Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


OBILJEŽAVANJE 110. GODIŠNJICE UDRUŽENJA ILMIJJE 27. SEPTEMBRA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 23. September 2022. 16:09:39
SARAJEVO, 23. SEPTEMBAR 2022. (MINA) - Svečana akademija povodom 110. godišnjice Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i premijerno izvođenje „Poeme o bosanskom bijelom šehidu“ bit će održani 27. septembra u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu, s početkom u 14.00 sati, saopćeno je danas na konferenciji za medije.
Ovom prilikom su se obratili Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje, Nedim Hrbat, izvršni direktor programa Media centra IZ i saradnik na projektu, te dr. Džemaludin Latić, autor teksta poeme.
Predsjednik Hadžić je ovom priikom najavio i da će u okviru programa obilježavanja godišnjice Udruženja 27. septembra u 12.30 sati biti proučena hatma-dova pred duše šehida na Spomen-obilježju ispred Gazi Husrev-begove medrese.
„Osim činjenice da je malo udrženja koje se mogu pohvaliti godišnjicom kakva je ovaj naš jubilej, sretni smo što smo uspjeli nakon tri godine rada u etapama tekst, koji je napisao Džemaludin Latić, pretočiti u poemu. Priča je vrlo aktuelna, posebno u ovim trenucima, i želimo dati doprinos kulturi sjećanja na one koji su dali svoje živote za domovinu. Vjerujemo da će poema trajati, ne samo na dan prikazivanja, nego kroz vrijeme“, kazao je danas predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić.
"Poema o bosanskom bijelom šehidu" je nastala kao rezultat promišljanja i želje da se napiše jedna kasida o imamima koji su stekli šehadet u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Imajući u vidu da su sudbine imama i muallima u ratu bile različite i stravične, rodila se ideja da umjesto kaside bude napisana poema, a njen autor je prof. dr. Džemaludin Latić.
Pokrovitelj "Poeme o bosanskom bijelom šehidu" je reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.
„Imami su sve vrijeme bili uz svoj narod, i ostali uz svoj narod. Priča o njihovom stradanju, njihovoj plemenitoj borbi, slavi i mučeništvu, zahvaljujući knjigama, filmovima, sada i sa novom umjetničkom formom, Poemom, kao i brojnim medijskim prilozima, radovima i podsjetnicima, neće ostati neispričana priča. To nije nikakav pokušaj glorifikacije njihove uloge tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali jeste podsjetnik na vrijeme zla, u kojem međunarodne konvencije nisu značile ništa“, kazao je ovom prilikom Nedim Hrbat, izvršni direktor programa Media centra Islamske zajednice i saradnik na projektu.
Naglasio je da je Poema poziv da se prepozna zlo.
„Na jednoj strani, Poema o bijelom bosanskom šehidu je sjećanje na imame, njihovo utočište i njihov glas, a na drugoj, ovakve forme mogu značajno doprinijeti buđenju interesa društva za dešavanja iz bliske prošlosti, bez manipulacije. Ne možemo odustati od učenja lekcija iz mračne prošlosti, sve dok ih ne naučimo“, poručio je, između ostalog, Hrbat.
Dr. Latić je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog prilike da napiše poemu, te je ukazao na značaj uloge imama.
„Bila mi je čast da pišem poemu, prije svega jer sam mnoge od šehida i poznavao, bili su moji profesori, moji učenici. Imami su, i u Kur'anu i u sunnetu, cijenjeni kao učeni, oni su nosioci svjetlosti. Šehitluk imama je poseban, jer su oni pozivali svjetlosti, principima dobra, mira, saradnje, ljubavi prema ljudskom biću, a ubijeni su od strane onih koji su tu svjetlost potirali na zemlji“, izjavio je Latić.
Neki od glumaca i izvođača poeme su Izudin Bajrović, Mustafa Isaković i hafizi Aziz Alili i Burhan Šaban.
Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te muderrise i profesore islamskih fakulteta, osnovano je 28. septembra 1912. godine.
Ulaz za premijerno izvođenje „Poeme o bosanskom bijelom šehidu je besplatan“.

VRHOstali prilozi:
» BROJNE DELEGATE ODREDIT ĆE IZVLAČENJE IZ "ŠEŠIRA" I SREĆA
Anadolu Agency (AA) | 07. December 2022 14:18
» SRBIJA: RIK DODIJELIO MANDATE VIJEĆNICIMA U BNV-U
Anadolu Agency (AA) | 05. December 2022 14:19
» CHRISTIAN SCHMIDT KAO CRNI ALTER EGO AUSTRO-UGARSKOG CARA FRANJE JOSIPA PRVOGA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. December 2022 18:28
» SAD I EU MORAJU POLITIKU PRILAGODITI SITUACIJI U BIH
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2022 14:42
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif