Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


AGENCIJA ZA CERTIFICIRANJE HALAL KVALITETE OBILJEŽAVA 16. GODIŠNJICU OD DODJELE PRVIH HALAL CERTIFIKATA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 24. September 2022. 13:09:15
SARAJEVO, 22. SEPTEMBAR 2022. (MINA) - Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas obilježava „Dan halala“ - dan kada je prije 16 godina dodijelila prve Halal certifikate.
Naime, 22. septembra 2006. godine Agencija je certifikate dodijelila kompanijama Pilkom d.o.o. Gradačac, Vispak d.d. Sarajevo, Brojler d.o.o. Sarajevo, Oblo Commerce d.o.o. Konjic, Vegafruit d.o.o. Doboj Istok i Pekara Kabil d.o.o. Tuzla, a nedugo nakon toga pristizali su zahtjevi i drugih proizvođača iz naše zemlje i regiona.
Agencija za certificiranje halal kvalitete osnovana je 2006. godine odlukom Islamske zajednice, s ciljem da uspostavi i održava pouzdan sistem halal certificiranja proizvoda i usluga, kako bi muslimanima obezbijedili halal hranu u skladu s islamskim propisima.
„Uspjehu koji je Agencija ostvarila odmah po osnivanju prethodile su kvalitetne pripreme, izrađen je i usvojen halal standard, različiti pravilnici, procedure, obrasci i drugi potrebni dokumenti za uspostavljanje sistema halal certificiranja“, kazao je direktor ove agencije mr. Damir Alihodžić.
Napomenuo je da je Agencija neprofitna, samoodrživa ustanova koja se finansira od svojih osnovnih djelatnosti halal certificiranja proizvoda i usluga, te pružanja konsultantskih usluga i edukacije.
„Od osnivanja do danas Agencija je svojim transparentnim radom stekla međunarodni ugled kod halal certifikacijskih tijela i drugih autoriteta za halal. To je krunisala dobijanjem akreditacije za halal certifikacijska tijela i priznanjima drugih međunarodnih autoriteta za halal, što je doprinijelo izvozu halal proizvoda i plasmanu na strana tržišta koja zahtijevaju halal certifikat“, kazao je, između ostalog, direktor Alihodžić za Agenciju MINA.
Istaknuo je i odličnu saradnju s vladinim institucijama, nevladinim organizacijama, medijima, industrijom i privrednim subjektima.
„Posebnu pažnju Agencija posvećuje halal konzumentima kroz stalne kontakte, informisanje i promociju halal certificiranih proizvoda i proizvođača. Agencija je najzaslužnija za razvoj halala u regionu, a na svjetskom nivou aktivno je uključena u razvoj novih halal standarda pri OIC/SMIIC-u“, dodao je Alihodžić.
Podsjetio je da je halal certifikat 2006. godine bio relativno nepoznat pojam, a danas je postao svjetski brend i trend, te sinonim za zdrav, siguran i dodatno provjeren proizvod.
„Danas imamo više od 9.000 halal certificiranih proizvoda koje je certificirala naša Agencija i koji su obilježeni zaštitinom znakom halal kvalitete. Informacije o proizvodima i proizvođačima su dostupne putem web stranice www.halal.ba ili putem aplikacije za mobilne telefone Halal Bazar koja se besplatno može preuzeti na internetu. U halal industriji u Bosni i Hercegovini zaposleno je više od 8.500 radnika, a vrijednost proizvedenih halal proizvoda iznosi oko 2,5 milijardi KM. Pored sektora proizvodnje halal proizvoda Bosna i Hercegovina je prepoznata i kao top turistička destinacija sa halal ponudom za turiste koji posjećuju našu zemlju“, poručio je direktor Alihodžić.

VRHOstali prilozi:
» MEHOLJIĆ: ĆAMIL I AUTOKRATA DODIK
Šukrija Meholjić | 28. November 2022 21:45
» POSTOJBINO MOJA, RODNA GRUDO, ZEMLJO NAŠA
Mensud Alićušić | 28. November 2022 16:16
» HRVATSKA: DAN DRŽAVNOSTI BIH OBILJEŽEN SVEČANIM PRIJEMOM
Anadolu Agency (AA) | 26. November 2022 15:01
» PROTEST U SARAJEVU: NE DAMO DRŽAVU
Anadolu Agency (AA) | 26. November 2022 14:47
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif