Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Estrada


Samir Zavlan, harmonikaš i kompozitor
STANJE NA ESTRADI LIČI NA TITANIK
Procitaj komentar

Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 04. January 2023. 15:01:43
Kada slušamo neku pjesmu obično je identifikujemo i pamtimo po pjevaču. Rijetko se pitamo ko su oni koji su je stvorili. Ko je pisao muziku, tekst, aranžman. Jedan od onih koji se svojim radom izborio da bude u trendu i čije se ime vezuje za hitove koji se ne skidaju sa vrhova folk top lista je svakako harmonikaš, kompozitor i aranžer Samir Zavlan iz Sarajeva.

Od 1977. godine u okviru kulturno umjetničkog društva „Zija Dizdarević“ intenzivno druguje sa harmonikom. Već 1983. godine postaje član Udruženja muzičara te počinje njegovo profesionalno bavljenje muzikom. Slijede angažovanja na audio projektima mnogih estradnih zvijezda: Mirsada Čomage, Zehre Bajraktarević, Amele Zuković, Izete Kapetanović...

Za više stotina pjesama ovaj harmonikaš i kompozitor uradio je aranžmane.
Kao autor ostavio je traga i na festivalima narodne muzike u Sarajevu, Lukavcu, Goraždu, Bihaću, Vogošći...Kompozicije čiji je autor nisu zaobilazile nagrade.

Virtouz kakav se rijetko sreće izgradio je prepoznatljiv stil ovjeren pečatom kvalitete istinskog umetnika. Iako je već odavno upoznao sve tajne harmonike, nije od onih koji kažu da više nema šta da uči. Onima koji žele krenuti njegovim stopama poručuje:

-Nema uspjeha na silu. Mora se neprestano raditi, vježbati do iznemoglosti. Samo uporni dolaze do pravog cilja. Nisam od onih koji trče za zaradom po svaku cijenu. Više volim da radim svaki dan i zarađujem po malo nego da visokim honorarima odbijam poslove.

U posljednje vrijeme više ste opredijeljeni ka radu u vlastitom studiju „Štraus“.

Pitamo ga koliko su autori i instrumentalisti u drugom planu u odnosu na pjevače?
- Onoliko koliko njihovo stvaralaštvo uistinu vrijedi. Na sceni smo svi isti. Istina, pjevači, uglavnom, pjevaju onako kako im mi sviramo.


Koji je posao lakši. Muzičar na sceni ili rad u studiju?
- Lakše je biti muzičar na sceni. Manja je odgovornost. Rad u studiju iziskuje mnogo više truda. Međutim, on je isplativiji pa s toga više pažnje posvećujem studijskom radu.

Najviše uspeha postigli ste u novokomponovanoj narodnoj muzici. Gdje je tu mjesto za sevdalinku?
- Sevdalinku treba čuvati, gajiti ali je ne treba miješati sa novokomponovanom, komercijalnom, muzikom. Istina, novim aranžmanima treba je „oblačiti“ u ruho dopadljivo današnjim generacijama. Sevdalinka je nepresušni izvor na kojem trebamo napajati svoju inspiraciju kako bi našu muzičku tradiciju pretakali u rijeku na čijim obalama trebamo uživati u njenoj ljepoti.

Kažu da ste majstor za otkrivanje talenata?
-Došlo je do smjene generacija na estradnoj sceni. Onima koji dolaze treba dati prostora da iskažu svoje mogućnosti. Volim da pomažem talentima. Pored zvijezda novokomponovane narodne muzike na čijim sam projektima prisutan radim sa dosta pjevača koji tek traže svoje mjesto na estradi a koji će, uskoro, svojim projektima pokazati ono šta znaju.

Pjevači se često jade kako im autori za svoj rad, unaprijed, traže honorar. Ima li mjesta za jadikovke?
- Nema. Moramo biti svjesni situacije koja trenutno vlada u diskografiji. Prije svega pomankanja zakonske regulative koja štiti autorska prava, pa i odnosa pjevača prema saradnicima koji učestvuju u stvaranju pjesama. Rijetko se ko od njih na pravi način oduži onima koji su im svojim stvaralaštvom omogućili da budu ono što danas jesu. U medijskom predstavljanju rijetki su oni koji autore i spomenu. U takvoj konstalaciji odnosa autor se ne treba libiti da unaprijed naplati svoj rad. Kad pjevač nastupi na koncertu, u kafani ili nekom drugom mjestu kompletan honorar uzme sebi. Autori mu ni u mislima nisu, a kamoli da dio honorara odvoji za njih.

Jeste li zadovoljni statusom estradnih radnika?
- Ne. Malo ko razmišlja o regulisanju stanja na estradi. Zato smo i mi sami krivi. Čekamo da neko drugi, bilo zakonski ili na neki drugi način, reguliše pravce našeg ponašanja. Stanje na estradi liči na Titanik. Sjaj pod reflektorima, a tonemo sve dublje i dublje. Inostranstvo nas kupuje. Ne bih želio da u tuđoj zemlji snimamo svoje projekte, da imamo tuđu televiziju, satelitski kanal, reklamu. Ako nam privreda trenutno nije na nogama, bar u muzici imamo snage da napravimo kvalitetne projekte koje ćemo ponuditi svijetu pod etiketom „Made in Bosna“, kaže Samir Zavlan.

VRHOstali prilozi:
» ART KUĆA SEVDAHA: U SEVDAHU DUŠA MOJA
Eset Muračević | 01. May 2024 21:51
» MAHER ZAIN ODRŽAO BAJRAMSKI KONCERT U SARAJEVU
Senzor.ba | 13. April 2024 23:56
» CIJENIMO SVAKI TRENUTAK PROVEDEN SA VOLJENIM OSOBAMA
Bošnjaci.Net | 11. March 2024 13:47
» PUBLICI TREBA NAMETATI KVALITET
Eset Muračević | 08. February 2024 20:24
» 20 NAJROMANTIČNIJIH GRADOVA U BIH
B.net | 08. February 2024 20:15
Ostali prilozi istog autora:
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
17. May 2024 15:01
» PUBLICI TREBA NAMETATI KVALITET
08. February 2024 20:24
» VOGOŠĆA: OTVORENA SENZORNA SOBA
31. January 2024 21:45
» SVJETLOST KALJAVIH SOKAKA
22. January 2024 21:58
» DA SI MOJA SEVDAH PJESMA
21. January 2024 16:15
» REZULTATI SU PLOD TIMSKOG RADA
12. January 2024 14:33
» NA KRILIMA SEVDAHA
19. December 2023 17:39
» I PJESMOM SE BOSNA BRANILA
12. December 2023 14:19
» LIJEPI ERDŽAN I AMELA
13. November 2023 19:45
» JA ŽIVIM DVA ŽIVOTA
07. November 2023 20:52
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif