Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Švicarska: Manifestacija “Vrijeme je za Prosperitet"
SREBRENICA NIJE DOGAĐAJ - SREBRENICA JE PROCES
Procitaj komentar

Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 24. October 2022. 00:10:59
U subotu, 22. oktobra 2022 godine u gradskoj sali „Zofingen» održana je tradicionalna manifestacija NVO „Prosperitet Fond CH“. I ovog puta domaćini su se istinski potrudili, da organizacijski i programski ova večer mnogobrojnim prisutnima ostane dugom i lijepom sjećanju.

To su u principu manifestacije sa kojih se odlazi duhovno bogatiji, sa pomješanim osjećajima sjete, tuge i ponosa. Na svakoj od njih, osim tema vezanih za domovinu, dominantno mjesto zauzima najbolnija bošnjačka rana - Srebrenica.

Moderator manifestacije Zeid Svraka sa svojom suprugom, poznatom interpretatorkom Ilahija i kasida Šejmom Mehić -Svraka, svojski su se potrudili, da na jedan skrušen, smiren i opuštajući način, ovu večer učine specifičnom.


Između svakog seta govornika, oni su zajedničkim nastupom okrijepljivali duše prisutnih, a posebno je impresivno bilo, kada su skoro sva prisutna djeca izašla na pozornicu i sa Šejmom horski izveli numeru „Ja sam voda, Božje biće …“

Od govornika, skupu se prvi se obratio Senad Džihanović, predsjednik Udruženja, koji nije krio zadovoljstvo, što se nakon tri godine ponovo održava ova manifestacija.

Istakao je neke podatke o aktivnostima Udruženja, kako na humanitarnom polju, zatim podatke vezane za poticaje za zapošljavanje demobilisanih boraca, pokretanje novog projekta vezanog za online nastavu Bosanske škole za djecu iz dijaspore a koju vode stipendisti fonda.

Također, govoreći sa naglaskom aktivnosti vezane za registraciju i provedbu izbora u BiH, pozivajući već na pripreme za Lokalne izbore 2024. godine.


Poseban dojam i muk u sali je izazvalo njegovo pominjanje imena Sedine Delić - Tanović, kada mu je za nekoliko trenutaka zastao glas i suze udarile na oči.

Sedina je dijete šehida iz Podrinja, koja svog oca bukvalno nije ni upamtila, a koja se sa neizmjernom energijom i hrabrošću u Švicarskoj bori za svoj narod i svoju zemlju. Poseban doprinos je dala zadnjih sedmica u borbi protiv prikazivanja skandaloznog veliko-srpskog propagandnog filma kojim se veliča nastanak manjeg bh. entiteta, negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i BiH, veličaju srpski ratni zločinci i zločini. Tako je naša Sedina snažno dizala i širila svoj glas, apelovala, pisala na razne adrese, državne ustanove, kako bi se švicarska javnost upoznala sa ovim sramnim filmom i njegovim autorom, u kome se negira genocid i relativizira žrtva. Efekat je bio izuzetno vidlljiv, otkazane su skoro sve prezentacije, a mnogi mediji su prenijeli informaciju o ovom necivilizacijskom činu.

Kako bi tek otac bio ponosan na svoju kćer, koja je sa jako puno emocije, pozdravljena burnim aplauzom, otpočela recitovati poemu „Tako mi zemlje moje…“


Od vjerskih dužnosnika prisutnima su se obratili gl. imam IZ Bošnjaka u Švicarskoj Jasmin-ef. Demić, kao i muftija travnički dr. Ahmet-ef. Adilović koji izrazili zahvalnost organizatorima skupa i veoma pohvalno govorili o radu „Prosperitet fonda CH”.

Posebno predavanje, na temu „Društveni aktivizam“ održao je hafiz Armin-ef. Harbaš, imam u ovdašnjem džematu kantona Aargau.

- Nije dovoljno raditi za vlastito dobro, nego treba poticati druge na činjenje dobra i odvraćanje od zla, a „Prosperitet Fond“ je odličan primjer, - poruka je hafiza Harbaša.


Dvoje gostiju iz BiH su saslušani sa posebnom pažnjom.

Doktorica Fatima Klempić-Čaušević, heroina u bijelom iz Srebrenice, svoje izlaganje je veoma slikovito i na veoma emotivan način podijelila sa prisutnim auditorijem. Kao mladi ljekar od 1992. godine pa sve do pada Srebrenice provela je u opkoljenoj zaštićenoj UN enklavi, hrabro djeleći sve teškoće i izazove skupa sa svojim narodom. Svoju posebnu odvažnost, ova ponosna Bošnjakinja je pokazala prilikom pada Srebrenica, kada je ženama ponuđeno da idu u bazu međunarodnih snaga u Potočarima.


- Nisam vjerovala niti htjela da idem u ruke naših krvoločnika, nego sam odlučila da sa petnaest hiljada, uglavnom muškaraca krenemo kroz šume prema slobodnoj teritorija, - kazala je doktorica Fatima.

- O događanjima tokom probijanja prema slobodnoj teritoriji teško je i slušati, a kamoli sve to proživjeti. Ja sam preživjela sa nijjetom i obavezom da pričam, svjedočim, upoznajem i upozoravam nove generacije sa dešavanjima kroz koje smo prošli, - poruka je doktorice Fatime.

Sa posebnim poštovanjem najavljen je specijalni gost dr. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica. Poznat po jasnim stavovima, britak na jeziku, dobro potkovan znanjem, uz vješt način komunikacije sa publikom, dr. Suljagić je održao dosta nadahnuto i poučno izlaganje.
Uz video prezentaciju, predočen je novi način i pristup u radu Memorijalnog centra Srebrenica.
Od neke nevladine organizacije Memorijalni centar je prerastao u državnu ustanovu, instituciju koja prikuplja i dokumentuje sve više dokaza o agresiju na našu državu i to ne samo za područje Srebrenice, nego za sva područja naše zemlje u kojima su se desili genocidni oblici djelovanja.
Po prvi put u našoj hiljadugodišnjoj postojanosti, mi u pisanoj formi pišemo i dokumentujemo svoju historiju. Sud je rekao svoje, osudio pojedince, ali mi, sa materijalnim i opipljivim dokazima dokazujemo genocidnu namjeru, posljedice agresije i zločina nad našim narodom.


Zabluda je reći da je u Srebrenici bio događaj. Ne, to je itekako pripreman proces u koji je uključeno puno više državnih struktura susjedne zemlje, a vojska je samo izvršilac i jedan od od tih segmenata.

Kroz primjer Srebrenice, mi možemo izvući pouku, šta se dešava, kada svoju sudbinu povjeriš nekome drugom.

Tokođer, kroz primjer Srebrenice se pokazuje, šta ti se može desiti kad si slab.
Naši dušmani su mislili da smo mi korov koji će brzo nestati, ali smo ispali sjeme iz koga niču najbolji plodovi.

Nemojte ubijati svoje lavove, inače će vas pojesti tuđi kerovi, - na kraju je poručio dr. Suljagić.

Završna dova «Oprost, ja Rabb», a koju su sa Šejmom, horski izveli svi prisutni, a sa uključenim svjetlima na svojim telefonima, učinila je ovu veče posebnom.

VRHOstali prilozi:
» STANJE VRENJA (7)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22. May 2023 01:20
» SINAN TIGANJ- KROZ KULTURNU PRIZMU PETNJICE
Božidar Proročić | 19. May 2023 20:11
» ŽIVA ANTIKA – MIRAŠA MARTINOVIĆA
Božidar Proročić | 18. May 2023 13:32
» PERIBOLI STIHOVA - OSVRT NA POEZIJU LIDIJE LESKUR
Said Šteta | 16. May 2023 14:45
» UKI CAFE - KUTAK ZA LIJEPI TRENUTAK
Bošnjaci.Net | 10. May 2023 17:52
» NOVA KNJIGA DR.SCI DAMIR EF BABAJIĆA
B.net | 27. April 2023 21:57
» ”IZLOŽBA LIKOVNI DIJALOZI UMJETNICA-SEVDAH”
Bošnjaci.Net | 19. April 2023 16:56
» ČUVAJ SE ZLA OD ONOGA KOJEM SI UČINIO DOBRO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. April 2023 18:16
Ostali prilozi istog autora:
» GLAS ZA BOSNU - MIR U EVROPI
05. June 2022 15:23
» POKRET: DRŽAVA – DOMOVINA BOSNA
04. November 2021 18:39
» POZDRAV DOMOVINI - POZDRAV!!!
25. November 2019 17:49
» ČUVARI EMANETA VJERE I IDENTITETA
21. November 2019 19:00
» VJERA, JEDINSTVO, DOMOVINA
23. September 2019 16:36
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif