Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 486. GODIŠNJICE GAZI HUSREV-BEGOVE MEDRESE U SARAJEVU
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 07. January 2023. 14:01:12
SARAJEVO, 6. JANUAR 2023. (MINA) - U amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu danas je održana svečana akademija povodom 486. godišnjice neprekidnog rada ove odgojno-obrazovne ustanove Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice dr. Enes-ef. Ljevaković, predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić, muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus, direktori uprava i ureda Rijaseta Islamske zajednice, direktori drugih ustanova Islamske zajednice, ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, i brojni drugi gosti.


Ovom prilikom prigodno se obratio zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, naglasivši da je Medresa „u svojoj višestoljetnoj misiji obrazovanja i odgoja u značajnoj mjeri, a u nekim dionicama svoje historije i presudno, utjecala na tokove vjerskog, duhovnog, kulturnog pa i ukupnog društvenog života na ovim prostorima“.

„Veliko djelo velikog Gazi Husrev-bega je inspiracija nama današnjima, kako onima koji su u stanju slijediti ga u graditeljskom dobru i svojim dunjalučkim blagodatima graditi ahiretsku kuću, tako i onima koji se nadahnjuju njegovom privrženošću načelima naše uzvišene vjere. Medresa koju je osnovao i koja u kontinuitetu djeluje do ovoga vremena u našoj kolektivnoj memoriji više je od obične škole“, kazao je dr. Ljevaković.


Podsjetio je da je Gazi Husrev-beg svoje vakufe ostavio budućim generacijama i naraštajima u naslijeđe, da ih koriste u namijenjene svrhe, da njima upravljaju, da ih održavaju i unapređuju shodno zahtjevima vremena i prostora.

„Kao vjerodostojni institucionalni okvir organiziranja muslimana ovih prostora, Islamska zajednica je preuzela amanet upravljanja, čuvanja i brige za sve vakufe, pa i Gazijine hajrate. Ova generacija muslimana ima priliku i čast da i sama da vlastiti doprinos razvoju i unapređenju Gazijinog vakufa i da bude dio projekta trajnog dobra. Dio objekata koje koristi žensko odjeljenje Gazi Husrev-begove medrese nagrizao je zub vremena i potrebno ih je renovirati i obnoviti. Pozivam sve svršenike Medrese, kao i sve muslimane, da se uključe u ovaj hairli projekat i da za tu svrhu izdvoje onoliko koliko mogu“, poručio je Ljevaković.


Kako je naglasio v.d. direktora Medrese mr. Dževad Pleh, ova odgojno-obrazovna ustanova ispunjava sve programske zadatke Rijaseta Islamske zajednice ali i Ministarstva obrazovanja KS.

„Trenutno u našoj školi ima 465 učenika. Ono čime smo posebno zaokupljeni ovih dana, jeste projekat rekonstrukcije zgrade u kojoj su smještena ženska odjeljenja Medrese. Unatoč organizacijskim poteškoćama koje imamo tokom ovog projekta, postižemo dobre rezultate. Radnosni smo zbog godišnjice i nastavit ćemo provoditi misiju koju ima ova škola“, izjavio je Pleh.

Mr. Pleh je dužnost preuzeo 1. januara 2023. godine, a kako je naglasio, velike zasluge za uspjehe Medrese, ima prošli direktor hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, novi direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta.


„U proteklom periodu smo radili mnogo. Medresa ne bi bila ovako uspješna da nije bilo Božije pomoći, a zatim podrške reisul-uleme i Rijaseta Islamske zajednice, bez podrške ministara, tako i članova Medrese. Ne bi bila uspješna ni bez rada naših učenika, ali ni bez Bošnjaka i Bošnjakinja, naših vakifa. Nas je dragi Bog uvezao u cjelinu koja se zove Gazi Husrev-begova medresa“, kazao je na akademiji Malkić.

Na svečanoj akademiji su, između ostalog, proglašeni laureati, osobe koje su dale poseban doprinos afirmaciji Medrese kroz svoj rad - dr. Munir Mujić i prof. Ismet Veladžić.

„Ovo priznanje su primili mnogi istaknuti članovi našeg društva, tako da mi čini posebnu čast i zadovoljstvo biti jedan od laureata. Ova škola je dala mnogo bosanskohercegovačkom društvu“, naglasio je dobitnik Ismet Veladžić.


Prema riječima dr. Munira Mujića, Medresa predstavlja mjesto na kojem svi, koji je smatraju nečim vrijednim, mogu naći znanje i mudrost.

„Medresa je danas veoma prosperitetna škola, ali i vrijedan i poštovan konkurent na polju znanja i odgoja, što je još važnije. U Medresi se uvijek držalo do harmonije odgoja i obrazovanja“, izjavio je Mujić.

Na svečanoj akademiji dodijeljena su i priznanja za nesebično zalaganje i doprinos Medresi prof. Behiji Durmišević i Šerifi Delalić, uposlenici iz tehničkog osoblja.


Također, uručene su zahvalnice i priznanja i jednom broju 'prijatelja Medrese' koji svojim radom pomažu ovu ustanovu: Zejnilu Rebihiću, predsjedniku Tima za praćenje radova na zgradi ženskog odjeljenja Medrese, Mustafi Vatrenjaku, muteveliji Gazi Husrev-begovog vakufa, hafizu Omer-ef. Camiću, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Janja, Harun-ef. Eminagiću, glavnom imamu MIZ Priboj, Sabriji Turnadžiću, stipenditoru učenika Medrese te Muhamedu Huseinbašiću, za podršku u projektima Medrese.

Gazi Husrev-begova medresa kontinuitet bilježi od 1537. godine i do današnjih dana iznjedrila je plejadu istaknutih ličnosti koje su u povijesti odigrale značajnu ulogu u opstanku i razvoju Bosne i Hercegovine.

VRHOstali prilozi:
» VRIJEDAN JUBILEJ AMERIČKIH MUZIČKIH FESTIVALA
Samir Hadzalić | 21. March 2023 16:42
» IN MEMORIAM – DUBRAVKA UGREŠIĆ
Šemso Agović | 19. March 2023 11:23
» KO POTKOPAVA KRHAK MIR U BIH?
IFIMES | 12. March 2023 14:35
» ZAŠTO BOŠNJACI U TURSKOJ TREBA DA GLASAJU ZA PREDSJEDIKA REDŽEPA TAJIPA ERDOANA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. March 2023 14:04
» “NAVIKAVANJE NA SMRT”
Said Šteta | 10. March 2023 15:10
» MORALIZATORI BEZ MORALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. March 2023 23:52
» SALTANAT OMAN - ZEMLJA ČESTITIH I RADINIH LJUDI
Dr. hfz. Safvet Halilović | 06. March 2023 14:29
» U STRAHU SMO OD PARTNERSTVA NAŠIH SUSJEDA S RUSIJOM, KOJI IMAJU IREDENTISTIČKE APETITE PREMA BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. March 2023 17:08
» VODA DIJAMANT IZ TEŠANJSKIH VRELA OPTOČENA ZLATOM
Bošnjaci.Net | 27. February 2023 01:24
» PREPOZNATI MOMENTUM
Dr. Mesud A. Ramić | 22. February 2023 13:49
» IN MEMORIAM: HADŽI MEHMED SKOPLJAK, GRANITNA STJENA POBOŽNOSTI
Dr. sc. Amir Ismić | 21. February 2023 15:31
» NEZAPAMĆEN ZLOČIN BEZ PROCESUIRANJA I KAZNE
Ferhat Korajac | 13. February 2023 19:57
» TRAGEDIJA - KONAKOVIĆ
Elmedina Muftić | 03. February 2023 14:05
Ostali prilozi istog autora:
» PRVI DAN POSTA 23. MARTA
20. March 2023 14:13
fastvee.gif
banner ago.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif