Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


IZETBEGOVIĆ: FORMIRANJE SNAŽNOG PATRIOTSKOG BLOKA NEMA ALTERNATIVU I TREBA BITI NULTI PRIORITET
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 11. December 2022. 12:12:07
Posljednji Opći izbori u Bosni i Hercegovini potvrdili su da probosanski politički blok, odnosno one političke snage koje u svojim programskim načelima na prvo mjesto stavljaju interese države Bosne i Hercegovine, predstavlja dominantnu političku strukturu.

S druge strane, neracionalni međusobni sukobi i podjele unutar tog bloka stranaka, uglavnom uzrokovani partikularnim interesima ograničenim na raspodjelu pozicija u strukturama vlasti, ali i djelovanjem dijela međunarodne zajednice koja odstupa od vlastitih principa i pogoduje nacionalističkim snagama, i ovaj put predstavljaju glavnu prepreku za ostvarivanje punog potencijala tog političkog bloka.

Kazao je ovo predsjednik SDA Bakir Izetbegović u uvodnom obraćanju na današnjoj Redovnoj sesiji Kruga 99 na temu "Nužnost političkog savezništva državotvornih snaga BiH u procesu formiranja vlasti".

- Probosanske stranke koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dobile su povjerenje od skoro 700.000 glasača i izabrani zastupnici tih stranaka čine 60 posto Zastupničkog doma. Od ukupno 42 zastupnika, njih 25 pripada ovom političkom bloku.

Na nivou entiteta FBiH procentualno učešće probosanskih snaga u Zastupničkom domu još je izraženije. Od ukupno 98 izabranih zastupnika, 78 mandata pripada probosanskim strankama - kazao je Izetbegović.

Uprkos toj dominantnoj poziciji, kako je dalje kazao, utjecaj probosanskih političkih snaga u usmjeravanju važnih političkih procesa u Bosni i Hercegovini bitno je reduciran.

- To je tako dijelom zbog specifičnog ustavnopravnog uređenja države, ali u značajnijoj mjeri zbog razjedinjenosti tog bloka, čak i u okolnostima u kojima ta razjedinjenost direktno ugrožava interese države Bosne i Hercegovine.

Razvoj događaja nakon posljednjih Općih izbora i narativ koji se zastupa u javnosti ukazuje na tendenciju nastavka takve destruktivne prakse. Polariziranje probosanske političke scene na dva međusobno suprostavljena bloka otvara prostor za ostvarivanje interesa onih političkih snaga koje u kontinuitetu nasrću na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, zagovaraju produbljivanje etničkih podjela, provode blokade koje otežavaju funkcionisanje institucija i usporavaju ostvarivanje ključnih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine - kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da fragmentiran probosanski blok omogućava destruktivnim političkim snagama, koje posjeduju višestruko slabiji kapacitet u zakonodavnoj vlasti, da uvjetovanjem pri formiranju vlasti i njenom kasnijem funkcioniranju ostvare dominaciju i naprave pomak u ostvarivanju interesa koji su u suprotnosti sa interesima države Bosne i Hercegovine.

- Takvu poziciju najbolje ilustruje izjava predsjednika SNSD-a koji je najavio da će "blok Srbi – Hrvati odlučivati ko će u vlast, a ne 'muslimani'".

Probosanske stranke kao jedinstven politički blok sa jasno zacrtanim crvenim linijama, principima, stavovima i smjernicama djelovanja posjeduje kapacitet ne samo da sebe lišava citiranog ponižavajućeg pristupa već da preuzme glavnu ulogu u vođenju ključnih procesa, te da postupno nadjača destruktivne političke snage i zaustavi negativne trendove.

Stoga je neupitno da formiranje snažnog patriotskog bloka nema alternativu i treba biti nulti prioritet političkog djelovanja svih subjekata koji sebe smatraju državotvornim, podređujući tome u potpunosti partikularne stranačke interese, međusobne ideološke razlike, te lične nesuglasice i ambicije. Svaki drugačiji pristup ne samo da je neodgovoran prema Bosni i Hercegovini, već direktno otvara prostor onim snagama koje su suprostavljene interesima države i njenih građana - kazao je Izetbegović.

VRHOstali prilozi:
» PODRŠKA PROTESTIMA U SARAJEVU
Bošnjaci.Net | 30. March 2023 16:45
» MEHOLJIĆ: NAPADNUTI SMO IZNUTRA I IZ VANA
Bošnjaci.Net | 30. March 2023 16:30
» PREMIJER ŠKOTSKE HUMZA YOUSAF - DUHOVITA OSOBA I PRAVI GOSPODIN
Anadolu Agency (AA) | 30. March 2023 13:43
» MOSTARSKI PJEVAČ SALEM SIHIRLIĆ: DOŽIVIO MOŽDANI UDAR
Eset Muračević | 29. March 2023 15:31
» NEIZVJESTAN DRUGI KRUG PREDSJEDNIČKIH IZBORA U CRNOJ GORI
Anadolu Agency (AA) | 29. March 2023 13:57
» KURTI: NEMA AUTONOMIJE ZA SRBE NA KOSOVU
Vijesti.ba | 28. March 2023 20:12
» USKORO NOVA OSNOVNA ŠKOLA „ROSULJE“
Eset Muračević | 28. March 2023 15:31
» SARAJEVO: SASTANAK SA GEOFFREY NICEOM
Bošnjaci.Net | 27. March 2023 15:45
» PREMINUO ISTAKNUTI NOVINAR I UREDNIK NEDO MARIČIĆ
Bošnjaci.Net | 27. March 2023 13:52
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif