Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


NIKAD ZBUNJUJUĆE, A HVALA SCHMIDTU
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 28. January 2023. 15:01:14
Uz moguće blokade u FBiH komplicira se i na državnom nivou -
Klub Bošnjaka u rukama opozicije


Situacija oko formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini doživljava svoj vrhunac, a komplicirani sistem u BiH dodatno je zakomplicirao visoki predstavnik Christian Schmidt i sada imamo situaciju da pored moguće blokade u Federaciji BiH, istu imamo i na državnom nivou!?

Zaključak je lako izvući – Schmidt nije ništa deblokirao, kako se mjesecima i tvrdi, a što su uvidjeli i neki evropski zvaničnici, zbog čega je Schmidt morao na saslušanje pred AFET.
Upravo nakon što je uvidio da se prema njegovim zamislima SDA ipak ne može zaobići, počeo je lobirati 'da im se da neka funkcija' te da s osmorkom idu u vlast!?

To su zahtjevi direktno Schmidta, pa nastojanja Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a da dogovori sastanak sa Bakirom Izetbegovićem ne čude, jer su do sada predstavnici osmorke radili isključivo po nalozima međunarodnih faktora, prije svih američkog ambasadora u BiH Michael Murphyja.

Schmidt ovim lobiranjima spašava sebe, jer faktički blokada ruši njegove mitove da je nešto deblokirao, a o čemu će biti pitan pred onima koji su ga imenovali na funkciju visokog predstavnika u BiH, a on već odavno krši mandat koji podrazumijeva ova funkcija kao što su npr. sastanci s Miroslavom Lajčakom ili Oliverom Várhelyijem.

No, to je druga tema, ali njom se, prema saznanjima Patrije ozbiljno bave unutar Evropske unije, ali i Bundestaga!

Iako je osmorka na državnom nivou pala na šestorku nastavljeno je formiranje Vijeća ministara koje je na kraju i formirano, ali bez NES-a i SBiH-a. Logično, da bi Vijeće ministara moglo funkcionirati i da bi prijedlozi zakona prolazili bez poteškoća neophodno je bilo osigurati stabilnu većinu u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. I u Predstavničkom domu i u Domu naroda PSBiH.

Sada to nije tako. U Predstavničkom domu PSBiH postoji većina HDZ, SDP, NS, SNSD, BHI KF...ali u Domu naroda u Klubu Bošnjaka sjedit će četiri opoziciona delegata od ukupno pet - samo Kemal Ademović (NIP), dok ostala četiri delegata dolaze iz opozicije – Šefik Džaferović, Safet Softić (SDA) te Dženan Đonlagić iz DF-a i Džemal Smajić iz SBiH-a.

Kvorum neophodan za odlučivanje u Domu naroda čini devet delegata, uz uslov da su prisutna najmanje tri bošnjačka , tri hrvatska i tri srpska delegata a, prema Poslovniku doma, odluke u Domu donose se većinom glasova delegata koji su prisutni i koji glasaju. Delegati ulažu napore kako bi većina uključivala najmanje jednu trećinu delegata izabranih s teritorije svakog entiteta, osim ako je drugačije predviđeno Ustavom BiH i Poslovnikom.

Dakle, vrlo je jasno kako se može doći do blokada ili eventualnih zastoja prilikom procedura usvajanja zakona. Četiri delegata iz Kluba Bošnjaka jednostavno ne dođe na sjednicu! Ne tvrdim da će se to dešavati, samo ukazujem na činjenicu da šestorka nije dobro odigrala utakmicu!

Stranka za BiH tako je postala parlamentarna i na državnom nivou, iako se njihov izlazak iz osmorke 'omalovažavao' kada su lideri NIP-a i SDP-a pojašnjavali da nemaju zastupnike i da njihova odluka neće uzdrmati put formiranja vlasti.

Ali, ko drugome jamu kopa sam u nju pada. Prije svih to je SDP, koji je, čini se, napokon shvatio da su ih partneri poprilično izigrali, posebno NIP, koji se nije želio odreći funkcije za Ademovića, pa će SDP nakon dugog niza godina ostati bez delegata u državnom Domu naroda! A, zahvaljujući glasanju u skupštinama kantona, gdje su, umjesto svojih, podržali kandidate NiP-a, SDP BiH u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH ima samo dva delegata. To im nije bilo dovoljno za izbor državnih delegata. (Piše: A. Čorbo-Zećo)

VRHOstali prilozi:
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif