Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


ADMIR BEGANOVIĆ, autor dokumentarno-igranog filma „Vidiš li ovaj grad...“
PREMIJERA FILMA „VIDIŠ LI OVAJ GRAD...“ KREĆE IZ ŠEHERA SILNOG
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 06. February 2023. 21:02:03
Bošnjaci.Net: Gospodine Beganoviću, srdačno vam čestitamo na snimljenom dokumentarno-igranom filmu „Vidiš li ovaj grad...“. Konačno i nakon dugog snimanja fil je završen, uskoro će i premijera, možete li nas upoznati kako je potekla ideja i tok realizacije i snimanja filma?
BEGANOVIĆ:
Nakon objavljivanja moje knjige „Junaci jednog vremena“ nastavio sam pisati, raditi svoj posao. Osim onog uobičajnog, svakodnevnog posla, svo moje pisanje je bilo usmjereno prema Sarajevu. Pisanje je prevazilazilo norme kolumne i dobijalo oblik scenarijja. I, eto, tako „mic-po mic“ nastala je ideja „Vidiš li ovaj grad...“ u pisanoj formi. Sa produkcijom „Bostel“ sam se dogovorio oko snimanja i realizacija filma. I ... krenulo je.

Bošnjaci.Net: Saznajemo da je ovo jedna lijepa priča o šeher Sarajevu? Recite nam o kakvom filmu je riječ?
BEGANOVIĆ:
Film je svakako najopširnija građa o Sarajevu ikad urađena. Naravno, da je nemoguće sve stati o Sarajevu u normama koje zahtijeva kinematografija kada je minutaža u pitanju, ali potrudili smo se da se sve uobliči u sat i deset minuta koliko film traje. To je vizuelna predstava od nastanka Sarajeva pa do današnjih dana.
U filmu će biti objedinjena imena onih koji su svojim radom obilježili jedno vrijeme i proslavili grad Sarajevo na svom polju djelovanja. Između ostalih to su Dario Džamonja, Edin Džeko, Nedžad Ibrišimović, Hamdija Kreševljaković, fra Grgo Martić, Amel Mekić, Kemal Monteno, Goran Bregović, Ivica Osim, Hase Ferhatović, Dino Merlin, Fehim-ef. Spaho, Ismet Alajbegović Šerbo, Dragan Stojnić, Oskar Danon, Mak Dizdar, Mustafa beg Fadilpašić, Emerik Blum, Jasmila Žbanić, Danis Tanović, Safet Isović, Dragan Vikić, Zaim Imamović...i mnogi drugi... Akteri filma su i Dragan Vikić, Abdulah Sidran, Gordan Muzurović, Emir Hadžihafizbegović, general Vahid Karavelić...
Jedinstvena priča o ljudima i gradu.

Bošnjaci.Net: Šta je cilj projekta i namjera filma?
BEGANOVIĆ:
Cilj projekta je napraviti kapitalno audiovizuelno djelo oslanjajući se na historijske činjenice našeg najljepšeg grada.
Svako ko se bavi ovim poslom ima jednu namjeru a to je poslati poruku krajnjem konzumentu, u ovom slučaju gledateljstvu. Poruka ovog filma je veoma jasna i precizna za sve one koji vole glavni grad Bosne i Hercegovine, ali i one druge, a vidljiva je, logično, na samom kraju filma.

Bošnjaci.Net: Koje u vašem timu realizacije filma?
BEGANOVIĆ:
Scenario i režiju potpisuje moja malenkost, kamere - Emir Velić i Haris Kerla, montaža Adis Mujagić, naracija Alen Milićević (u muzičkom ateljeu Nine Pršeša), muzika Zlaja Sjerić...

Bošnjaci.Net: Premijera je već zakazana, možete li nam dati više detalja?
BEGANOVIĆ:
Premijera kreće! A i red je da se krene iz šehera silnog. Tako, ako Bog da, 18. februara premijera je zakazana u dvorani Dječija kuća u Sarajevu (bivša dvorana Boško Buha). Za projekcije i druge promocije u ostalim gradovima širom Bosne i Hercegovine i svijeta, obavijestiti ćemo javnost na vrijeme.

Bošnjaci.Net: Kada se može očekivati prikazivanje na tv stanicama i YouTube kanalu?
BEGANOVIĆ:
U toku su pregovori...

Bošnjaci.Net: Hvala vam i sretno!

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif