Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


PROTEST U SARAJEVU: NE DAMO DRŽAVU
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 26. November 2022. 14:11:10
Desetine građana okupile su se danas u Sarajevu na protestima pod sloganom "Ne damo državu", javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljeni su zahtijevali da odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta moraju biti identične za cijeli prostor države Bosne i Hercegovine.

Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava, uputila je kritike domaćim, evropskim i američkim zvaničnicima.

Kako je kazala, domaći političari, odnosno velika većina njih, su pristali da samo budu marionete prije svega desničarske Evrope pa tako i kompletnog Zapada u zamjenu za poneku fotelju ili ministarsku ili premijersku poziciju ili članstvo u Upravnom ili Nazdornom odboru.

Zornić je navela da njena borba za domovinu traje 17 godina.

"Trajat će do ostvarenja moje presude. U međuvremenu, gdje se danas nalazi BiH? Nalazi se u haosu. Raskol, a sve zahvaljujući međunarodnoj zajednici. Najprije su nam navukli luđačku košulju zvanu Dejton, a onda su krenuli sa brisanjem BiH. Licemjerni Zapad je preko OHR-a uveo protektorat", dodala je Zornić.

Članovi grupe građana ReSTART ranije su pozvali sve kojima je Bosna i Hercegovina jedina domovina da svojim prisustvom pošalju jasnu sliku "Zapadu", ali i "Istoku" da nas ima i da nećemo dozvoliti dalje podjele unutar Bosne i Hercegovine.

"Naša država može i mora biti samo kao druge: moderna, funkcionalna, ali prije svega pravna država koja štiti svakog pojedinca, bez obzira na etničku, vjersku, rasnu i svaku drugu pripadnost, na svakom pedlju države. Jednakopravna, funkcionalna, građanska država Bosna i Hercegovina", navedeno je u pozivu.

Grupa ReSTART BiH, objavila je i ciljeve protesta među kojima je da neće dozvoliti knjiženje državne i vojne imovine u korist nosilaca secesionističkih politika.

"Insistiramo na očuvanju suverenosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, koja ne smije nikada i nikako biti predmet geopolitičke trgovine, zahtijevamo dosljedno kažnjavanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, zahtijevamo od nosilaca vlasti u BiH da ubrzano ispunjavaju preostale uvjete iz Akcionog plana za članstvo u NATO savezu, kao i da ne dozvoljavamo da nam se prigovara na euroskepticizmu dok Evropska unija licemjerno ignoriše naše trajno opredjeljenje za dostizanjem evropskih demokratskih standarda, a podržava one koji te principe podrivaju", ciljevi su protesta.

Naveli su i da ne pristaju na produbljivanje etničkih podjela i cementiranje onoga što “su nam skrojili ratni zločinci i profiteri“, kao i da neće nasjesti na jeftine trikove oko kandidatskog statusa dok “nam u stvarnosti raskućujete ono za šta su ginuli naši najmiliji“.

Pozvali su na sveobuhvatnu ustavnu reformu kroz stvarno provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, prvenstveno presude u slučaju Zornić, a potom i svih preostalih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u njihovoj cjelini.

Također, pozvali su na implementaciju preporuka ekspertnog izvještaja o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Zahtijevaju od vlasti u Bosni i Hercegovini da beskompromisno slijede put koji je zacrtan u 14 ključnih prioriteta formulisanih u mišljenju Evropske komisije, a sve imajući u vidu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te Evropsku konvenciju za zaštitu prava i temeljnih sloboda.

Foto: Elman Omić - AA

VRHOstali prilozi:
» ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE U SAD
Bošnjaci.Net | 02. February 2023 13:01
» SOCIJALDEMOKRATE U EP-U TRAŽE SANKCIJE ZA DODIKA
Vijesti.ba | 01. February 2023 14:58
» KURTI: FORMIRANJE ZSO NIJE MOGUĆE
Beta | 01. February 2023 14:56
» BEOGRAD: RAZGOVOR SRBIJANSKE PREMIJERKE I VISOKOG PREDSTAVNIKA ZA BIH
Anadolu Agency (AA) | 01. February 2023 14:41
» MAHRAMA NIJE VJERSKI SIMBOL NEGO PROPIS I ODGOVORNOST
Anadolu Agency (AA) | 01. February 2023 14:21
» OBILJEŽAVANJE HOLOKAUSTA U BH DOPUNSKOJ ŠKOLI BIRMINGHAM
Bošnjaci.Net | 31. January 2023 16:42
» APEL: EDIM NUR HAJDAREVIĆ TREBA POMOĆ DOBRIH LJUDI
Eset Muračević | 30. January 2023 21:28
» MALOKU: MILANOVIĆ ISKRIVLJUJE ČINJENICE
Bošnjaci.Net | 30. January 2023 17:46
» „ZA NOVE GENERACIJE“ NEPOŽELJAN PARTNER SDP-A?
Vijesti.ba | 30. January 2023 16:27
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif