Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Akademik dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban”
ŠEST SMJERNICA ZA SPAS BIH
Procitaj komentar

Autor: Hayat
Objavljeno: 14. January 2023. 19:01:38
Predsjednik Rs-a, Milorad Dodik, personifikacija je secesionističke politike u Bosni i Hercegovini čiji je cilj da u određenom periodu, kada se stvore potrebne pretpostavke, podijeli BiH po modelu Češke i Slovačke, te nakon toga ostvari zajednicu sa Srbijom kao državom gdje Srbi čine većinu.

Jedna od neophodnih pretpostavki za ostvarenje tog cilja je ostvariti entitetsko vlasništvo nad zemljištem. O koracima koje je potrebno preduzeti za zaustavljanje secesionističkih namjera iz manjeg bh. entiteta razgovarali smo sa Suadom Kurtćehajićem, predsjednikom Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban”.

On je mišljenja kako postoji pet smjernica koje je potrebno preuzeti kako bi se zaustavile secesionističke namjere iz manjeg bh. entieteta koje postaju sve agresivnije.

Ističe da je jasna presuda najvećeg suda na svijetu da je izvršen genocid u Srebrenici.

Takvu odluku je donio Hag. Drugi sud, Privremeni tribunal je presudio čitav vojni i politički vrh RS-a zločine i genocid. Malo ko je izašao iz tog vrha. Milošević je osuđen djelimičnom presudom koja ima snagu za UZP i genocid u sedam gradova. BiH je u opasnosti, visoki predstavnik još nije reagirao. Ovo što je Dodik uradio je jednako onom kada je Mladić vezao NATO vojnike. Dodiku još mu nisu vratili, a moraju mu vratit. Tu se mora nešto uraditi. Mora se tražiti savjetovdavno mišljenje u Hagu preko Generalne skupštine UN-a da li je validno postojanje RS-a u skladu sa međunarodnim presudama. To mišljenje moramo dobiti.

Mora se dobiti, nakon šest presuda u Strazburu, mišljenje da li se može koristiti termin po jednom narodu gdje su sva tri naroda ravnopravna. Imamo situaciPotrebno je pokrenuti procese da se dobiju presude za učinjenu štetu. Po međunarodnom pravu, faktička tvorevina Rs odgovara za sve što je učinila na svom prostoru i sa svog prostora kao da je bila država.
Ne smije se dozvoliti da Rs dobije išta. Država mora imati sve ono što imaju i druge zemlje bivše Jugoslavije. Suština je učiniti BiH bez nepokretnosti. Država mora imati teritoriju, stanvoništvo i međunarodno priznanje.

Mora se izvršiti ozbiljan pritisak na dodatne nadležnosti. Taj dio ne traži saglasnost entiteta. Potrebno je tražiti da BiH preuzme sve ono što je potrebno da očuva svoj integritet, suverenitet, političku nezavisnost i političko-pravni subjektivitet. Ključeve u rukama ima visoki predstavnik.

BiH je u velikoj opasnosti i potrebno je da se napravi, ne bošnjački, nego Svebosanski kongres. Da dio njega budu najeminentniji naučnici i političari i da se zauzmu određeni stavovi kako bi se izvukli iz ove situacije.

VRHOstali prilozi:
» OSTVARILA SAM SVE PO BOŽIJOJ PRAVDI
Anadolu Agency (AA) | 08. June 2023 20:56
» SEVDAHOM KROZ BOSNU
Eset Muračević | 15. May 2023 21:39
» ZAŠTO SU RUŠILI DŽAMIJE?
MINA | 07. May 2023 17:05
» KROZ NAŠE VENE TEKU RIJEKE ZAVIČAJA
MINA | 11. April 2023 14:51
» UMJETNIČKI PROJEKAT "ŠUMA" POSVEĆEN ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI
Anadolu Agency (AA) | 20. February 2023 01:54
Ostali prilozi istog autora:
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif