Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


U ORAHOVCIMA KOD VIŠEGRADA SVEČANO OTVORENA DŽAMIJA I SPOMEN-OBILJEŽJE ŠEHIDIMA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 14. August 2022. 07:08:18
VIŠEGRAD, 13. AUGUST 2021. (MINA) - Obnovljena džamija u Orahovcima kod Višegrada, koja je u protekloj agresiji minirana i u potpunosti porušena sredinom 1993. godine, danas je svečano otvorena u prisustvu velikog broja vjernika.

Također, u okviru današnjeg programa svečano je otvoreno i spomen-obilježje za 200 šehida i civilnih žrtava ovog džemata, kao i vakufska, imamska kuća.

Prisutnima su se obratili muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, te prof. Mustafa-ef Spahić, koji je bio izaslanik reisul-uleme na ovom događaju.

Muftija Pitić je ovom prilikom iskazao riječi zahvalnosti svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.


„Ono što je urađeno do dana današnjeg u ovom kompleksu u Orahovcima govori samo za sebe. Hvala dragom Bogu što nam je dao priliku da učestvujemo u ovome. Nekim ljudima se ne da učestvovati u hajru, a nama je Allah taj put otvorio. Hvala svima koji su svojim pogledom bili obradovani kad se ovo gradilo, hvala onima kojima je srce uzdrhtalo kad se ovo radilo. Hvala svima koji su bilo čime, makar tim pogledom i treptajem srca doprinijeli da ovo bude moguće. Čestitam džematlijama, Medžlisu i cijeloj Islamskoj zajednici na ovom našem uspinjanju. Ovo je naše dostojanstvo“, poručio je muftija Pitić.


Posebno je zahvalio Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica i resornom ministru dr. Edinu Ramiću koji je prisutvovao svečanosti, kazavši kako je djelovanje ovog ministarstva izuzetno značajno za održivi povratak Bošnjaka.Izaslanik reisul-uleme, prof. Mustafa-ef. Spahić je, komentirajući projekat obnove džamije, ukazao na to da su džamije prostori jačanja svijesti o bitnim životnim konceptima.

„Nema ništa što Allah stvara, a da ga ne stvara na određenom mjestu i u određeno vrijeme; a mi svijest o prostoru i vremenu dobijemo u džamiji. Moramo se okrenuti u tačno određenom pravcu, te ne možemo klanjati kad nam naumpadne, nego kad je vrijeme za namaz. Poslanik a.s. govori da onaj koji sagradi džamiju veličine čapljinog gnijezda imati sagrađenu kuću u džennetu“, poručio je prof. Spahić.


Također je podsjetio da su džamije prostor iz kojeg se trebaju širiti ideje progresa i dobra, o čemu, kako je kazao svjedoči i praksa Muhammeda a.s., te istakao da postojanje džamije u Orahovcima, između ostalog, svjedoči jednom kontinuitetu organizacije vjerskog života.

„Vi ovdje potvrđujete da Orahovci od 16. stoljeća imaju svoju duhovnu, vjersku, idejnu, timsku, moralnu vertikalu. Imamo Allahovu kuću koja povezuje i udružuje džematlije u jedan sistem gdje smo svi ravnopravni“, rekao je prof. Spahić.

Postojanje džamije na jednom prostoru, kako je naglasio, može biti garant očuvanju mira, te garant muslimanskog obzira prema pripadnicima drugih religija.


„Kad je rušena ova džamija, onaj koji je to činio mislio je da je nju uništio i u našim sjećanima i osjećajima. Vidite da je ona vraćena, sagrađena i napravljena. Iz nje se ako Bog da širi svjetlo. Širi se svjetski mir, svjetski poredak i svjetska sigurnost. Jer čitav dunjaluk govori o Sarajevu, o četiri svjetska hrama na 400 metara. To je zahvaljujući islamu koji priznaje sve ljude na svjetu kao Božija stvorenja i kao potomke Ademove“, istakao je izaslanik reisul-uleme prof. Mustafa-ef. Spahić.
Prisutnim su obratili i predsjednik Organizacionog odbora Hajrudin Ćuprija, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Višegrad Hasan-ef. Skorupan, te predsjednik Izvršnog odbora (IO) Medžlisa Višegrad dr. Bilal Memišević.

„Džemat Orahovci smješten je na lijevoj obali Drine i udaljen je šest kilometara od centra Višegrada. Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu u ovom džematu živjelo je oko 400 bošnjačkih domaćinstava, a nakon agresije vratilo se njih oko 50. Orahovci su kroz povijest imali značajnu ulogu zbog svog geografskog položaja, nekada i zbog broja stanovnika. Nakon Prvog svjetskog rata, kada se Višegrad sastojao od sedam općina, Orahovci su bili jedna od općina sa 2374 stanovnika, odnosno 434 domaćinstva. Nažalost, krajem 70. godina, nako ukidanja uskotračne pruge, narod je počeo napuštati ove krajeve zbog gubitka veze sa ostatkom bivše države i loše putne infrastrukture“, podsjetio je ovom prilikom Ćuprija.


Također je ukazao na značajnu organizacijsku ulogu vjernika okupljenih u ovoj džamiji u različitim vremenskim okolnostima.
„Džamija u Orahovcima je kroz historiju bila centar ovih prostora u svakom pogledu. U agresiji na Bosnu i Hercegovinu, organizacija protiv agresora i spašavanje stanovništva počelo je upravo u njoj. Hrabri Orahovčani sa svojim saborcima su slabo naoružni i bez hrane branili ovaj prostor skoro godinu dana. Posljednje mjesto na području Višegrada koje je palo u ruke agresora gdje se pružao otpor jeste šire područje Orahovaca, gdje su borci nakon pada U stiprače dobili naredbu da se povuku prema Goraždu“, kazao je Ćuprija.

Predsjednik IO Medžlisa Višegrad dr. Bilal Memišević je u svom obraćanju podsjetio na specifičnosti naselja Orahovci, te ukazao na ono što obnova džamije treba značiti za ovaj prostor.


„U mjestu smo na kojem su se rađali, živjeli i umirali hrabri, čestiti i odvažni Bošnjaci i Bošnjakinje. Džemat je gravitacioni centar bošnjačkog bića, te glavna osovina koja pokreće procese kada su u pitanju Bošnjaci ovih prostora i diljem Bosne i Hercegovine. Sretan sam Što je Medžlis Višegrad bogatiji jednom novom osovinom i pokretačkom snagom koja će ako Bog da rezultirati svime što je dobro. Vjerujem da će nas ovaj centar organizirati i jačati u našem duhovnom, nacionalnom i kulturno-civilizacijskom smislu“, poručio je dr. Memišević.

O izgradnji prve džamije u Orahovcima i njenom vakifu ne postoje pouzdani podaci. Prvobitna džamija bila je sagrađena od kamena, a njeni tragovi sačuvani su i nakon njenog miniranja. Prema nezvaničnim podacima sagrađena je 1551. godine, renovirana u više navrata, i to 1936., 1947. i 1982. godine. Džamija je služila svojoj namjeni sve do izbijanja agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada su je srbo-četnički agresori minirali i potpuno porušili.


Njena obnova je počela 2016. godine, kada je formiran Građevinski odbor, a od tada do danas obnovljena je i potrebna infrastruktura za funkcioniranje džamije: izgrađen je rezervoar za vodu i obnovljena trafostanica i riješeno pitanje rasvjete oko džamije, te je u fazi asfaltiranje pristupnog puta u dužini od oko jednog kilometra.

VRHOstali prilozi:
» JEDINSTVO I SLOGA NEMAJU ALTERNATIVU
Sead Jasavić, prof. fikha | 02. June 2023 20:34
» VAKIFI SU DOBROČINITELJI KOJI SE PAMTE
MINA | 12. May 2023 14:51
» DŽAMIJE SU IZRAZ NAŠE SLOBODE
MINA | 05. May 2023 20:58
» SJEĆANJE - TRAJAN ZADATAK I OBAVEZA
Ferhat Korajac | 24. April 2023 14:31
» RAMAZANSKI ZIJARET MEZARU BEĆIR EF. BABIĆA U REYHANLIJU
Nihad Aličković | 20. April 2023 14:56
» GRADI SE PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU
Damir ef. Babajić | 15. April 2023 23:26
» RAMAZANSKO OTKROVENJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. April 2023 13:24
» BLAGODARNA DOVA U RAMAZANU: ZA SVAKI DAN! ZA SVAKU NOĆ! OD DANAS PA DO BAJRAMA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. April 2023 17:44
Ostali prilozi istog autora:
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif