Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


DŽAFEROVIĆ: PRVI KORPUS ARBIH JE DAO NAJBOLJE SINOVE ZA ODBANU SARAJEVA I DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. September 2022. 13:09:56
Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 30 godina osnivanja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine:

Poštovani borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, poštovani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH,
Uvažene porodice šehida i poginulih boraca, predstavnici boračkih udruženja, članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 30. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, poštovani predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, ekselencije, poštovani prisutni,

Izražavam zahvalnost Organizacionom odboru današnje manifestacije na istrajnosti i naporima da sačuvaju uspomenu na herojski put Armije Republike Bosne i Hercegovine i tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. - 1995.

Obilježavanje 30. godišnjice Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine je još jedna potvrda takvih napora koji trebaju biti na čast svakome vašem pripadniku, ali i svima nama.


Posebnu zahvalnost i poštovanje upućujem porodicama šehida i poginulih boraca Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Danas ih se prisjećamo sa željom da ciljevi njihove borbe ostanu trajno zabilježeni. Nećemo ih zaboraviti. Nećemo zaboraviti njihovu žrtvu i to vrijeme najvećeg iskušenja za našu domovinu.

To nije bila samo odbrana ljudskih života i teritorije već bitka za biće i ideju ove zemlje. Oni su je svojim životima sačuvali. I to će ostati trajno zabilježeno.

Poštovani prisutni,
Posljednja agresija na državnost i cjelovitost naše domovine najsvježije je svjedočanstvo o žrtvi koju su građani Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine bili spremni podnijeti.

U potpunoj političkoj, informativnoj i ekonomskoj blokadi kojoj je tokom cijele agresije bio izložen glavni grad naše države, u izuzetno teškoj i složenoj vojno-političkoj situaciji, zahvaljujući pripadnicima Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH, Sarajevo je odbranjeno, a sa njim i uvjerenje da ćemo sačuvati cjelovitost ove zemlje.

U najtežim trenucima borbe za odbranu glavnog grada i opstanak države Bosne i Hercegovine, Prvi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine na čelu sa generalima Mustafom Hajrulahovićem, Vahidom Karavelićem i Nedžadom Ajnadžićem, dao je svoje najbolje sinove. Među njima i rahmetli Safeta Hadžića, Envera Šehovića i Safeta Zajku, heroje odbrambeno-oslobodilačkog rata. U vrijeme najtežih trenutaka za Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu, oni su vjerovali u njen opstanak i konačnu pobjedu.

Nećemo i ne možemo zaboraviti naše heroje koji su položili svoje živote za domovinu koju mi danas imamo i u kojoj više ne smije biti mjesta za neizvjesnost i ponavljanje patnji kroz koje smo prošli.

Na nama i generacijama koje dolaze je obaveza da čuvamo istinu o njihovoj pravednoj borbi i da ne dozvolimo da ta istina namjernim izvrtanjem činjenica ikada bude ugrožena.

Poštovani prisutni,
Namjera počinilaca genocida i udruženog zločinačkog poduhvata je bila da se uništi multietničko tkivo našeg društva kroz masovni pokolj, mučenja, silovanja, protjerivanja i pljačku. Njihovi sljedbenici i dalje sanjaju o završetku političkog projekta koji je donio krvoproliće cijeloj regiji.


Svjedoci smo gotovo svakodnevnih prijetnji otcjepljenjem dijela Bosne i Hercegovine ili zloupotreba dejtonskog ustava raznim blokadama, kako bi nas natjerali da pristanemo na politiku podjele, isključivosti i nejednakosti za sve građane.

Svjedoci smo i sve otvorenije podrške naših susjeda takvim politikama u Bosni i Hercegovini, njihovih lobiranja i pritisaka u institucijama Evropske unije kako bi se takvim politikama udovoljilo. Nećemo popustiti pred takvim zahtjevima.

Oni koji žele bolje odnose sa Bosnom i Hercegovinom morat će se suočiti sa istinom, spriječiti dovođenje u pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, prestati da vrijeđaju žrtve i one koji su preživjeli genocid i udruženi zločinački poduhvat, kao i negiranje sudski potvrđenih činjenica.

Ne možete negirati genocid, pružati utočište ratnim zločincima, hapsiti branioce Bosne i Hercegovine, nagrađivati haške osuđenike i potom deklarativno tražiti bolje odnose sa Bosnom i Hercegovinom.

Ne možete zaobilaziti zvanične najviše institucije u Bosni i Hercegovini obilazeći dijelove drugog entiteta ili samo kantone sa većinom jednog naroda. Tako se ne prave prijateljstva sa Bosnom i Hercegovinom.

Ovo želim posebno da naglasim:
Svaki dio Bosne i Hercegovine podjednako pripada svim građanima. Onima koji misle drugačije, koji pod devizom legitimiteta nastoje zadržati i produbiti podjele u našem društvu, ja im sa ovoga mjesta poručujem: nećete to ostvariti. Takvu Bosnu i Hercegovinu više niko neće. Većina naših građana želi modernu, demokratsku, evropsku državu u kojoj će svi imati ista prava. To neće ni Evropska unija. Poruke evropskih zvaničnika su jasne i nedvojbene i odbacuju politiku podjela i etničkog ekskluziviteta.

Poštovani prisutni,
Bez obzira na sve, napredak Bosne i Hercegovine ne može se više zaustaviti. Ogromna većina naših građana želi mir, stabilnost i prosperitet, želi izgraditi zajedničku i sigurnu budućnost za sebe i svoju djecu.

Vrijeme je na strani onih koji žele stabilnu Bosnu i Hercegovinu, koji rade za njen napredak i koji žele da je vide sigurnom i prosperitetnom kao članicu Evropske unije i NATO-a. I mi ćemo to ostvariti. U to više nema nikakve sumnje.

Bosna i Hercegovina će se postepeno vratiti na ono što je oduvijek bila - mjesto gdje ljudi različitih religija, kultura i identiteta žive zajedno u sigurnosti i napretku. Ali sa gorkim iskustvom u kojem više neće biti mjesta zaboravu i tragičnim greškama koje vode do nekog novog genocida ili udruženog zločinačkog poduhvata. U to budite uvjereni.

VRHOstali prilozi:
» DODIJELJENE NAGRADE "ISNAM TALJIĆ" ZA 2022. GODINU
Preporod.info | 04. December 2022 03:33
» PROGON MUSLIMANA ZBOG NOŠENJA FESA
Muhamed Hodžić | 02. December 2022 13:35
» HRABROST JE BITI ŽENA DANAŠNJEG SELA
Fahra Kurdija | 28. November 2022 19:04
» ZEMLJO MAJKO ZA TOBOM ČEZNEM JAKO
Aziz Hurem | 22. November 2022 16:57
» SUZBIJANJE KRAJNJE DESNIČARSKIH ORGANIZACIJA NA BALKANU
Detektor.ba | 17. November 2022 18:16
» OSMI NOVEMBAR DAN POBJEDE KOJI SLAVI AZERBEJDŽAN
Božidar Proročić | 08. November 2022 14:36
» SREBRENICA NIJE DOGAĐAJ - SREBRENICA JE PROCES
Mensud Alićušić | 24. October 2022 00:01
» „MAMA, KAD ĆE DOĆI BABO?“
Bošnjaci.Net | 18. October 2022 02:06
» BIO ŠARENI, SJECKANI ILI BUREDŽIK, U BOSNI JE BUREK SAMO S MESOM
Anadolu Agency (AA) | 17. October 2022 14:46
Ostali prilozi istog autora:
» SPEKTAKL HALIDA BEŠLIĆA U ZAGREBU
04. December 2022 13:11
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif