Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


BANUK ODRŽALA KOMEMORACIJU POSVEĆENU LIKU I DJELU AKADEMIKA SUADA EFENDIĆA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. November 2022. 12:11:55
Jučer je Bosanska akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ u 12 sati u hotelu Evropa u sali Atrium održala komemoraciju posvećenu liku i djelu svog redovnog člana akademije akademika Suada Efendića koji i član Švedske kraljevske akademije, Evropske akademije nauka i umjetnosti i Hrvatske akademije nauka i umjetnosti.


Na BANUK komemoraciji posvećenu rah. akademiku Suadu Efendiću govorili su akademici Suad Kurtcehajić, Zehra Dizdarević i Enver Raljević

Također je bio član Nobelove komisije za dodjelu Nobelove nagrade za medicinu.
Bio je najzvučnije medicinsko ime rođeno u Bosni i Hercegovini ali i jedno od najvećih imena iz polja medicine u regionu. Napisao je preko 500 naučnih radova i citiran je preko 23 hiljade puta što je apsolutni rekord kad je u pitanju bh naučna scena. Niko mu se još nije približio.

Akademik Suad EFENDIĆ, preminuo je u ponedjeljak u Štokholmu u Švedskoj gdje je živio sa svojom porodicom. Iza njega su ostali supruga Mensura i dva sina Nedim i Enes sa porodicama.

O liku i djelu akademika Suada Efendića govorili su akademici Suad Kurtćehajić, Zehra Dizdarević i Enver Raljević ,a preko zoom-a su se prisutnima obratili najprije iz Zagreba njegov kolega Predsjednik Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini akademik Asim Kurjak a potom iz Štokholma Suadov sin Enes.Tom prilikom su podsjetili na njegovu iznimno bogatu karijeru .

Suad Efendić je rođen u Trebinju 8 . aprila 1937. godine. Imao je briljantnu medicinsku karijeru. U Zagrebu je završio srednju školu 1955. godine i studij medicine 1961. godine te je stažirao i radio na Medicinskom i Farmaceutskom fakultetu. U Švedskoj je specijalizirao internu medicinu i endokrinologiju te 1970. godine odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom „Studija uticaja kateholamina na metabolizam masnog tkiva kod ljudi“ na Karolinskom institutu u Stockholmu. U tamošnjoj je Univerzitetskoj bolnici Karolinska od 1985. godine služio je kao prvi profesor dijabetologije u Skandinaviji te kao pročelnik Zavoda za endokrinologiju od 1988. do 1995. godine. Funkcije profesora endokrinologije i pročelnika Odjela za molekularnu medicinu na Institutu Karolinska obavljao je od 1995. godine. Proučava patogenezu i liječenje dijabetesa tip 2, kao i imunohistokemiju i mehanizam djelovanja somatostatina te njegovu ulogu u regulisanju funkcije endokrinog pankreasa. Autor je preko 350 publikacija.Izabran je za člana Naučno-savjetodavnog odbora pri kompanijama KI Management AB, Cadila Healthcare Limited i Marcadia Biotech, Inc.

Efendić je dobitnik sljedećih nagrada i priznanja: Jacob Poulsen za istraživački rad iz oblasti endokrinologije, Vuk Vrhovec, Bertha Rosenstadt, Björn Sjögren, Rolf Luft, Novo Lecture, Laufberger, Banting and Best Diabetes Center, Thureus (Švedsko medicinsko društvo), Marble (Medicinski fakultet Univerziteta Harvard, Boston), Celal Öker Memorial(Asocijacija za dijabetes u Turskoj), Hipokratova nagrada (Helensko društvo za internu medicinu) te počasnog zvanja doctor honoris causa (Univerzitet Charles u Pragu).

Bio je tih i skroman i nenametljiv čovjek ali njegova naučna dostignuća u polju medicine i dijabetologije ostat će trajan doprinos čovječanstvu

VRHOstali prilozi:
» ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE U SAD
Bošnjaci.Net | 02. February 2023 13:01
» SOCIJALDEMOKRATE U EP-U TRAŽE SANKCIJE ZA DODIKA
Vijesti.ba | 01. February 2023 14:58
» KURTI: FORMIRANJE ZSO NIJE MOGUĆE
Beta | 01. February 2023 14:56
» BEOGRAD: RAZGOVOR SRBIJANSKE PREMIJERKE I VISOKOG PREDSTAVNIKA ZA BIH
Anadolu Agency (AA) | 01. February 2023 14:41
» MAHRAMA NIJE VJERSKI SIMBOL NEGO PROPIS I ODGOVORNOST
Anadolu Agency (AA) | 01. February 2023 14:21
» OBILJEŽAVANJE HOLOKAUSTA U BH DOPUNSKOJ ŠKOLI BIRMINGHAM
Bošnjaci.Net | 31. January 2023 16:42
» APEL: EDIM NUR HAJDAREVIĆ TREBA POMOĆ DOBRIH LJUDI
Eset Muračević | 30. January 2023 21:28
» MALOKU: MILANOVIĆ ISKRIVLJUJE ČINJENICE
Bošnjaci.Net | 30. January 2023 17:46
» „ZA NOVE GENERACIJE“ NEPOŽELJAN PARTNER SDP-A?
Vijesti.ba | 30. January 2023 16:27
Ostali prilozi istog autora:
» DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
27. January 2023 14:04
» SVE MOŽE ZA VLAST
27. January 2023 13:42
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif