu tada, a Vi sada, proglašeno „Ministarstvo etničkog čišćenja“. Tako je bivša ministrica po radikalnoj matrici i stručnim referencama za učešća na litijama, postavljala kadrove, poput Snežane Dabetić-Bojović, a kresala sve one koji nisu po mjeri četničke kokarde. To se upravo dešava u Plavu -, sredini plemenitih ljudi, koja je multinacionalna, multivjerska i multikulturna, odnosno slobodarska kako slovi plavsko-gusinjski kraj i narod ovog živopisnog mjesta ispod Prokletija. Naravno da vi niste krivi za to šta je ministrica prije vas radila, ali ne znači da od momenta vašeg imenovanja na poziciju ministra, posebno od momenta raspisivanja konkursa za direktora, niste trebali da se adekvatno informišete o JU SMŠ “Bećo Bašić” Plav, o bivšem direktoru kako je smijenjen, ali i kandidatkinji kako i po kojim kriterijima je ustoličena na mjesto VD pomenute obrazovne institucije u kojoj se trebaju odgajati buduće napredne intelektualne snage za dobrobit ovog grada, regije i države.
Nije valjda da niste znali da je bivša ministrica Bratić, 13. jan. 2022., po drugi put imenovala Snežanu Bojović na poziciju VD, naravno nezakonito s obzirom da je bila učesnik prethodno raspisanog konkursa za direktora JU SMŠ “Bećo Bašić” Plav i samim tim njeno imenovanje za VD gubi pravni smisao. Zašto ste vi i vaša komisija to prešutjeli i pregazili zakonske obaveze?

Gospodine ministre,
Sada, ako imate u vidu zavrzlame i špekulacije Bratić i Bojović, s razlogom se dovodi u pitanje i vaše imenovanje tročlane jednoetničke i jednovjerske komisije, jer ste u takvoj naelektrisanoj političkoj i postlitijaškoj situaciji u CG doveli pod znak pitanja jednakost kandidata, time naravno i regularnost konkursa. Više je nego očito da se kandidatima više gleda koju kapu nose nego stručne reference, a vi ste se, ministre, po medijima kleli, da prilikom izbora kandidata za direktore, neće biti postavljani po vjerskoj, političkoj i nacionalnoj osnovi, već isključivo po stručnosti. U ovom slučaju vašoj komisiji, a vi ćete u daljem postupkom potvrditi da li i vama(?), nastavniku nisu bitni stručnost, reference, rad sa đacima, nagrade državne i internacionalne, već isključivo etnička, politička i vjerska, odnosno crkvena pripadnost. Kao da se nama Bošnjacima i Albancima u Crnoj Gori hoće poručiti, čija vjera - toga je i zemlja, školstvo, politika, država!
Zar je u današnoj Crnoj Gori toliko nebitna stručnost i predan rad sa djecom i mladima, sve zaslužene domaće i interenacionalne nagrade nastavnika Senade Đešević u odnosu za velike aferime za učešće na litijama Snežane Bojović. Najzad, šta Bojovićka osjeća prema samom JU SMŠ “Bećo Bašić” Plav, najbolje govori saznanje da svoju kćerku nije upisala u ovoj školi gdje „stoluje“ u Plavu, već u Berane. Naravno da je to njeno pravo, ali nakon cjelokupnih događaja oko imenovanja za direktora navodi nas na razmišljanje da ne želi da njeno dijete ide sa srednjoškolcima ovog podneblja.

Gospodine ministre,
Ako vjerujemo u naprednu i europsku Crnu Goru, onda pokažimo to i djelima. Nemojmo da je različitost u CG bude samo pusta ikebana, pričamo o multietničosti, a vodimo političke bitke za jednonacionalne torove. Zato, da bi se otklonile sve sumnje, pozivamo vas da imenujete multietničku komisiju i skupa istražite kako je tekao izbor VD, zatim da birate kandidata isključivo sa stručnim referencama a ne političke jurišnike u ime kokarde i krsta, a na pozicije obrazovnih institucija, koje moraju ostati mimo politčkih uticaja.
Vama se ukazuje prilika da potvrdite riječi koje ste izgovorili u jednom interview, da ćete “raditi na potpunoj depolitizaciji obrazovnog sistema, u kojem će znanje, profesionalnost, rad i talenat biti jedini imperativi i preduslovi za uspjeh, kako bi se obrazovnom sistemu vratio ugled i kvalitet kakav mu pripada”.
Naravno, sada nećemo pisati o radu i stručnosti vaše izabranice, a mezimice bivše ministrice Bratić, jer očekujemo da stručne reference kandidata objavite na službenom siteu ministarstva i u medijima. Ujedno sačekat ćemo i vaš odgovor, na koji insistiramo, ili ćete biti ministar za sve u Crnoj Gori ili “dno dna” kako je Snežana Dabetić-Bojović stručno napisala u jednom od komentara nakon izglasane manjinske vlade, što možete pročitati ispod na screenshotu:Uvaženi predsjedniče Abazoviću i potpredsjedniče Vlade CG Ibrahimoviću,
Obraćamo se i vama i pozivamo vas da u najkraćem roku istražite kompletan slučaj izbora VD i izbor direktora JU SMŠ “Bećo Bašić” Plav stavite van snage.

Također, pozivamo predstavnike političkih stranaka u Plavu i Crnoj Gori, da ne gnjure glavom u mulj i pričaju po budžacima, već da se uključe i istraže cijeli slučaj i jasno poruče, u školama gdje se obrazuju naša djeca vodit će ih stručna lica, nacionalo i vjerski neopterećena, time neće se dozvoliti da se preko leđa naše djece prelama politika kokarde.

O ovom slučaju obavijestit ćemo emigraciju iz Crne Gore i Sandžaka u državama zapadne Europe, institucije u Bosni i Hercegovini, State Department, EU, Ambasadu SAD u CG, Ambasadu CG u Washingtonu i GK CG u New Yorku.

Kako radite tako vam Bog pomogao!

S poštovanjem,
- Dr. Mersim Ziljkić, predsjednik Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA),
- Smajle Srdanović, predsjednik Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku,
- Ago Kolenović, Islamski centar Monticello – New York,
- Fadil Feratović, predsjednik Centar Bošnjačko-američke, zajednice – BACC – New Jersey
- Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.Net
- Denis Klapija, Asocijacija Bošnjaka Albany
- Senad Kočan, portparol BANA
- Nevzad Kurtagić, sekretar BANA
- Mensur Purišić, blagajnik BANA
- Mirsad Šiljković, član IO BANA
- Ago Redžić, član IO BANA

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» DAN PALESTINSKE ZEMLJE
Bošnjaci.Net | 24. March 2023 12:47
» ISTORIJA KAO OPREDJELJENJE - DOPRINOS NAUCI SAITA ŠABOTIĆA
Božidar Proročić | 21. March 2023 19:03
» MIRSADA BIBIĆ-ŠABOTIĆ
Bošnjaci.Net | 17. March 2023 17:44
» SABUR IZ SEATTLE - RASADNIK RUŽA
Fahra Kurdija | 15. March 2023 17:39
» NEĐELJKO RUDOVIĆ - MEDIJI KAO ŽIVOTNO OPREDJELJENJE
Božidar Proročić | 13. March 2023 15:20
» ŠEFKU BEGOVIĆ-LIČINA
Božidar Proročić | 13. February 2023 18:40
» PODRŠKA IMAMU MAHIĆU
B.net | 09. February 2023 14:08
» ZAHVALNOST BRANITELJU DOMOVINE DINI SALKIĆU
Fahra Kurdija | 03. February 2023 15:45
Ostali prilozi istog autora:
» DAN PALESTINSKE ZEMLJE
24. March 2023 12:47
» MIRSADA BIBIĆ-ŠABOTIĆ
17. March 2023 17:44
fastvee.gif
banner ago.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif