Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA O HAFIZU IBRAHIMU TREBINJCU 16. NOVEMBRA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 15. November 2022. 15:11:41
SARAJEVO, 14. NOVEMBAR 2022. (MINA) - Dokumentarni film „Hafiz Ibrahim-ef. Trebinjac: 110 godina od rođenja i 40 godina od smrti“, autora Nedima Hrbata, bit će premijerno prikazan 16. novembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, s početkom u 18.30 sati.

Dokumentarni film je rezultat saradnje Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB) i Media centra Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, a premijera će biti održana u okviru manifestacije IITB-a „Dani islamske tradicije Bošnjaka“.

Vojnička isprava hafiza Trebinjca

Direktor Instituta dr. Ferid Dautović, koji je također autor knjige „Ibrahim Trebinjac, život i djelo“, podsjetio je na značaj lika i djela ovog alima.

„Trebinjac pripada jednoj generaciji alima bosanskih koji su obilježili svoje vrijeme i koji su značajno utjecali na islamski pogled na život, na razumijevanje vjere kontekstualizirane u bosanskom društvu. On je u svojim tekstovima i misijskom radu identificirao i problematizirao društvene bolesti koje su još uvijek aktuelne u bosanskom društvenom ambijentu. Zbog svega navedenog i nemjerljivog doprinosa u odgojno obrazovnom procesu kroz obrazovne institucije u Islamskoj zajednici koji su poznati malom broju ljudi, odlučili smo da njegov život i rad približimo i osvijetlimo široj društvenoj zajednici kroz dokumentarni film“, naglasio je dr. Dautović.

O Trebinjcu u filmu govore njegovi prijatelji, kolege, učenici i studenti Almasa Imamović, Ferid Dautović, Muharem Omerdić, Enes Karić, Adnan Silajdžić, Nermina Baljević, Sead Seljubac, i drugi.
Prema riječima autora filma Nedima Hrbata, kroz razgovore sa sagovornicima pokušali su, osim upoznavanja sa biografijom hafiza Trebinjca, približiti i njegov lik onima koji ga nisu imali prilike upoznati.

Dženaza

„Sretan sam jer sam imao priliku, radeći na ovom filmu, pobliže upoznati hafiza Trebinjca, čovjeka kojemu je Kur'an bio i ostao temeljna jedinica 'svemira'. Fascinantni su podaci o njegovoj brizi za hifz, o njegovom boravku u zatvoru, ali i podaci o njegovom angažmanu u društvu i u Islamskoj zajednici, kako u džamijama u kojima je bio imam, tako i u svim obrazovnim institucijama Islamske zajednice tog vremena. Dovoljno je kazati da je hafiz Trebinjac, na primjer, duže od pedeset godina bio hatib, ili da je namaze klanjao sa hatmom. Vrijeme u kojemu je hafiz Trebinjac živio i djelovao nije bilo naklonjeno ljudima poput njega, ljudima koji su istinski živjeli vjeru, ali je hafiz Trebinjac ostao uspravnog hoda. Autentični bosanski alim“, naglasio je Hrbat, koji je i izvršni direktor programa Media centra Islamske zajednice.

Hafiz Ibrahim Trebinjac rođen je u Sarajevu 14. oktobra 1912. godine. Poslije mekteba i osnovne škole, upisao se u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu koju je završio 1933. godine.
Do svoje 21. godine završio je hifz pred hafizom Mustafom-ef. Mujezinovićem, a sedam kiraeta pred kurra hafizom Hamdijom Berberovićem.

Kada je 1935. godine osnovana Viša islamska šerijatsko-teološka škola, upisuje se i on među prvim njenim polaznicima. Diplomirao je u prvoj generaciji ove najviše školske ustanove 1939. godine. Nakon toga, Ulema medžlis u Sarajevu postavio je Trebinjca za imama Timurhan džamije i vjeroučitelja Druge osnovne škole u Sarajevu.

O hafizu Trebinjcu u filmu govori akademik dr. Enes Karić

U odsudnim i teškim trenucima za muslimane hafiz Ibrahim Trebinjac angažirao se pomažući im na različite načine. To je radio kroz instituciju Islamske zajednice, Udruženje uleme El-Hidaje i organizaciju Mladi Muslimani.

Predavao je u Gazi Husrev-begovoj medresi. Uz hafiza Ćamila Silajdžića i hafiza Sinanudina Sokolovića inicijator je sekcije hifza u Gazi Husrev-begovoj medresi, kao i posebnog fonda za potpomaganje učenika koji uče hifz.

Dva puta je vršio dužnost i direktora Gazi Husrev-begove medrese.

Kada je u septembru 1977. godine otvoren Islamski teološki fakultet, hafiz Ibrahim Trebinjac na njemu je postavljen za profesora. Predavao je dva predmeta: kiraet i hadis.

Hafiz Ibrahim Trebinjac bio je i autor i prevodilac nekoliko djela.

Na ahiret je preselio 16. oktobra 1982. godine.

VRHOstali prilozi:
» PROGON MUSLIMANA ZBOG NOŠENJA FESA
Muhamed Hodžić | 02. December 2022 13:35
» HRABROST JE BITI ŽENA DANAŠNJEG SELA
Fahra Kurdija | 28. November 2022 19:04
» ZEMLJO MAJKO ZA TOBOM ČEZNEM JAKO
Aziz Hurem | 22. November 2022 16:57
» SUZBIJANJE KRAJNJE DESNIČARSKIH ORGANIZACIJA NA BALKANU
Detektor.ba | 17. November 2022 18:16
» OSMI NOVEMBAR DAN POBJEDE KOJI SLAVI AZERBEJDŽAN
Božidar Proročić | 08. November 2022 14:36
» SREBRENICA NIJE DOGAĐAJ - SREBRENICA JE PROCES
Mensud Alićušić | 24. October 2022 00:01
» „MAMA, KAD ĆE DOĆI BABO?“
Bošnjaci.Net | 18. October 2022 02:06
» BIO ŠARENI, SJECKANI ILI BUREDŽIK, U BOSNI JE BUREK SAMO S MESOM
Anadolu Agency (AA) | 17. October 2022 14:46
» MAGISTRIRAO ASMIR SALIHOVIĆ
Bošnjaci.Net | 08. October 2022 13:03
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif