Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


POTVRĐENA OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA DRAGANU VIKIĆU, PUŠINI, UZUNOVIĆU I ČOVČIĆU
Procitaj komentar

Autor: Detektor.ba
Objavljeno: 02. December 2022. 14:12:58
Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Državnog tužilaštva te potvrdio prvostepenu presudu kojom su Dragan Vikić i ostali oslobođeni optužbi za ubistva osam zarobljenih pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine, potvrdili su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) jedan od branilaca Fadil Abaz i Državni sud.

Zajedno sa Vikićem oslobođeni su Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

“Sud BiH je otpremio drugostepenu presudu Dragan Vikić i drugi kojom se odbija kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH, i presuda Suda BiH od 21. aprila 2022. godine se potvrđuje“, naveli su iz Suda.

Vikić, u svojstvu komandanta Odreda milicije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH (MUP RBiH), i Pušina, nekadašnji pomoćnik ministra za uniformisanu policiju, oslobođeni su optužbe da su znali ili mogli znati da se njihovi podređeni spremaju počiniti ubistva te da su propustili kazniti počinioce.

Uzunović i Čovčić, u svojstvu bivših pripadnika Jedinice rezervnog sastava policije, oslobođeni su optužbe da su učestvovali u ubistvima osam zarobljenih vojnika i prijevozu njihovih tijela na Darivu, gdje su zapaljena.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić je tokom izricanja presude u aprilu ove godine u kratkom obrazloženju naveo kako je analizom svih provedenih dokaza utvrđeno da Tužilaštvo van razumne sumnje nije ponudilo dokaze iz kojih bi se izveo zaključak da su optuženi počinili djela koja su im stavljena na teret.

Tužilaštvo je, prema ocjeni Suda, tokom postupka tvrdilo da je Vikić bio komandant Jedinice rezervnog sastava, dok iz provedenih dokaza proizilazi da je bio komandant Odreda milicije MUP-a RBiH, kao i da je za osam ubijenih vojnika utvrđeno da su bili pripadnici JNA, a ne Vojske Republike Srpske (VRS), koja tada još nije bila formirana, kako je, prema Božićevim riječima, navodilo Tužilaštvo.

Prema njegovim riječima, Pušina se, kao pomoćnik ministra za uniformisanu policiju, teretio da je propustio nužne mjere i radnje da se kazne počinioci ubistava i to kao osoba nadređena Vikiću, za šta nisu ponuđeni dokazi, kao ni da je bio obaviješten o događaju u Velikom parku.

Nepouzdani su iskazi svjedoka, prema ocjeni Sudskog vijeća, koji su navodili da je Uzunović “jedno od lica koje je pucalo u zarobljenike” i da je kombi s tijelima ubijenih vozio prema Darivi, jer su neki od svjedoka odustajali od svojih izjava, niti su ovog optuženog mogli identifikovati kao osobu koja je utovarala leševe u kombi.

Optuženog Čovčića, kako je rečeno u obrazloženju presude, nijedan svjedok nije doveo u vezu sa ovim događajem.

Vikiću i ostalima suđenje je počelo u martu 2017. Prvostepena presuda izrečena im je 18. oktobra ove godine.

Na pravosnažnu presudu ne postoji mogućnost žalbe, objavio je detektor.ba.

VRHOstali prilozi:
» OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA MASAKRA U SARAJEVSKOJ FERHADIJI
Anadolu Agency (AA) | 27. May 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif