Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


MIZ VIŠEGRAD: U SUBOTU SVEČANO OTVARANJE DŽAMIJE I SPOMEN-OBILJEŽJA ŠEHIDIMA U ORAHOVCIMA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 12. August 2022. 08:08:19
Obnovljena džamija u Orahovcima kod Višegrada, koja je u protekloj agresiji minirana i u potpunosti porušena sredinom 1993. godine, bit će svečano otvorena u subotu, 13. augusta 2022. godine.
Programom je predviđeno da u okviru ove svečanosti bude otvoreno i spomen-obilježje za 200 šehida i civilnih žrtava ovog džemata, kao i vakufska, imamska kuća.
Program počinje u 11.30 sati, a prema protokolu, predviđeno je da se prisutnima obrate predsjednik Organizacionog odbora (OO) Hajrudin Ćuprija, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Višegrad Hasan-ef. Skorupan, te predsjednik Izvršnog odbora (IO) Medžlisa Višegrad dr. Bilal Memišević.
Također, planirano je i obraćanje muftije goraždanskog Remzija-ef. Pitića, te prof. Mustafa-ef Spahića, kao izaslanika reisul-uleme na ovom događaju.
Prevoz u Orahovce iz Sarajeva je osiguran, s polaskom u 8.00 sati ispred Istiklal džamije na Otoci i zaustavljanjem na Vijećnici od 8.20 do 8.30 sati.
O izgradnji prve džamije u Orahovcima i njenom vakifu ne postoje pouzdani podaci. Prvobitna džamija bila je sagrađena od kamena, a njeni tragovi sačuvani su i nakon njenog miniranja.
Prema nezvaničnim podacima sagrađena je 1551. godine, renovirana u više navrata, i to 1936., 1947. i 1982. godine. Džamija je služila svojoj namjeni sve do izbijanja agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada su je srbo-četnički agresori minirali i potpuno porušili.
Njena obnova je počela 2016. godine, kada je formiran Građevinski odbor, a od tada do danas obnovljena je i potrebna infrastruktura za funkcioniranje džamije: izgrađen je rezervoar za vodu i obnovljena trafostanica i riješeno pitanje rasvjete oko džamije, te je u fazi asfaltiranje pristupnog puta u dužini od oko jednog kilometra.
“Ovim smo osigurali i doprinijeli održivost povratka na ovom prostoru, jer su naše džematlije sada dobile mogućnosti priključka na vodovodnu i električnu mrežu, a uskoro i asfaltni put. Džamija bez džemata, bez ljudi, nema dušu”, kazao je za Agenciju MINA Hajrudin Ćuprija, predsjednik OO.
Govoreći o projektu obnove, Ćuprija je podsjetio da su uloženi značajni napori, u čemu su i veliku zaslugu imale stotine ljudi koji su porijeklom iz ovog džemata, a danas rasuti širom svijeta.
“Džamija okuplja džemat, ujedinjuje ljude i duhovna je centrala i pokretač dobra, u što smo se posebno osvjedočili u proteklom periodu. Izgradnja džamije i ponovno podizanje ove munare na Drini je naša pobjeda, pobjeda dobra nad zlom, graditelja nad rušiteljima”, poručio je Ćuprija.

VRHOstali prilozi:
» OSOBINE UČAČA RUKJE
Dr. Safet Kuduzović | 19. September 2022 21:37
» JEVM-I AŠURA – DAN SJEĆANJA NA SPAS OD FARAONA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. August 2022 16:50
» ODRŽANA ŠEHIDSKA DOVA U ŽEPI
MINA | 27. July 2022 14:05
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Suad34.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif