Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


BEĆIROVIĆ ZA HAYAT O NASTUPU SCHMIDTA U BRITANSKOM PARLAMENTU: DODIK MOŽE SLAVITI I NASTAVITI SVOJU DVOSTRUKU IGRU
Procitaj komentar

Autor: Hayat
Objavljeno: 31. January 2023. 15:01:13
Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana Zijad Bećirović komentirao je za Hayat jučerašnji nastup visokog predstavnika Christiana Schmidta u Britanskom parlamentu.

Nastup Visokog predstavnika Christiana Schmidta u Britanskom parlamentu je podsjetio na intervjue Radovana Karadžića zapadnim medijima u julu 1995.godine, u vrijeme izvršenja genocida u Srebrenici, kada je uvjeravao zapadnu i svjetsku javnost da se u Srebrenici odvija vojna operacija u skladu sa ženevskim konvencijama, da se štite civili i da je operacija usmjerena na pomoć ljudima u Srebrenici kako je govorio Karadžić i sprovodi zaštita od tzv. ekstremista Armije Republike BiH. Danas nam Putin i Schmidt isto govore, kažu da uspostavljaju pravdu i mir i štite Ukrajinu i Bosnu i Hercegovinu, – naveo je Bećirović.

Dodao je da zapadna javnost, a što smo vidjeli kroz pitanja, britanskih i nedavno europarlamentaraca, upućenih visokom predstavniku Schmidtu, odlično zna šta se dešava u BiH. Identično je, kaže, bilo devedesetih godina prošlog vijeka.

Svi su znali šta rade Slobodan Milošević i Franjo Tuđman u BiH, ali vlade zapadnih zemalja su sprovodile svoje politike, koje su bile razarajuće za BiH, od embarga na oružje do odlaganja vojne intervencije. Pitanja britanskih parlamentaraca su bila vrhunska, utjecaj Rusije, susjednih zemalja, Schmidtovih veza sa HDZ-om i hrvatskom politikom, u neprimjeni bonskih ovlaštenja – što je najvažnije za Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Rekao je da nema namjeru smijeniti Dodika, odnosno jasno je rekao da je svoj mandat bazirao na saradnji sa Dodikom, a po svemu ostalom i nenaklonjenosti prema BiH i više nego očito prema SDA. Dodik može da slavi i nastavlja svoju dvostruku igru, to je ustvari i jedini konkretni čin nakon jučerašnjeg ispitivanja Visokog predstavnika Schmidta, – kaže Bećirović.
Raduju ga, kaže, informacije, da se slično saslušanje priprema i u američkom kongresu i da je djelovanje visokog predstavnika Schmidta i u američkim najznačajnijim institucijama stavljeno pod radar i popriličnom je sumnjom.

Kada u Bosni i Hercegovini postavljate visokom predstavniku Christianu Schmidtu ovakva pitanja kao što su to jučer uradili Britanski parlamentarci, onda ste protivnik EU i SAD, zapadne demokratije, volite Tursku i Rusiju, sumnjivi ste i niste demokrata. Građani BiH ne smiju nasjedati na ovakve priče, jer visoki predstavnik Christian Schmidt ne radi u interesu BiH, – smatra Bećirović.

VRHOstali prilozi:
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
»
Detektor.ba | 15. July 2024 16:49
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
» BEĆIROVIĆ: EU NAS NE ŽELI!
17. January 2024 20:00
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif