Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


DOKLE ĆEMO BITI OVCE, SAMO ZA DOMAĆE VUKOVE?
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 04. October 2022. 21:10:35
Poštovani moji sugrađani i čitaoci, unaprijed se izvinjavam, ovoga puta na sadržaj i način moga obraćanja vama, vjernim i redovnim čitaocima mojih kolumni.

Smatrao sam da poslije izbora nužno je malo se primiriti, dok se sve slegne, pa onda nešto pametno i redovno, nužno prokomentarisati ili analizirati.

Međutim, veoma mi je smiješno i žalosno, u kontinuitetu čitati i pratiti putem dnevne štampe, razne informacije, koje me iritiraju radi svoga beznačaja.

Zato vas pitam, nisu li i ove sankcije ili „crna lista“ naših Amerikanaca, ovoga puta Fadilu Novaliću a ranije Miloradu Dodiku i inim njihovim saradnicima, ništa drugo od običnog „pič..nog dima“ što bi se reklo našim balkanskim žargonom.

Razlozi su za mene, kao veoma dobrog istinskog poznavaoca sveukupne problematike i odnosa, sa svim ovim imenovanim „političkim smećem“ kako ga je i sam Visoki predstavnik OHR-a, gospodin Šmit, nedavno formulisao.

Prije svega, nužno je i veoma opravdano i značajno izricati razne sankcije ili crne liste, ako one zaista nimaju efekta na dotične osobe.

U našem, državnom bosansko-hercegovačkom slučaju, ima jedinog opravdanja ovakvim političarima zabraniti apsolutno djelovanje u politici i domenu vlsti koju obnašaju, kao i zabranu njihovih nacionalističkih stranaka, nama veoma dobro znanim.

Ovom prilikom, u slučaju premijera Fadila Novalića, stavljati ga na crnu listu radi navodnog pisma penzionerima, toliko je smješno i bezazleno, da ga niti niko od naših građana ne razumije.

Da je primjera radi u pitanju „afera respiratora“ ili njegova uloga i njegovih ministara, posebno Nermina Džindića i Jelke Miličević, aktuelizirana, u vezi najveće kriminalne i planetarne lopovske pljačke u firmi Aluminij, kao i besnoslovni gubici u poslovanju, nešto bi značilo.

Činjenice koje ukazuju na njihov kriminalan i nesavjesan rad u vladi Federacije, prije svega se očituje u postupku ne donođenja jedine ispravne odluke, aktivnostima stečajnog postupka u ovoj fimi.
Prepuštanje upravljanja ove firme i njene cijele infrastrukture u nadležnosti HDZ-a i njihovih kadrova, svakako je lopovluk najvećega mogućeg ranga, za svaku osudu.

Ilegalno, ustupanje firme i njenih kapaciteta nekom inostranom kriminalnom lobiju, uz lažne međusobne dogovorene naknade, koje upravo idu u kasu ove nacionalističke stranke, velika je obmana javnosti, a nepostojeća jadna pravna država BiH, samo je „papirna“ kategorija.

Za našu javnost i građane, svi ovi lopovluci i mahinacije vlasti Fadila Novalića i koalicionih partnera HDZ-a i SDA, nije nepoznato niti ništa novo, kada se zna da su i svi prethodni kadrovi njihovih federalnih vlada, uliznički i kriminalno, isto činili i ponašali se kao istinski rasturači državnog i radničkog materijalnog dobra ove firme, bez ikakvih pravnih posljedica.

Nije za naše građane nepoznata i činjenica, da se isti akteri vlade premijer Fadil Novalić i ministar Nermin Džindić, javno hvale o milijardama iz namjenske vojne industrije, čija proizvodnja ide na razna „ubojita“ tržišta, ali nisu bili u stanju podmiriti i sve radnike, posebno srpske nacionalnosti, kao vid obeštećenja njihovog nasilnog prestanka rada ili vida dionica.

Znali su prisvojiti sebi tj. Državi nekih 44% toga ukupnoga kapitala ove firme, a o obeštećenjima, neka to misli i čini propala firma Aluminij.

Moramo se priupitati, da li nam zaista ambasada Amerike i njihovi aktuelni kadrovi, na osnovu njenih informacija, zaista, ima namjeru pripomoći, kako bi se stalo na put velikom kriminalu, lopovlucima i kriminalnim radnjama, na relaciji višegodišnjeg užasnog koalicionog djelovanja stranaka SDA- HDZ-a i njihovih kadrova u vlasti na nivoima Federacije i države BiH.

Kada uvaženi državni sekretar SAD gospodin Entoni Blinken, šalje nama poruke: „Uvest ćemo još sankcija“ nužno ga je svakako pobliže informisati o nužnosti konkretnih sankcija, a ne samo ovih već viđenih i ne efikasnih.

Isto tako, za naše građane i širu javnost, kao i za sve međunarodne faktore koji su dobronamjerni prema nama i našoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini, nužno je zahtjevati od domaće vlasti i njih, zauzimanje konačnog stava prema lažnim informacijama i napadima naših susjeda sa zapada, kao i komšija sa istoka ove nam domovine, da konačno prestanu sa svojim lažima i nasrtajima na naš integritet i suverenitet.

Pitamo se otvoreno i iskreno, nije li nam i previše nasrtaja i lžnih obmana od strane HDZ-a domaćeg i njihovih kadrova, kao i njihove tobožnje „matice“ iz Hrvatske sa Plenkovićem i Milanovićem, da se konačno okrenu ka mogućoj saradnji, a ne ne sa provokacijama i tiradama o ugroženosti i sl.

Nije li smješno i žalosno, da odmah i poslije ovih proteklih izbora, odmaha slušamo njihove zahtjeve raznih stranačkih čimbenika, prema Saboru Hrvatske, da se naš izabrani građanski prestavnik u Predsjedništvo države, gospodin Željko Komšić, odmah za njih proglasi „personom non grate“.

Kao građani ove nam domovine, zaista se moramo priupitati, da li je i naš rah. Predsjednik Alija Izetbegović primio odlikovanje od Franje Tuđmana, kako ne bi istinski pokrenuo u Hagu i proces agresorskog djelovanja, ove nam susajedne zapadne države Hrvatske.

Čemu su ostali aktuelni toliki povici, zapažanja i pritisci i na Bakira Izetbegovića, što navodno nije aktuelizirao tužbu protiv Srbije za agresiju, a ovakvi prljavi odnosi i aktivnosti HDZ-a i njihove hrvatske države prema našoj državi, u kontinuitetu se tolerišu i zanemruju.

Nažalost, ovo su istinite činjenice, koje možemo potkrepiti sa bezbrojnim primjerima i dokazima, ako bude potrebno, ukoliko se ovakvo siledžijsko i nedolično ponašanje nastavi i dalje.

Na kraju ovoga ličnoga razmišljanja, ostaje mi za javnost i čitaoce i moj odgovor na komentar u dnevnim novinama „Dnevni avaz“ uvaženom mome sunarodnjaku „Bosanskom Srbinu“ kao što sam i lično, kao rođeni Sarajlija i stanovnik grada Mostara, ili mostarski Sarajlija, Bosanac, da odgovorim sljedeće: „Poštovani gospodine Žarko Papiću, bilo bi mi jako ugodno i prijatno, radi tvoje sospstvene spoznaje, kada bi bar malo proživio u ovome gradu „slučaja“ Mostaru i neposredno spoznao svu dobrobit našeg dugogodišnjeg „zulumćara“ tzv. nacionalista iz HDZ-a i njihovih kadrova, koji su prema Gebelsovoj lažnoj informativnoj doktrini jako ugroženi, a mi ostali građani nehrvati, od neke miline dišemo poput Jazavca od Petra Kočića.

Bilo bi ti sasvim nužno i dovoljno, kako bi i lično spoznao ulogu, našeg građanskog izabranog prestavnika u Predsjedništvo, druga Željka Komšića, sve bi ti bilo jasno i ne bi trebao više nikada nabrajati sve ove godine, od Putina i inih državnika.Naravoučenije za sve naše dobronamjerne građane, ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine.

VRHOstali prilozi:
» SRETAN VAM DAN BOŠNJAKA CRNE GORE, DRAGA BRAĆO!!!
Božidar Proročić | 22. March 2023 17:26
» SUDBINSKA PITANJA ZA BOŠNJAKINJE I BOŠNJAKE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. March 2023 19:27
» MIŠO SMAJLOVIĆ, ČOVJEK PRIJE SVEGA
Sead Zubanović | 19. March 2023 12:19
» NI NACIJA NI GRAĐANI?
Dr. Harun Hadžić | 17. March 2023 13:57
» ANESTEZIRANJE VJEROM
Edin Zećirović | 17. March 2023 13:34
» BORBA ZA UKRAJINU JE BORBA ZA EVROPU BEZ FAŠIZMA I GENOCIDA
Božidar Proročić | 17. March 2023 12:53
» NEMA ODMORA DOK TRAJE ODBRANA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. March 2023 15:10
» BUDUĆNOST ME SAVJETUJE DA POŽURIM
Suad Bešlić | 09. March 2023 15:18
» HRVATSKO KUHANJE ANEKSIJE BOSNE I HERCEGOVINE U VITEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. March 2023 14:54
» REIS KAVAZOVIĆ JE DOMOLJUB I NA NJEGOVOJ SAM STRANI!
Gradimir Gojer | 07. March 2023 20:50
» ISKRENA PODRŠKA POŠTOVANOM REISU HUSEINU EF. KAVAZOVIĆU!
Mr. Milan Jovičić | 07. March 2023 17:23
» POTRAGA ZA LJEPOTOM
Dr. sc. Ibrahim Kajan | 06. March 2023 18:22
» VOJIN TROJANSKI
Said Šteta | 06. March 2023 17:44
» NEK’ VISI REJSULEMA, HUSEIN-EF. KAVAZOVIĆ
Muhamed Mahmutović | 06. March 2023 15:42
Ostali prilozi istog autora:
» DA LI SE MOŽE ILI TREBA ZABORAVITI?
07. February 2023 17:25
» SAMOVOLJA
22. December 2022 17:33
» DOMAĆA POLITIKA, UZ MEZU I PIĆE!
12. December 2022 12:40
» KAKAV UČITELJ, TAKVI I UČENICI
05. December 2022 16:52
fastvee.gif
banner ago.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif