Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


DONOŠENJEM REZOLUCIJA O GENOCIDU PODIŽE SE SVIJEST NE SAMO O PROŠLOSTI NEGO I BUDUĆNOSTI
Procitaj komentar

Autor: Hayat
Objavljeno: 29. October 2022. 12:10:56
Odbor za dijalog Memorijalnog centra Srebrenica, kojeg čine predstavnice četiri udruženja majki Srebrenice, uposlenici Memorijalnog centra i članovi akademske zajednice i aktivisti u oblasti tranzicijske pravde, sastao se sa zastupnicima u Parlamentu Austrije i razgovarao o saradnji s Memorijalnim centrom, borbi protiv negiranja genocida te Rezoluciji o komemoriranju žrtava genocida u Srebrenici.

Rezolucija je usvojena jednoglasno 7. jula ove godine, a inicijatori dokumenta su Savez udruženja “Consilium Bosniacum”.

Posjeta je protekla u razgovorima o načinima na koji Parlament Austrije može podržati rad Memorijalnog centra, bilo to kroz učenje o genocidu u Srebrenici, njegovim uzrocima i posljedicama, i saradnjom u oblasti obrazovanja i javne svijesti o genocidu – saopćili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.
Kako su naveli, Memorijalni centar ima saveznike u ljudima s kojima su razgovarali i razmijenili iskustva, dodajući da imaju povjerenja da će nakon donošenja Rezolucije nastaviti raditi u skladu s njenim tekstom.

Ovim putem zahvaljujemo i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva koja je podrškom projekta ‘Istina, dijalog, budućnost’ omogućila da rad Odbora za dijalog i Memorijalnog centra bude prepoznat u najvišim zakonodavnim tijelima evropskih država – kazali su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Ministrica pravde Austrije Alma Zadić, koja je prije donošenja Rezolucije boravila u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, nakon sastanka sa Odborom za dijalog naglasila je važnost borbe protiv raspirivanja mržnje i inspiraciju životnim pričama majki Srebrenice u njihovoj borbi za pravdu.

Njihove priče su dirljive i bolne. Njihovi sinovi i muževi su ubijeni, veoma često su jedino one preživjele. Ostale su same. Ali njihove priče su svjedočanstvo hrabrosti, volje i nade. Svaki dan iznova stoje za dostojanstveno sjećanje i kulturu sjećanja. Pokazuju nam šta moramo naučiti iz prošlosti, da budemo oprezni, da prepoznamo prve naznake dovoljno brzo. Kada raspirivanje mržnje prijeti našoj mirnoj koegzistenciji, moramo djelovati – napisala je Alma Zadić.
Predsjedavajuća parlamentarne grupe prijateljstva Austrije i Bosne i Hercegovine i parlamentarka Bedrana Ribo naglasila je važnost ovakvih posjeta i grupa za izgradnju mira, posebno se osvrčući na majke Srebrenice, kazavši da su u julu ove godine “bili jedna od prvih država Evropske unije koja je poslala važan signal u Nacionalnom vijeću sa rezolucijom koja se tiče genocida u Srebrenici”.

Podvukla je da se ovakvim rezolucijama podiže svijest ne samo o prošlosti, već i o budućnosti, dodajući da je vrlo važno u ovim vremenima gdje je rasprostranjena polarizacija i negiranje prošlosti, stvarati svijest o zločinima iz prošlosti.

To je naša odgovornost kao političara prema žrtvama genocida i njihovim porodicama, ali i prema budućim generacijama. Majke Srebrenice, koje su izgubile članove porodice u genocidu, za mene predstavljaju simbol mira i nade – izjavila je Ribo.
Članovi i članice Odbora za dijalog su se nakon Parlamenta Austrije sastali u Austrijskom institutu za međunarodne odnose sa bivšim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Wolfgangom Petritschem, za vrijeme čijeg mandata je uspostavljen Memorijalni centar u Srebrenici.

VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
» DEKLARACIJA "SVESRPSKOG SVETA"
Faktor.ba | 09. June 2024 17:08
Ostali prilozi istog autora:
» BEĆIROVIĆ: EU NAS NE ŽELI!
17. January 2024 20:00
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif