Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


LENDO: BRADARA I STOJANOVIĆ KRŠE USTAV I IGNORIŠU VOLJU BOŠNJAKA
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 20. February 2023. 19:02:25
Dva člana rukovodstva Federacije BiH Igor Stojanović i Lidija Bradara sastali su se danas u Sarajevu i dogovorili da Bradara bude predsjednica, a Stojanović potpredsjednik FBiH.

Član rukovodstva Federacije BiH i kandidat za predsjednika/potpredsjednika FBiH Refik Lendo izjavio je da je odluka Lidije Bradare i Igora Stojanovića da bez dogovora s njim imenuju predsjednika protivustavna, neprovodiva i neprihvatljiva jer se njome u potpunosti zanemaruje volja izabranih predstavnika bošnjačkog naroda.

Bradara i Stojanović se dogovorili da je Bradara predsjednica FBiH
Lidija Bradara rekla je danas novinarima da je ona nova predsjednica FBIH.
Ona je pojasnila da su odluku, da ona bude predsjednica FBiH, donijeli ona i Igor Stojanović.
O svemu su obavijestili Predstavinički dom PFBiH i Dom naroda, CIK i OHR, očekuju da Predstavnički dom potvrdi ovu njihovu odluku.
“Danas smo iskoristili svoje ustavne ovlasti i ustavne nadležnosti. Nas troje smo potvrđeni i izabrani kadidati za predsjednika i potpredsjdnika FBiH. Lidija Bradara je predsjednica FBiH, a Stojanović i Lendo potpredsjednici FBiH”, istaknula je Bradara.
Refik Lendo, član rukovodstva FBiH nije se pojavio na današnjem sastanku.
- Uprkos pozivu na sastanak u petak, kojeg su moje kolege predsjednici/potpredsjednici FBiH Lidija Bradara i Igor Stojanović prvobitno prihvatili, danas su održali sastanak bez upućenog formalnog poziva, a samim tim i bez mog prisustva. Na tom su sastanku kolege Bradara i Stojanović, bez konsultacija i bez dogovora sa mnom, donijeli odluku da kolegica Bradara bude imenovana za predsjednicu FBiH. Radi se o protivustavnoj i neprovodivoj odluci, jer dva kandidata za predsjednika/potpredsjednika FBiH ne mogu donijeti odluku o imenovanju predsjednika bez dogovora sa trećim, s obzirom na to da se u Ustavu FBiH jasno navodi da se ta odluka donosi dogovorom sva tri izabrana kandidata, - izjavio je Lendo.

Ističe da je sama praksa donošenja bilo kakvih odluka, u kojoj se u potpunosti zanemaruje volja izabranih predstavnika bošnjačkog naroda, neprihvatljiva i da neće proći.

Pozvao je kolege da prestanu sa, kako navodi, iracionalnim i neproduktivnim ponašanjem, a čelnike stranaka koje su ponudile kandidate za predsjednika/potpredsjednika FBiH kao nezaobilazne faktore u procesu formiranja vlasti da hitno sjednu za pregovarački sto i postignu politički dogovor kako bi se formiranje nove strukture vlasti u FBiH što prije okončao.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif