Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


U SARAJEVU NAUČNI SKUP „ULOGA I ZNAČAJ IMAMA U PROCESU POVRATKA“
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 08. February 2023. 17:02:30
SARAJEVO, 8. FEBRUAR 2023. (MINA) - Naučni skup „Uloga i značaj imama u procesu povratka“ održava se danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, u organizaciji Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

border=0 width=680>

Naučnom skupu prisustvuje reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, koji je u svom obraćanju prisutnim kazao da su imami bili svjesni da naša misija povratka ne može uspjeti bez njih.
„Ali, tu se njihova uloga nije završila, jer se imamska uloga nikad ne završava. Danas bijemo bitku da u mjestima u koja smo se vratili osiguramo bolje uvjete života. Trudimo se da svojim imamima osiguramo što bolje uvjete za rad. Znamo da u mnogim slučajevima to nije dovoljno, ali ćemo nastojati poboljšati koliko budemo mogli. Trebamo ostati sa svojim narodom, hrabriti ga i duhovno oporavljati, zajedno s našim narodom rješavati probleme s kojima se suočavamo - koliko možemo - i pobuđivati u narodu svijest o sebi i svojim vrijednostima. Bosna se još uvijek bori, još joj rade o glavi i treba joj svaki njen čovjek. Imami, stoga, imaju i historijsku ulogu u toj borbi“, naglasio je reisul-ulema Kavazović.


Dodao je da smo „svih ovih godina svjedočili pritisku na naš narod, da ga se zaplaši, da odustane od svog prava na rodnu grudu“.

„Nažalost, neke od nas su u tome i obeshrabrili. Uporedo s tim, vršili su veliki pritisak na imame, ciljano. Svjedočimo tome i ovih dana, na primjeru glavnog imama Amira Mahića iz Kozarca. Podsjećam nas da zločini koji su počinjeni od strane vojske i policije RS-a za prve žrtve su im poslužili imami, koje su ubijani na najsvirepiji način. Uprkos svim pritiscima, koje poduzimaju i ovih dana i u buduće neće nas zaplašiti ili ušutkati, mi ćemo jasno govoriti i boriti se za našu zemlju, zajedno s našim narodom. Uvjeren sam, proći će vrijeme politika koje su sada na sceni i koje nastoje ugušiti sve što ima bosansko obilježje. One će otići će sa scene, ako Bog da poražene, a mi ćemo ostati“, poručio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.


Ovaj naučni skup predstavlja završnicu istoimene manifestacije Udruženja ilmijje, a koja ima za cilj afirmaciju uloge i značaja imama u bosanskohercegovačkom društvu, a pogotovo imama koji su bili pioniri u povratku, a nekada i najznačajnija karika u ovom procesu.

„Shvatili smo da se proces povratka mora posmatrati sa naučnog aspekta, zadokumentovati i vrednovati sve ono sa čime su se nosili naši povratnici sa svojim imamima i s čime se i danas nose. Naši imami su u povratničkim džematima prvo obnavljali infrastrukturu, vraćali mrtve u džemate i organizirali dženaze, potom radili na povratku živih i formirali džemate kako bi nakon obnove infrastrukture zajedno sa džematlijama, pokrenuli vjerski život. Povratnici muslimani su nam kazali da, obnovljene džamije su znak povratka Islamske zajednice u te džemate, dolazak imama i upaljeno svjetlo u džamijma je bio svojevrstan svjetionik sigurnosti i signal kojim se šalje poruka o organiziranom vjerskog života na tom prostore“, kazao je predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić.

Među učesnicima naučnog skupa je i muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović. Muftija Fazlović je naglasio da su naši imami, s obzirom na značaj misije koju obavljaju, tokom minulih stoljeća u našem narodu imali posebno mjesto.


„Uloga naših imama je i više dolazila do izražaja u periodima u kojima je bilo mnogo kušnji. Imami u našem vremenu su naslijedili emanet svojih prethodnika i položili su veliki ispit. Ovih dana govorimo o njihovom velikom zalogu u našem narodu na putu povratka Bošnjaka na svoja ognjišta. Na ovom putu su naši imami dokazali veliku hrabrost, odlučnost, istrajnost, i svima nam mogu biti primjer. Bosanski imami su u ovoj velikoj misiji bili vođeni sviješću o značaju iste, i spoznajom, uvjerenjem, da je povratak Bošnjaka u svoj zavičaj jedno od najvažnijih pitanja u našem narodu i zemlju“, kazao je muftija Fazlović.

Manifestacija je zajednički projekat Udruženja ilmijje te Mostarskog, Bihaćkog i Tuzlanskog muftijstva, a podršku pri realizaciji pružilo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, na čelu s ministrom dr. Edinom Ramićem.


Ministar Ramić je podsjetio kako je „uloga imama bila značajna u svim životnim aspektima ljudi koji su odlučili da se vrate na svoja prijeratna mjesta boravka“.

„Pored svih drugih doprinosa koje su imami dali za društvenu zajednicu, rekao bih da je poseban doprinos u procesu povratka. U početku je bila jedna vrsta sigurnosti povratnicima, a nakon toga su dijelili životni prostor i nesvjesno pisali historiju. Danas smo svjedoci da je povratak uspio, sagradili smo vjerske objekte, naše kuće, sačuvali imovinu, vjeru i domovinu, a uloga imama je u svim tim procesima bila nemjerljiva. Stoga je važno da sačuvamo u društvu mjesto imama, koje je uvijek značilo moral, odgoj, obrazovanje. Ministarstvo je podržavalo mnoge projekte Islamske zajednice, posebno u povratničkim mjestima, a u narednom periodu će to biti i značajnija podrška”, izjavio je Ramić.

Generalni medijski pokrovitelj manifestacije je Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

VRHOstali prilozi:
» JEDINSTVO I SLOGA NEMAJU ALTERNATIVU
Sead Jasavić, prof. fikha | 02. June 2023 20:34
» VAKIFI SU DOBROČINITELJI KOJI SE PAMTE
MINA | 12. May 2023 14:51
» DŽAMIJE SU IZRAZ NAŠE SLOBODE
MINA | 05. May 2023 20:58
» SJEĆANJE - TRAJAN ZADATAK I OBAVEZA
Ferhat Korajac | 24. April 2023 14:31
» RAMAZANSKI ZIJARET MEZARU BEĆIR EF. BABIĆA U REYHANLIJU
Nihad Aličković | 20. April 2023 14:56
» GRADI SE PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU
Damir ef. Babajić | 15. April 2023 23:26
» RAMAZANSKO OTKROVENJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. April 2023 13:24
» BLAGODARNA DOVA U RAMAZANU: ZA SVAKI DAN! ZA SVAKU NOĆ! OD DANAS PA DO BAJRAMA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. April 2023 17:44
Ostali prilozi istog autora:
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif