Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


OTVOREN MUZEJ BOSANSKOG KRALJEVSTVA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 31. July 2022. 12:07:56
MUZEJ BOSANSKOG KRALJEVSTVA, otvorio je sinoć (30.7.2022) prvu muzejsku postavku "Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189.-1461. godine)" autora dr. Enes Dedić. Izložba obuhvata vremenski period od 1189. Do 1461. i prati transformaciju banovine u kraljevinu Bosnu kroz povelje njenih vladara i vlastelina, napisane u Bosni. Postavka obuhvata:

Povelju Kulina bana Dubrovčanima, 1189., Povelja bana Stjepana II Kotromanića Dubrovčanima o ustupanju Stona i Pelješca, 1333., Povelja bana Tvrtka Kotromanića kojom potvrđuje povlastice svojih prethodnika Dubrovčanima, 1367.,Povelja kralja Tvrtka I Dubrovčanima 1378., Povelja kneza Pavla Radinovića Dubrovčanima, 1397., Povelja kralja Tvrtka I o ukidanju trga za prodaju soli u župi Dračevici, 1382., Povelja kralja Ostoje Dubrovčanima o ustupanju Primorja, 1399., Povelja vojvode Sandalja i braće mu Vukca i Vuka kojom ustupaju Dubrovčanima svoj dio Konavala, 1419., Povelja kralja Stjepana Tomaša Dubrovčanima kojom potvrđuje povelje svojih prethodnika, 1444., Povelja kralja Stjepana Tomaševića Dubrovniku, 1461. Izložba je trajno postavljena na tvrđavi Ostrožac na Uni u Cazinu, ali će i nomaditi u sve krajeve Bosne i Hercegovine i svijeta. Svjedoci smo koliko je bitno baštiniti vlastitu kulturu i historiju, graditi moderno društvo na temeljima današnjih vrijednosti i identiteta kroz historiju. Pisana riječ je nepobitan fakt, dokaz vremena i okolnosti društva i naroda, a mi smo ponosni prezentirati vam izložbu "Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189-1461)" koje su, srećom, sačuvane u arhivima Europe, da bismo ih mi danas mogli tumačiti, iz njih učiti i prezentirati kao naše naslijeđe i ostaviti novim naraštajima da spoznaju vjekovne vrijednosti Bosne.


S otvaranjem izložbe "Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189.-1461. godine)" autora dr. Enes Dedić, Muzej bosanskog kraljevstva je otvoren za javnost. Izložba trajno ostaje na tvrđavi Ostrožac na Uni u Cazinu i građani istu već od danas mogu posjetiti, a u funkciji građana je i web adresa www.muzejbosanskogkraljevstva.ba koja nudi mnogo sadržaja o srednjovjekovnoj Bosanskoj državi.

Voditelj Muzeja bosanskog kraljevstva Adnan Hajrulahović: Danas imate mogućnost pročitati šta piše u nekoj od navedenih povelja i sami doći do svojih zaključaka bez posrednika i stvoriti vlastiti stav o tome

- "Veoma sam sretan što smo imali priliku prezentirati naš rad i izložbu "Povelje bosanskih vladara I vlastelina". Ovo je tek prvi korak na dugom putu na koji smo krenuli. Mnogo rada je ispred nas, a naš entuzijazam da idemo dalje još jači. Nakon mnogo truda i rada sada imamo i povratnu informaciju javnosti. Građani su oduševljeni našom inicijativom, a upravo to je i bio naš motiv, da svakodnevnici i građanima približimo historiju, da premostimo jaz između nauke i građana. Danas imate mogućnost pročitati šta piše u nekoj od navedenih povelja i sami doći do svojih zaključaka bez posrednika i stvoriti vlastiti stav o tome", - rekao je Adnan Hajrulahović, voditelj Muzeja bosanskog kraljevstva.

Dr. Enes Dedić: Povelje bosanskih vladara i vlastelina srednjega vijeka predstavljaju jedan od najznačajnijih segmenata kulturne baštine današnje Bosne i Hercegovine

- "Povelje bosanskih vladara i vlastelina srednjega vijeka predstavljaju jedan od najznačajnijih segmenata kulturne baštine današnje Bosne i Hercegovine. Njihov značaj iz današnje perspektive je višestruk. Ovi dokumenti nude širok spektar podataka o jednoj minuloj epohi i državi, ukazuju na sve elemente onovremene bosanske državnosti, političkim, privrednim, ekonomskim i kulturnim sistemima. Pojedine povelje su sadržajnije, značajnije i svečanije, neke su u javnosti postale iznimno poznate, druge potpuno zapostavljene. Zajednička karakteristika im je da su to glasovi bosanskih banova, kraljeva, vlastelina, odnosno bosanskog naroda srednjega vijeka. Obzirom da je tokom pet stoljeća opstojnosti bosanske države, sačuvano samo nekoliko procenata od ukupnog broja sačinjenih povelja, neminovno je preživjela slova, riječi, rečenice i poruke danas poštovati, interpretirati i ispravno razumjeti. Produkti bosanskih kancelarija su pisani staroslavenskim jezikom, od tadašnjih susjeda nazivanim i bosanskim jezikom. Ćirilično pismo bosanskih povelja pokazuje jasne osobenosti svojstvene bosanskim kancelarijama, ali prema uzusima današnjih društvenih normi prisutan je ozbiljan problem u njegovoj percepciji. Povelje pisane latinskim jezikom odražavaju snažnu inkorporiranost Bosne u jedinstvenu feudalnu evropsku kulturološku matricu. Približiti ove pisane riječi našim današnjim i budućim generacijama se nameće kao neminovan korak u razumijevanju bosanskohercegovačke historije, baštine i elemenata identiteta", - na otvaranju izložbe rekao je dr. Enes Dedić.

Gradonačelnik Cazina mr. Nermin Ogrešević: Naš odnos prema domovini i zavidnom kontinuitetu državnosti Bosne moramo itekako graditi, produbljivati i naravno, biti ponosni na njega

- "Sretan sam što smo imali priliku podržati jednu sjajnu ideju i biti dijelom ovako značajnog projekta za Bosnu i Hercegovinu. Mislim da je prostor Starog grada Ostrožac, sa svim svojim potencijalima, pravo mjesto za jedan ovakav segment njegovanja bosanske historije i da će Muzej bosanskog kraljevstva biti od velike koristi. Naš odnos prema domovini i zavidnom kontinuitetu državnosti Bosne moramo itekako graditi, produbljivati i naravno, biti ponosni na njega", - izjavio je gradonačelnik Cazina, mr. Nermin Ogrešević na otvaranju izložbe.

Foto: Elman Omić

VRHOstali prilozi:
» KEMAL PURIŠIĆ - PRAVO I PRAVDA U BORBI ZA GRAĐANSKO DRUŠTVO
Božidar Proročić | 13. September 2023 17:14
» PROTJERANE RUSKE DIPLOMATE SADA AKREDITOVANE U BIH
Detektor.ba | 06. September 2023 14:03
» MONTENEGRIZAM I POETSKA TRAGANJA-MLADENA LOMPARA
Božidar Proročić | 30. August 2023 15:23
» TEROR I KAZNA (30)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 21. August 2023 21:21
» ZADAH KUKAVIČLUKA (29)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. August 2023 23:06
» KAPITULANTSTVO BRITANIJE I FRANCUSKE (28)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18. August 2023 14:52
» HLADNOKRVNI KONSTRUKTORI ZLOČINA (27)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17. August 2023 13:19
» LITIJE U DOBA KORONE - ODABRANI ESEJI MILORADA POPOVIĆA
Božidar Proročić | 08. August 2023 17:10
» DAN OPŠTINE PETNJICA DATUM VRIJEDAN SVAKOG POŠTOVANJA
Božidar Proročić | 05. August 2023 01:14
» PROFIL UBICA IZ WANNSEEA (26)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 02. August 2023 17:06
» ZABRANA MIJEŠANJE SA JEVREJSKOM KRVLJU (25)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 29. July 2023 19:46
» BIROKRATSKA TAČNOST (24)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. July 2023 00:17
» KONAČNO RJEŠENJE (23)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23. July 2023 13:13
» KRISTALNA NOĆ (22)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. July 2023 17:56
Ostali prilozi istog autora:
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif