Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


UDRUŽENJE ILMIJJE OBILJEŽAVA 110. GODIŠNJICU
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 20. September 2022. 14:09:31
SARAJEVO, 20. SEPTEMBAR 2022. (MINA) - Mi, imami ovog vremena, kroz Udruženje ilmijje radimo na projektima koji će dati doprinos Islamskoj zajednici i društvu u cjelini, nadajući se da će naša djela pamtiti, kao što mi pamtimo djela imama prije nas - izjavio je za Agenciju MINA Nesib Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom 110. godišnjice ovog udruženja.
Udruženje ilmijje 27. septembra obilježit će godišnjicu, a kako je kazao Hadžić, mali je broj udruženja koja se mogu pohvaliti ovakvim jubilejom i neprekidnim radom.
„U 110 godina Ilmijja je prolazila kroz različite, teške i manje teške periode, ali je uvijek, u manjem ili većem kapacitetu, djelovala na cijelom teritoriju, ili bar određenim regijama naše zemlje. Ova generacija imama je sigurno ponosna na prve, i sve ostale generacije imama, i na činjenicu da čuvaju tradiciju velikih alima, imama i muallima, njihova dostignuća i projekte“, naglasio je Hadžić.
Poseban događaj u okviru obilježavanja godišnjice bit će premijera “Poeme o bosanskom bijelom šehidu”, čiji je pokrovitelj reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.
„To je projekat na kojem radimo dvije godine. Mislim da će ostaviti trajni trag u kulturi sjećanja na agresiju na Bosnu i Hercegovinu, te najbolje što je ovaj narod dao za slobodu, svoju domovinu i očuvanje muslimanskog mileta na prostoru na kojem pokušava zatrti“, poručio je predsjednik Hadžić.
U okviru obilježavanja 110. godišnjice Udruženja ilmijje također će biti proučena hatma-dova pred duše imama stradalih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, pred Spomen-obilježjem imamima šehidima ispred Gazi Husrev-begove medrese.
Hadžić je, između ostalog, naglasio da Udruženje ilmijje posljednjih nekoliko godina provodi aktivnosti na afirmaciji imama.
„Nastojali smo ukazati na značaj imama u društvu, u mirnim i u tegobnim vremenima. Kroz različite edukativne programe radili smo na osposobljavanju imama za nove izazove, te smo razvijali vještine potrebne za imamski poziv u ovom vremenu i na ovom prostoru. Ostali smo prepoznatljivi po kvalitetnom izdavaštvu, formirali smo bazu podataka o imamima na osnovu kojih pokrećemo i određene aktivnosti na poboljšanju statusa imama“, kazao je Hadžić o aktivnostima Udruženja.
Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegoviniosnovano je 28. septembra 1912. godine i okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te muderrise i profesore islamskih fakulteta.

VRHOstali prilozi:
» DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE OBILJEŽEN U ŠVEDSKOJ
Bošnjaci.Net | 30. November 2022 15:38
» MEHOLJIĆ: ĆAMIL I AUTOKRATA DODIK
Šukrija Meholjić | 28. November 2022 21:45
» POSTOJBINO MOJA, RODNA GRUDO, ZEMLJO NAŠA
Mensud Alićušić | 28. November 2022 16:16
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif