Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


IN MEMORIAM - ŠABAN TORLO
Procitaj komentar

Autor: Samir Hadzalić
Objavljeno: 25. December 2022. 23:12:40
Čikaška i sjevernoamerčka Bošnjačka zajednica je 20.decembra 2022. godine izgubila jednog od svojih najstarijih i najaktivnijh članova, Šabana Torlu.

Šaban Torlo je rođen u Bivoljem Brdu na Dubravskoj visoravni kod Čapljine, ali je cijeli svoj život proveo u Chicagu. Tu je ponikao i izrastao u jednog od istaknutijih bosanskohercegovačkih aktivista. U Čikagu je i preselio na bolji i pravedniji svijet u svojoj 79. godini.

Upoznao sam ga neposredno nakon mog dolaska u SAD, krajem ’90-tih. Prepoznao je moju želju da pomognem u kreirianju različitih kulturnih događaja u zajednici. Iako formalno nisam bio član BACA (Bosansko-američke kulturne asocijacije) u kojoj je djelovao rahmetli Šaban, to me nikada nije sprječavalo da sa istom organizacijom, kao u ostalom i sa svim sličnim organizacijama, ne surađujem sa istim entuzijazmom. Naravno u početku nije bilo lahko uvijek uskladiti različite poglede, ali smo na koncu uglavnom postizali kompromis. Zahvaljujući, između ostalog, i Šabanovom mišljenju, dobio sam čast da budem u organizaciji i vođenju svečane akademije krajem maja 2006. godine u povodu 100-te godišnjice dolaska Bošnjaka na Sjevernoamerički kontinent.

Nakon toga uslijedlio je i obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine po prvi put sa filharmonijskim orkestrom i gostom iz Bosne i Hercegovine maestrom Emirom Nuhanovićem. Zatim, 2007. godine je to bila totalna promjena u načinu obilježavanja značjanih datuma naše matične zemlje. Svoj veliki doprinos tom događaju dao je sigurno i rahmetli Šaban.

Nakon toga uslijedio je niz sličnih i uspješnih koncerata, kao i niz donatorskih akcija.

Rahmetli Šaban, između ostalog, isticao se i u organiziranju bjaramskih svečanosti i u nizu mnogobrojnih dešavanja u Islamskom kulturnom centru odnosno džamiji u Čikaškom predgrađu Northbrook. U jednom periodu svoga postojanja najstariji medij u bosanskohercegovačkom iseljeništvu Radio “Glas Bošnjaka” je ostao bez urednika i voditelja. Obzirom da je rahmetli Šaban bio jedan od najvažnijih ljudi za opstanak tog radija, zamolio me je da prihvatim volonterski uređivanje i vođenje tog radija. Naravno, nisam ga mogao odbiti i narednih nekoliko godina smo zajednički radili na očuvanju i radu tog našeg najstarijeg medija u iseljenjištvu, koji danas živi samo u sjećanjima.

Rahmetli Šaban Torlo iza sebe je ostavio suprugu Nefu, sinove Veliju, Omera i Ibru sa njihovim porodicama. Koji zasigurno mogu biti ponosni na svog supruga, oca, djeda i svekra koji će mnogima ostati u lijepom sjećanju.

U svoje ime, kao i u ime tima Bošnjaci.Net molimo Allaha dž.š. da se smiluje rah. Šabanu, oprosti grijehe i podari Džennet, porodici, prijateljima, BACA i čikaškoj zajednici, veliki sabur i bašum sagosum. Amin!

Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un!

VRHOstali prilozi:
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
» SKRNAVLJENJE SEVDALINKE
13. June 2022 20:18
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif