Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ČOVIĆ I NIKŠIĆ: IMAMO KOALICIJU NA SVIM NIVOIMA, OČEKUJEMO FORMIRANJE VLASTI DO KRAJA GODINE
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 29. November 2022. 12:11:48
U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u utorak je potpisan koalicioni sporazum između stranaka okupljenih oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i stranaka koje čine takozvanu "osmorku”, koji je otvorio put uspostavi nove vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH, ali i na državnom nivou, javlja Anadolu Agency (AA).

Nikšić nakon sporazuma: Teško će biti izbjeći SNSD

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH izjavio je nakon što je danas potpisan sporazum Osmorke i stranaka okupljenih oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) da su čvrsto opredijeljeni da rade zajedno i pokažu da je moguće promijeniti stanje i sistem, te imati izvršnu vlast koja će raditi ono što je obećala.
Dodao je da je dokument pod nazivom "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. - 2026." usaglašen bez kontraverzi i dezinformacija, već u otvorenom razgovoru i dobroj atmosferi.
- Sada treba da oni koji će biti nosioci izvršne vlasti uime ove koalicije krenu u provođenje ovog sporazuma, - rekao je Nikšić.
Odgovarajući na pitanje o partnerima u vlasti na nivou BiH, rekao je da će se "teško moći izbjeći SNSD", te da je to "neka realnost koju treba priznati", objavila je FENA.
Riječ je o dokumentu pod nazivom "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022 – 2026. godine", koji je u ime koalicije stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH potpisao Dragan Čović, a u ime "osmorke", predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BIH) Nermin Nikšić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je nakon potpisivanja sporazuma da je danas napravljen posebno bitan iskorak za sve u BiH.

"Potpisali smo sporazum o našoj suradnji u naredne četiri godine na svim razinama vlasti. Uvjeren sam da je sporazum koji otvara potpuno novu dimenziju političkog ponašanja, odnosa u politici, političke kulture kako bi mi otvorili, prije svega, evropsku perspektivu BiH, a s druge strane stabilizirali sve tokove BiH i osigurali pravno djelovanje svih institucija BiH", rekao je Čović.

Dokument čine tri cjeline na kojima će raditi ove stranke, a to su euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava i socijalna pravda i ekonomija. Čović je kazao da upravo socio-ekonomska politika ima posebno mjesto u njihovom budućem zajedničkom političkom djelovanju.

"Potpisom ovog sporazuma, nakon dugo vremenu mogu reći da imamo koaliciju. Zadnje četiri godine to uopće nismo imali, a tako smo se i ponašali u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim razinama", rekao je Čović.

Izrazio je uvjerenje da će, ukoliko svako uradi svoj dio posla, imati izvršnu i zakonodavnu vlast na nivou BiH, ali i FBiH.

"Ovo mi se čini povijesnim trenutkom, do nas je da to pokažemo. Pozivam sve nas, koji smo potpisali ovakav dokument da upravo predano, na bazi ovog dokumenta razradimo detalje onoga što trebaju biti nositelji izvršne vlasti. Jedna nova poruka za BiH, jedno novo ohrabrenje, i da pronađemo uvijek rješenje za probleme koje imamo", rekao je Čović i dodao:


"Biće mi drago ako do kraja godine budemo imali federalnu Vladu, Vijeće ministara BiH i da konačno, nakon 20 godina usvojimo proračune, kako na razini BiH, tako i na razini FBiH u ovoj kalendarskoj godini, za narednu fiskalnu."

Čović je kazao da je siguran da će SNSD biti treći partner u vlasti na nivou BiH, a da se o pozicijama još nije razgovaralo.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BIH) Nermin Nikšić rekao je da se radi o novom projektu na domaćoj političkoj sceni, koji bi trebao biti dobar za cijelu BiH te je istakao da tokom razgovora o koaliciji nije bilo nikakvih kontroverzi.

"Vrlo smo opredjeljeni da stanemo iza ovog sporazuma. Sada treba i oni koji će biti nosioci izvršne vlasti u ime ove koalicije, da krenu u operacionalizaciju sporazuma, u detaljnije mjere, koje bi izvršna vlast na ovim nivoima radila. Vrlo smo čvrsto opredjeljeni da radimo zajedno, da pokažemo da je moguće promijeniti stanje u BiH, sistem, da moguće da imamo izvršnu vlast koja izvršava vlast", rekao je Nikšić, ističući da su različita viđenja ipak moguća.

Izrazio je nadu da će nova koalicija biti čvrsto opredjeljena da do kraja ove godine formira novo Vijeće ministara i Vladu FBiH.

Blok od osam stranaka čine Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), BH Inicijativa Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NES) i stranka Za nove generacije (ZnG).

Zvanični razgovor stranaka trojke (SDP BiH, NiP, Naša stranka) koje su predstavljale svih osam stranaka koje ulaze u koaliciju sa HDZ-om bio je 8. novembra u Mostaru.

Radne grupe “osmorke” i HDZ-a su nakon oktobarskih izbora radile na izradi dokumenta koji će činiti bazu za ovu koaliciju u FBiH, bez Stranke demokratske akcije (SDA), koja ide u opoziciju. Ova koalicija bi se trebala prenijeti i na državni nivo sa SNSD-om.

Foto: Samir Jordamović/AA

VRHOstali prilozi:
» PREMINUO POZNATI BH. GLUMAC ALEKSANDAR SAŠA PETROVIĆ
Anadolu Agency (AA) | 28. January 2023 15:17
» DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 14:04
» SVE MOŽE ZA VLAST
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 13:42
Ostali prilozi istog autora:
» LANA PUDAR NAGRAĐENA SA 10.000 KM
28. December 2022 13:34
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif