Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Izetbegović najavio: Krećemo u formiranje vlasti
SDA OSIGURALA 12 DELEGATA U KLUBU BOŠNJAKA U DOMU NARODA FBIH
Procitaj komentar

Autor: Fena
Objavljeno: 08. December 2022. 13:12:00
Kandidatska lista Stranke demokratske akcije dobila je žrijebanjem mandat za delegatski klub Bošnjaka u novom sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Žrijebanje je obavljeno danas u sjedištu Centralne izborne komisije (CiK) Bosne i Hercegovine, a odlučivano je između dviju kandidatskih lista Bošnjaka iz Livanjskog kantona - liste Avdija Đugum (Socijaldemokratska partija BiH) i kandidatske liste Stranke demokratske akcije.


Izetbegović za Politicki.ba: Krećemo u formiranje vlasti. Ne isključujemo nikoga

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović u razgovoru za Politicki.ba poručio je da neće isključiti nikoga iz pregovora za formiranje vlasti.
Reagirajući na žrijebanje u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine kojim je lista SDA dobila 12. delegata, on je rekao da ta odluka "znači da su izbori konačno završeni i da je vrijeme da se krene s ozbiljnim pregovorima o imenovanju novog saziva Vijeća ministara".
"Prvo se kanim sresti s predsjednikom Demokratske fronte kako bi dogovorili zajedničku strategiju i nastup u pregovorima sa ostalim bitnim akterima.
To će biti večeras ili ujutru", najavio je Izetbegović.
On je, potom, najavio i sjednicu Predsjedništva SDA gdje će se definirati pregovaračka pozicija Stranke.
Nakon toga pozvat će "sve bitne političke aktere".
"Vrijeme je da odnose i stvari vratimo na ispravne postavke. Vrijeme je da svi pokažemo više poštovanja jedni prema drugima, da istinski poradimo na pomirenju suprotstavljenih političkih snaga i da zemlju pokrenemo u pravom smjeru.
Procese moraju voditi oni kojima su glasači dali povjerenje", poručio je Izetbegović u razgovoru za Politicki.ba.
Upitan da li ima nekog s kim neće pregovarati, on kaže da ne bi nikoga isključivao.
"Bez obzira šta se dešavao prije 30 godina ili prije 30 dana.
Jedini kriterij je spremnost da se naprave kompromisi, da se prihvate realnosti, odnosno postojanje drugih i drugačijih i da se pokaže spremnost na iskorake koji će zemlju povući naprijed.
Glavni čvor je naravno na relaciji HDZ - DF i taj čvor ne može biti silom presječen.
On mora biti strpljivo odvezan jer te dvije stranke predstavljaju dva nezaobilazna segmenta bh. društva", rekao je predsjednik SDA za Politicki.ba.
SDA sada ima 12 delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH, dok DF ima jednog, što je ukupno 13. Stranke Osmorke ostale na 10 delegata u Klubu Bošnjaka što praktično znači da nisu u mogućnosti predložiti potpredsjednika FBiH.

U CIK-u je danas obavljeno žrijebanje za izbor preostalih delegata u Dom naroda iz još jednog kantona, Sarajevskog. Tu su u opticaju bila tri subjekta iz reda Ostalih – kandidatska lista Albin Zuhrić, lista Naša stranka 2 i kandidatska lista Socijaldemokratske partije BiH.

Žrijebanjem je odlučeno da mandat dobije lista Naša stranka 2.

Postupak žrijebanja u CIK-u proveden je zbog toga što su navedene kandidatske liste iz oba ova kantona imale identičan količnik glasova prilikom ranijeg biranja delegata za Dom naroda, obavljenog tajnim glasanjem u novim sazivima pripadajućih kantonalnih skupština.

Sarajevska i livanjska nisu jedine skupštine gdje su neke kandidatske liste imale isti količnik glasova a ostale jasno dobile ili pak izgubile preimućstvo u glasovima za mandate u Domu naroda.

Isti količnik imale su i pojedine liste prilikom tajnog glasanja u novim skupštinama Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona, zbog čega je u sjedištu CIK-a jučer također obavljeno žrijebanje, javlja FENA.

SDA nakon žrijeba: Insistirat ćemo na pozicijama koje nam pripadaju

Adil Macić, sekretar Stručne službe Stranke demokratske akcije (SDA), nakon što je žrijebom u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH odlučeno da kandidatska lista SDA dobije mandat u bošnjačkom delegatskom klubu u novom sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH iz Kantona 10, izjavio je novinarima da to Stranci demokratske akcije omogućava da pokaže i na djelu kapacitet političkog subjekta s ostvarenim najvećim povjerenjem birača.

Na novinarsko pitanje da li će s novoosvojenim mandatom u bošnjačkom klubu Doma naroda SDA eventualno blokirati političke protivnike kod uspostave novih izvršnih vlasti u FBiH, Macić odgovara da SDA nije i neće učestvovati ni u kakvim blokadama, ali hoće insistirati na njenim pozicijama koje joj pripadaju prema Ustavu i zakonima kao političkom subjektu s velikim povjerenjem birača ostvarenim na posljednjim izborima u Bosni i Hercegovini.

Po Macićevim riječima, on je danas u sjedištu Centralne izborne komisije BiH prisustvovao kao posmatrač procesu žrijebanja, ovlašten za tu ulogu od vlastite stranke.

U CIK-u je, naime, žrijebanjem odlučivano da li će kandidatska lista Stranke demokratske akcije ili Lista Avdija Đugum (Socijaldemokratska partija BiH) dobiti bošnjački mandat u federalnom Domu naroda iz Livanjskog kantona. Žrijebanje je organizovano jer su u prethodnom glasanju na konstituirajućoj sjednici novog saziva te kantonalne skupštine, navedene dvije liste imale identičan količnik glasova.

Današnjem žrijebanju je prisustvovao i Vernes Mulić iz političkog subjekta Narod i Pravda koji je dio bloka stranaka Osmorke.

On je tražio da u žrijebu neprozirne kuglice u kojima su bili ispisani nazivi dviju kandidatskih lista izvlači iz namjenske prozirne posude neko drugi, a ne službenici CIK-a. Nije bio protiv toga da lično izvuče odlučujuću kuglicu, ali je tada reagovao Macić rekavši da predstavnici političkih subjekata ne smiju to činiti.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović rekao da ovaj posao, prema Uputstvu, treba da obave ovlašteni državni službenici CIK-a, što je na koncu i učinjeno te izvučena odlučujuća kuglica s nazivom kandidatske liste Stranke demokratske akcije.

VRHOstali prilozi:
» OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA MASAKRA U SARAJEVSKOJ FERHADIJI
Anadolu Agency (AA) | 27. May 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif