Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca
NE TREBA PONOVITI GREŠKU SA PRETHODNIH IZBORA OMOGUĆAVANJEM SNSD-U IZBOR ČETIRI DELEGATA U DOM NARODA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BOSNE I HERCEGOVINE IZ NS RS
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 23. November 2022. 14:11:50
Proteklih dana svjedočimo raznolikim, nedosljednim i kontradiktornim izjavama i javnim nastupima predstavnika političkih stranaka i izabranih zastupnika okupljenih oko „Pokreta za Državu“ koje se odnose na predstojeći proces izbora pet delegata iz Narodne Skupštine Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ne postojanje usaglašenih strateških političkih odrednica i programa u okviru Pokreta za Državu, a koji su morali biti definisani prije samih izbora, izašli su na svjetlo dana.

Polemike koje se vode u javnosti izraz su odsutnosti strateških političkih pravaca i nedvojbeno pokazuju da se opći državotvorni interes podređuje ličnim afinitetima i ambicijama. Rezultat takve politike po Bošnjački narod u entitetu RS ne može isporučiti nikave pozitivne efekte.

Kao što smo upozoravali u prethodnom izbornom ciklusu da, zbog neprihvatljive retorike ali što je još opasnije anti-deytonskog djelovanja predsjednika i cjelokupnog establišmenta SNSD-a, nije prihvatljiv izbor četiri delegata SNSD u Dom naroda PSBIH, dužni smo iznova ponoviti iste stavove i zahtjevati od zastupnika u NSRS koji se predstavljaju „bosanskim glasnicima“ da ne ponove istu grešku.

Rezultati neprimjerenih i pogrešnih odluka iz prethodnog izbornog ciklusa javnosti su poznati. Zbog obećanja funkcionerskih pozicija, ne smiju se dovesti u pitanje jačanje i afirmacija državnosti Bosne i Hercegovine.

U kompleksnim geostrateškim i geopolitičkim odnosima u regionu, Evropi i svijetu, u kojima se Bosna i Hercegovina još uvijek nalazi, sa jasnim određenjima SNSD-a i njihovih „saveznika“ u ovim odnosima, potpuno je neprihvatljivo bilo kojem bloku iz NSRS, a posebno SNSD-u, omogućiti izbor četiri delagata u PSBIH. Ovo ne treba dozvoliti iz strateških razloga, a svakako i zbog javno iznesenih političkih stavova koje je prilikom inauguracije za predsjednika RS-a prezentirao Milorad Dodik.

Alternativni pristup novo izabranog podpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda Ćamila Durakovića treba ohrabriti i pozdraviti jer dosadašnje političko djelovanje za prava i status Bošnjaka u RS nisu dali očekivane konkretne rezultate.

U svakom slučaju je neprihvatljivo niti se može na bilo koji argumentovan način odbraniti mogući izbor četiri delagata SNSD-a u PSBIH podrškom zastupnika Pokreta za državu. Nužno je proces uspostave vlasti u Republici srpskoj i eventualno učešće zastupnika Pokreta za Državu u vladajućoj većini u NSRS odvojiti od procesa izbora delegata u Dom naroda PS BIH. Ovo tim prije jer entitet Republika Srpska ima svoje autonomne ustavne nadležnosti, svoju vladu, svoj parlament, svoje predsjedništvo, koje nemaju dodirnih tačaka niti nadležnosti sa nadležnostima i institucijama Bosne i Hercegovine.

U ovom trenutku nužno je javno očitovanje svake od političkih stranaka koje participiraju u Pokretu za Državu kako bi bilo bjelodano i jasno da li zastupnici u Pokretu za Državu vode svoju ličnu politiku li pak prezentiraju stavove političkih stranaka kojima pripadaju. Ovo je neophodno kako bi se otklonile mnogobrojne sumnje, smutnje i kalkulacije koje su prisutne u javnosti.

VRHOstali prilozi:
» ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE U SAD
Bošnjaci.Net | 02. February 2023 13:01
» SOCIJALDEMOKRATE U EP-U TRAŽE SANKCIJE ZA DODIKA
Vijesti.ba | 01. February 2023 14:58
» KURTI: FORMIRANJE ZSO NIJE MOGUĆE
Beta | 01. February 2023 14:56
» BEOGRAD: RAZGOVOR SRBIJANSKE PREMIJERKE I VISOKOG PREDSTAVNIKA ZA BIH
Anadolu Agency (AA) | 01. February 2023 14:41
» MAHRAMA NIJE VJERSKI SIMBOL NEGO PROPIS I ODGOVORNOST
Anadolu Agency (AA) | 01. February 2023 14:21
» OBILJEŽAVANJE HOLOKAUSTA U BH DOPUNSKOJ ŠKOLI BIRMINGHAM
Bošnjaci.Net | 31. January 2023 16:42
» APEL: EDIM NUR HAJDAREVIĆ TREBA POMOĆ DOBRIH LJUDI
Eset Muračević | 30. January 2023 21:28
» MALOKU: MILANOVIĆ ISKRIVLJUJE ČINJENICE
Bošnjaci.Net | 30. January 2023 17:46
» „ZA NOVE GENERACIJE“ NEPOŽELJAN PARTNER SDP-A?
Vijesti.ba | 30. January 2023 16:27
Ostali prilozi istog autora:
» DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
27. January 2023 14:04
» SVE MOŽE ZA VLAST
27. January 2023 13:42
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif