Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


PISMA IZ RODNOGA SARAJEVA
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 15. August 2022. 08:08:34
Kako se lijepo prisjetiti, kao rođeni Sarajlija, našega Vučka u ova teška i zlobna vremena.
Nacionalizam je na djelu, a on ubija više i gore od protekloga fašizma, a našim nacionalistima i dušmanima, poput braće “rušilačkih blizanaca“ guslara Milorad a i orguljaša Dragana, u doba ovog veselog i značajnog događaja SFF -a (Sarajevskog filmskog festivala) teško je i dokazati da su oni u glavnome gradu naše lijepe jedine domovine Bosne i Hercegovine, a ne na Teheranskim ulicama ili poljima Blajburga ili u vrletima Ravnogorskog gorja.
Kada i plaču na “zidu plača“ ovih dana u Izraelu i ostavljaju poruke dobrobiti za svoje genocidne tvorevine, RS i HB, bilo bi im mnogo bolje prošetati i crvenim tepihom ovoga festival a i možda pogledati film “Qvo vadis Aida“, kako bi se prisjetili i svojih zločinaca i zajedničkih nedjela.
Međutim, kako to ovih dana i neupućeni ambasador Izraela u Tirani u svome memorandumu lobira za ove iste nacionaliste, koji su im nedavno u muzeju holokausta “Yaš Vašim“ prodavali “muda za bubrege“, valjda nedovoljno poznavajući istoriju iz doba fašizma, nasjeli su njihovoj besjedi.
Ali su zato dobili i odgovore, upravo iz moga rodnoga grada Sarajeva, naše bosanskohercegovačke prestolnice, u neposrednim otvorenim pismima, od uglednih članova Jevrejske zajednice iz Bosne i Hercegovine, koji su to i na veoma ljudski i dostojanstven način svojih osjećanja i izrazili sosptvena negodovanja, prema konkretnim neprihvatljivim stavovima prestavnika Izraela, ma ko to bio u pitanju.
Zato sam se i potrudio ga našoj javnosti, grašanima i čitalačkoj public i prenesem samo neke od tih stavova, u njihovim pismima.

Jakob Finci: “Prvi put da Izrael staje na stranu suprotnu jevrejskoj zajednici”!Predsjednik bosanskohercegovačke Jevrejske zajednice oštro je kritizirao odluku Izraela da se umiješa u unutrašnju politiku njegove zemlje, optužujući ambasadu da djeluje kao podrška lokalnoj političkoj stranci etničkih Hrvata, piše izraelski list Haaretz.
U elektronskom pismu upućenom Haaretzu, Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, izjavio je da je “zaprepašten” izraelskim memorandumom kojim se podržava kontroverzni plan izborne reforme za koji kritičari kažu da će minimizirati politički utjecaj Jevreja, Roma i drugih manjina u zemlja.
U memorandumu koji je procurio, a koji je objavila ambasada Izraela u glavnom gradu Albanije, Tirani, koje je također nadležno za Bosnu i Hercegovinu, tvrdi se da su “spremnost i prijedlozi hrvatske strane, koji su pokazali tokom pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, dobrodošli.” /završen citat/

Bivša primadona Sarajevske opere poslala je otvoreno pismo EscobaruBivša primadona Sarajevske opere Margit Tomik-Levy poslala je otvoreno pismo zamjeniku pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrielu Escobaru.
Na početku pisma, kojeg je objavila preko Facebook profila, kazala je da je zaprepaštena onim što Escobar govori.
"Gospodine Eskobar, gledala sam neke Vaše razgovore na TV i u najmanju ruku sam zaprepaštena onim što Vi govorite. Ne da ponavljate ono što su desetine Vaših prethodnika govorili u proteklih 25 godina, nego naturate potpuno neprihvatljive stavove za normalne građane BiH. Vi ste se svrstali uz nacionaliste. Vi radite za njih, ne za građane BiH. Vaš jedini plan je da razgraničite tri naroda u BiH i napravite državu u kojoj će vladati aparthejd. Pravite državu u kojoj će Srbi živjeti u srpskom entitetu, Hrvati u hrvatskom, Bošnjaci u onom što preostane od BiH a nad nama 'ostalim' i onim koji ne žele da se nacionalno razvrstavaju, najverovatnije planirate etničko čišćenje. Raselićete nas po svijetu da ne kvarimo idilu", piše Tomik-Levy.” /završen citat, radiosarajevo.ba/

Primadona sarajevske Opere, piše i Draganu ČovićuMargit Tomik-Levy poručila Čoviću: Nije vas porazio Komšić, već vaši birači, propalo je sve gdje je vaša noga kročila!
Bivša primadona Sarajevske opere Margit Tomik-Levy na svom je Facebook profilu objavila otvoreno pismo upućeno predsjedniku HDZBiH Draganu Čoviću.
- Dugo ste na čelu HDZ-a i neformalni "vođa" hrvatskog korpusa u BiH. Cijeli taj period vas krasi borba za sopstveni interes (ni slučajno interes hrvatskog naroda), nepoštivanje presuda Haškog tribunala, podrška presuđenim ratnim zločincima i nejasne fraze oko jednakopravnosti hrvatskog naroda u FBiH. Vi godinama postavljate maksimalističke zahtjeve, za koje je i glupanima jasno da neće biti prihvaćeni, da bi imali "pokriće" za permanentno blokiranje i kočenje izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u BiH. Pri tome ni vaš, hrvatski narod nema puno informacija o tome šta vi tražite i šta vam je cilj. To je, valjda, isključivo pitanje na koje odgovor zna HDZ, a vjerovatnije je da ga znaju samo pojedinci od vašeg poverenja.
Mene zanima, ali ko sam ja da meni odgovarate, kako su to Hrvati neravnopravni u BiH? Neutralna sam, ne pripadam niti jednom bitnom narodu u BiH, nisam ni u jednoj stranci, državljanin sam BiH i Hrvatske kao i vi i imam ista prava kao vi. Mnogi me smatraju objektivnom osobom...
Kako god posmatram, ne shvatam vaše tvrdnje, a ni sve stupidnije izjave vaših "mentora" iz Zagreba.
Hajdemo redom.
Po popisu iz 2013. procentualni odnos naroda u BiH je bio: 50,11 posto Bošnjaka, 30,78 posto Srba, 15,43 posto Hrvata. Nećemo ovdje upetljati "ostale" koji su žrtve i taoci vaše politike. Danas je situacija još nepovoljnija jer su deseci hiljada Hrvata napustili BiH zbog vaših katastrofalnih poteza i uništavanja svega što vrijedi u Hercegovini. Držat ćemo se popisa od 2013. Voljela bih da vi sami, zbog sebe, napravite sličnu analizu. Recimo, ovako u procentima (na ukupan broj Hrvata u FBiH):
- Koliko Hrvati imaju ministarskih mjesta i visokih državnih funkcija u FBiH?
- Koliko je Hrvata u nadzornim i inim odborima u državnim firmama i institucijama FBiH?
- Koliko je Hrvata profesora na sarajevskim univerzitetima i drugim obrazovnim ustanovama?
- Koliko je Hrvata ljekara na sarajevskim klinikama?
- Koliko je Hrvata zaposleno u državnoj upravi?
- Koliko je Hrvata zaposleno u lokalnoj upravi?
- Koliko je Hrvata zaposleno u javnim medijima?
- Koliko "hrvatskih" firmi radi u Sarajevu, a porez plaća u tzv. Herceg-Bosni?
Ovakvih pitanje ima bezbroj, ali da ja ovdje ne nabrajam. Ovakvu analizu, sa nekoliko desetaka stavki može vaš tim napraviti vrlo lako. Pokušajte biti pošteni pa uporedite ove rezultate sa zastupljenošću nehrvata u tzv. Herceg-Bosni. Ako ne pocrvenite od stida, rodili ste se bez obraza. Da vam pomognem samo jednim primjerom koji slučajno znam. U Čapljini u općini radi samo jedan Bošnjak na više od 200 Hrvata.
Ako se varam, javno ću se izviniti vama lično i hrvatskom narodu.
Opet su skori izbori i vi "briljirate" svojim ucjenama i "europejskom uljudbom". Meni je muka od toga jer ste HDZ i vi lično najgora opcija za normalne Hrvate, željne posla, reda i zakona u svojim gradovima i mira u BiH. Vi ne nudite ništa od toga. Samo napetost, ucjene, nacionalističke floskule i konflikte sa "bošnjackim nacionalistima". Rasturili ste sa svojim kadrovima Aluminij i najveći gigant u Hercegovini je spao na desetak radnika. Dok jedete probrane morske delicije, zapne li vam pokatkad u grlu pri pomisli da pola bivših radnika Aluminija nije danas ručalo, da su oni iz Sokola davno poumirali od vaše brige o njima, da ste uništili Hepok i Razvitak pa danas u Hercegovini kupujemo makedonsku i albansku hranu, da je propalo sve gdje je vaša noga kročila...
Zapeli ste za promjenu Izbornog zakona kad ste izgubili izbore u Hercegovini. Nije vas porazio Ž. K. Vas su porazili vaši birači. Sada želite Izborni zakon na kojem će biti vaša slika i pouka da niko nije pravi Hrvat ako ne glasa za vas. I da ga promijenite, opet ćete izgubiti jer su Hrvati siti vaše bahatosti. Neće vam pomoći prijetnje i uništavanje plastenika ljudima koji su bliski sa vašom opozicijom. Daleko ste se udaljili od normalnog naroda. Vrijeme je da se povučete i prepustite kormilo mlađim i sposobnijim, kojima će na prvom mjestu biti čovjek, posao, sigurnost i perspektiva. Idite, odmarajte, čuvajte zdravlje....
Radobolja mirno žubori kraj vaše hacijende i nije je briga što ste je malo svrnuli sa vjekovnog puta. Narod nije ni nalik Radobolji. Može i da podivlja kad mu prekipi “ / završen citat, faktor.ba /

Na kraju, ovih dana primadona Margit Tomil Levy, piše otvoreno pismo i ambasadoru Izraela u Tirani, koji je rezidentan i za Bosnu i
Hercegovinu.
„AKO VAŠA NASTOJANJA URODE PLODOM, POSTAĆETE NAJVEĆI IZDAJNIK JEVREJSKOG NARODA“

Margit Tomik-Levy uputila otvoreno pismo Noah Gal Gendle ?/ prenosi portal Bošnjaci.net /

U povodu nedavno objavljenog izraelskog memoranduma za izmjenu Izbornog zakona u BiH, u kojem se Izrael drirektno miješa u unutarnja pitanje države Bosne i Hercegovine, a otvorenom podrškom hrvatsko-srpskim političkim velikonacionalističkim opcijama koje su najveći svjetski sudovi osudili za genocid i UZP u BiH nad Bošnjacima. Tim povodom poznata mezzosopran operska umjetnica Margit Tomik-Levy uputila je otvoreno pismo Noah Gal Gendle, ambasadoru Izrael za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Tirani. Pismo objavljujemo u nastavku.

Poštovani g. Noah Gal Gendler,
Obraćam Vam se u svojstvu BiH i izraelskog građana koji je skoro cijeli radni vijek proveo u Bosni i Hercegovini. Obraćam Vam se kao BiH ali i izraelski umjetnik sa zavidnom međunarodnom karijerom. Obraćam Vam se i kao čovjek, humanista kojeg ste duboko povrijedili svojom nepromišljenom izjavom kojom se direktno miješate u unutrašnje stvari BiH.

G. Noah Gal Gendler, stavili ste se na jednu stranu u predizborno vrijeme, što nikako nije dobro. Stavili ste se na stranu aveti mraka, što je užasno, zastrašujuće. Ako nemate potpune informacije onda je mudro ne miješati se. Ako imate a opet se miješate onda ste saučesnik i Vi lično i onaj ko je pisao taj sramotni Memorandum, u pokušaju da se BiH vrati u srednji vijek.

G. Noah Gal Gendler, Vi ste zauzeli stranu HDZ-a i njenog pravomoćno osuđivanog šefa Dragana Čovića (za kriminal, korupciju, zloupotrebu položaja...). HDZ i Dragan Čović su nastavljaći ideologije NDH, oni negiraju ratne zločine, slave ustaške ideologe... Ako ne znate ko je to, objasniću Vam. NDH je fašistička tvorevina u kojoj su postojali koncentracioni logori i u kojima je stradalo više desetina hiljada Jevreja... JASENOVAC, ĐAKOVO, STARA GRADIŠKA, LEPOGLAVA... Bilo bi dobro da stavite kipa na glavu i pažljivo obiđete Yad Vašem. Puno ćete toga naučiti o NDH a i o baštinicima njegove ideologije na čiju stranu ste se svrstali.

G. Noah Gal Gendler,
U WW2 je u SS komandi važilo pravilo „ZA JEDNOG UBIJENOG NEMAČKOG VOJNIKA STRIJELJACEMO 100 TAOCA (PO MOGUĆNOSTI JEVREJA)“. To znaci da jedan fašistički život vrijedi kao sto ostalih, pa i jevrejskih. Grozno, jel`da?... Ovo isto je govorio i Aleksandar Vučić tokom agresije Srbije na mađunarodno priznatu državu BiH... E, vi se sada stavljate na stranu onih koji rade po nemačkom šnitu. 1 naš kao 100 vaših. Glas jednog Hrvata vrijedi kao 20, 30, 50 ili ne znam koliko ostalih, pa i jevrejskih. I Vama je to normalno? Pljunuli ste u lice svim građanski orjentisanim državljanima BiH pa i Jevrejima za čija se prava ne borite... Pljunuli ste i na presudu Sejdić – Finci, međunarodnog tribunala za ljudska prava.

G. Noah Gal Gendler, svojevremeno sam u Jerusalemu predsjedniku Izraela g. Ezeru Weizmanu i g. Šimon Perezu potanko objasnila ko je ko u ratu u BiH. Oni su iskreno cijenili moje svedočenje i mudro su postupali ne miješajući se u sukob. Sa Vašim kolegama sa rezidencijom u Budimpešti sam imala dobre kontakte i objektivno sam ih informisala o situaciji u BiH… Od koga, za Boga miloga Vi dobijate informacije? Zašto se miješate u unutrašnje stvari BiH kad ništa ne razumijete? Je li ikada BiH pisala memorandum o unutrašnjim stvarima Izraela? Nije!... Nije g. Noah Gal Gendle! Neću da se sklanjam iza države i bosanskog naroda, pitaću Vas u svoje ime: – “Zašto ubijate palestinsku djecu”? Ja puno volim Izrael, živjela sam sa vama pa razumijem i položaj u kojem se nalazi Izrael, svjesna sam svih opasnosti od terorističke organizacije Hamas, svjesna sam da morate da se branite… ali zar je opravdano granatiranje, taman bili i vojni ciljevi, ako postoji opasnost da ijedno dijete strada? Bilo čije… To ostavljam Vašoj savjesti. Moja je mirna.

Ako Vaša nastojanja urode plodom, ako se izborite za “ravnopravnost” naroda u BiH, postaćete najveći izdajnik jevrejskog naroda na Balkanu od postanka svijeta. Jevreji u BiH nemaju nikakva prava od kad su nacionalne stranke, koje Vi podržavate, došle na vlast prije 32 godine. Ovom izmjenom izbornog zakona za koji se Vi zalažete, neće je više nikada ni imati, a svi Jevreji koji žive u kantonima pod kontrolom HDZ-a i SNSD-a (REPUBLIKA SRPSKA I HERCEG BOSNA KOJU ĆETE OZVANIČITI), mogu odmah staviti žute trake oko ruke na kojima je izvezen Magen David i natpis “JUDE”, spakovati kofer i čekati da im po noći fašisti zakucaju na vrata. Deportacija i likvidacija u Hrvatskoj ili Srbiji, svejedno… je li Vam takav ishod poznat?

Vašom zaslugom i pisaca tog Memoranduma.

Sa gnušanjem i prezirom,
Margit Tomik-Levy

VRHOstali prilozi:
» PROJEKAT KOJI JE PROMIJENIO CRNU GORU
Božidar Proročić | 05. June 2023 18:26
» O ČEMU PRIČA HUSNIJA KAMBEROVIĆ? ISPRAVKA KRIVOG NAVODA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. June 2023 16:19
» ZA IVU KOMŠIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. May 2023 14:09
» O (NE)RAZLICI IZMEĐU ISTRAŽITELJA MUSTAFE DRNIŠLIĆA I IVE KOMŠIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. May 2023 13:09
» ALEKSANDAR RADOMAN - POSVEĆENOST NAUCI I CRNOJ GORI
Božidar Proročić | 27. May 2023 20:21
» MEIN KAMPF PRIČA O MRŽNJI (8)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 25. May 2023 21:47
» PRESLAGIVANJE BALKANA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. May 2023 20:06
» KOMEMORACIJA HASANU HADŽIAVDIĆU
Bošnjaci.Net | 21. May 2023 14:44
» IN MEMORIAM - HASAN HADŽIAVDIĆ 1933. – 2023.
Bošnjaci.Net | 21. May 2023 01:22
» U ARIZONI PRITVOREN ZLOČINAC SINIŠA ĐURĐIĆ
Eset Muračević | 19. May 2023 18:30
» PORAZ NJEMAČKE REVOLUCIJE (6)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. May 2023 13:45
» PROGLAŠENJE REPUBLIKE (5)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17. May 2023 13:48
» PREVIRANJA NA POLITIČKOJ SCENI NJEMAČKE (4)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 14. May 2023 19:52
Ostali prilozi istog autora:
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif