Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Na ulazu u Novi Pazar, u naselju Mur u saobraćaju zgažena djevojčica
TRAGEDIJA - NAŠA ZGAŽENA DJEVOJČICA: U SANDŽAKU SU ZAKAZALE ŽENE I MAJKE
Procitaj komentar

Autor: Dr. Bisera Suljić-Boškailo
Objavljeno: 14. December 2022. 12:12:46
Djevojčice moja draga – pregažena na ulici, kad budeš naš grad, crni grad odozgo gledala, nemoj im oprostiti što su ti tek započeti život bezdušno zgazili, a tvoje sugrađanke, majke i žene nisu ništa uradile da se to ponovo ne desi.

Sandžaklijka je poznata bila kao čestita i vrijedna žena. I mnogi se diče time i dan danas, iako je to već davno prošlo vrijeme. Jer, da li je ta vrijedna žena danas preuzela svoj zadatak s ovim vremenom? Ne. Nije. Sandžaklijka je zaostala u svom prošlom vremenu – a time je postala sve manje vrijedna i hrabra, a sve više egoistična i žena koje samo misle na sebe i svoju udobnost u zatvorenom kućnom okruženju. Sandžaklijke rađaju djecu, spremaju im jela, čiste kuću i gledaju najviše tv serije.

Nažalost, ja koja sam često pisala o njima i borila se za njihova «prava» sad ovo tvrdim, jer sam posve razočarana u takvu ženu u današnjem vaktu. Nisu to dobre žene, a loši muškarci. Ne, to su sve više nego dobre žene i majke, jer da su majke mislile bi na svoju djecu i borile se za njihovo bolje sutra.

Nije majka ta koja samo bude «sluga» u kući i poslušnica sviju, majka je neko ko misli na budućnost svoje djece i bori se za njihovu budućnost. Boriti se za njihovu budućnost je vaspitavati svoje dijete: i muško i žensko. A da smo ih vaspitavali ne bi oni tako bezdušno pergazili to nevino djetešce i vozili dalje preko njenog tijela, glave, očiju. O boli i tuge u jednom narodu koji se busa da je najbolji, najvjerniji Bogu, najčestitiji! A je li to? Zapitajte svoje duše da li ste dobri koliko mislite, da li ste vijernici koliko mislite da jeste? Ne! Niste.

Da, i ja ponavljam da su za ovo samo žene i majke krive! Novopazarke čestite, recite mi kada ste se organizovale da nešto poboljšate i učinite za bolju budućnost svojoj djeci? Kada ste ustale protiv nepravdi? Kada ste ustale i rekle dosta je! Idemo na ulicu, i nećemo danas kuhati i čistiti, idemo praviti parole i pokazati državi i svima da vide da znamo da nam truju djecu vodom iz starih azbestnih cijevi kao u Tutinu, da nam zagađuju okolinu posjekavši nam sva stabla u gradu, sve parkove, a mi ih ne znamo pošumiti, da nam zagađuju rijeke, da nemamo puteva, struje, da nam u zatvorima trunu mladići nedužni kao Fahrudin...

Kada su se žene u Sandžaku pobunile zbog izgladnjelih uličnih pasa i gladnih mačaka? Gdje im je vjera? Zar misle da je vjera samo to što obavljaju namaz? Da, to jeste jedan dio vjere, ali samo dio vjere je to. Uči, čitaj, čitaj u ime Allaha! – Zaboravile su prvu Božju Objavu svi u Sandžaku. Jer, kada su pročitale knjigu? Kada su otišle sa svojim malim sinovima do biblioteke i pokazale im kako se uči i upoznaje svijet i život, te šta je etika i estetika u životu.

U Sandžaku je sramota imati knjigu u kući i čitati je djeci. To je «dokonisanje» za njih.
Jedna moja bivša studentica, veoma inteligentna i učena mi prije neki dan kaže da čita knjigu krijući u wc-u, da ne bi ko vidio i rekao: A draga, imaš vremena za čitanje, a nemaš za svoju porodicu i da obiđeš češće rodbinu.

Da, ponavljam, samo su žene krive, jer one su te koje rađaju i odgajaju djecu koja postaju muškarci i koja kasnije vladaju i tiranišu ih, jer djeca vide primjer najprije u svojoj kući. Vide tu majku kraj šporeta, i u čišćenju wc-a, i tako zatim vide sve žene. I zato među Bošnjacima nema puno žena koje su u politici, tamo gdje se odlučuje o njihovoj djeci, jer Bošnjak, pa i Bošnjakinja su ženu vidjeli samo u kući ili na poslu: kuća – posao – posao - kuća. A gdje su im druge društvene aktivnosti? Sve što je bitnije je prepušteno muškarcima koji nemaju snage i kapaciteta da to ostvaruju sami. Jer pogledajmo, tamo gdje naša djeca odlaze, tamo u tuđem svijetu, tamo su žene te koje drže državu i konce života i tamo cvjetaju ruže upravo jer su tamo i žene aktivne. A naše žene se drže samo kuhanja i glancanja kuće, naše žene su sam čistačice u životu i sve su ostalo ostavile da odrađuju muškarci, ti isti koji su ih zavili i ovili oko sebe i svog doma. A šta je van kuće? Šta je sa tim dijelom života?

Stidim se da pripadam takvom nespospobnom narodu, iako volim taj svoj narod, jer Bog je htio da pripadam njima i to ne mogu i ne želim promijeniti. A željela bih da se promijene, jer smatram, a i vi sigurno, da vijernici pravi koji se boje grijeha i vole Boga, ne rade to ovako kao što se u Novom Pazaru desilo. Da su pravi vijernici i pravi veliki ljudi, da su ih majke naučile drugačijim primjerom, ne bi danas oni tako bezdušno zgazili jedno nevino biće i prelazili autom preko njenog tijela kao preko pregažene mačke.

Djevojčice moja draga – pregažena na ulici, kad budeš naš grad, crni grad odozgo gledala, nemoj im oprostiti što su ti tek započeti život bezdušno zgazili, a tvoje sugrađanke, majke i žene nisu ništa uradile da se to ponovo ne desi.

VRHOstali prilozi:
» KISSINGEROVE MANTRE O BOSNI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 30. November 2023 19:29
» MULJ U KOJEM PLIVAJU GMIZAVCI
Elmedina Muftić | 29. November 2023 14:08
» „DRMA MI SE NA ŠUBARI CVEĆE“
Sead Zubanović | 28. November 2023 16:07
» SVEČANA AKADEMIJA U FRANKFURTU - DIJAGNOZA I PORUKE BOŠNJACIMA
Mr. sci. Džavid Begović | 28. November 2023 15:43
» ZAPOSTAVLJENA UKRAJINA-RAT I NEMOĆ U SJENI SVJETSKE POLITIKE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 27. November 2023 17:42
» OSTAVITE SREBRENICU NA MIRU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. November 2023 16:06
» BOSNO I HERCEGOVINO, SRETAN TI DAN DRŽAVNOSTI! (2)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 26. November 2023 13:04
» GLAS ZA BOSANSKU NEUTRALNOST
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. November 2023 12:44
» ŠOK
Aziz Hurem | 24. November 2023 14:29
» OTVORIMO „KRIMINALNU ALUMINIJSKU FOLIJU“, VRIJEME JE!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 24. November 2023 14:17
» IMA LI KRAJA STRADANJU NAPAĆENOG PALESTINSKOG NARODA?
Zijad Bećirević | 23. November 2023 17:28
» I „SKAJ“ APLIKACIJA JE „MAHSUZIJA“ BOŠNJACIMA
Sead Zubanović | 20. November 2023 15:52
» U SUSRET UNIJI BOŠNJAČKE DIJASPORE
Mr. sci. Džavid Begović | 20. November 2023 14:36
» SJEĆANJE NA PROŠLOST POGLED NA BUDUĆNOST-DAN SANDŽAKA DANAS
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. November 2023 23:09
» NARATIV ZDRAVOG RAZUMA I MORALNOG STAVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. November 2023 13:15
» MOJI ISTINSKI I DUGOGODIŠNJI VAPAJI U BORBI SA KRIMINALCIMA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 17. November 2023 21:31
» ARMAGEDON I KAZNA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 15. November 2023 21:44
» PATOLOŠKI STRAH OD IZRAELA VLADA ZAPADNOM POLITIKOM I MEDIJIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. November 2023 21:17
Ostali prilozi istog autora:
» PUTOVANJE KROZ BOSNU 1530.
01. March 2023 18:14
» POŠALJIMO NANU FATU NA HADŽ!
15. December 2021 14:22
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif