Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine
NIKADA NE SMIJEMO ODUSTATI NI OD JEDNOG PEDLJA ZEMLJE NA KOJOJ SE TOKOM AGRESIJE PROVODILO ETNIČKO ČIŠĆENJE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 01. March 2023. 17:03:42
Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, izjavio je da je život i opstanak Bošnjaka u dijelovima Bosne i Hercegovine iz kojih su agresijom i teškim zločinima prognani, a u koje su se vratili, jedno od najvažnijih pitanja za budućnost domovine.

„Mi kao narod nikada ne smijemo odustati ni od jednog pedlja zemlje na kojoj se tokom agresije provodilo etničko čišćenje”, izjavio je muftija tuzlanski.

Za Agenciju MINA muftija Fazlović je kazao da je potrebno upregnuti puno više znanja, mudrosti i sredstava kako bi se odgovorilo tom povijesnom zadatku.

„Za tu zadaću najveću odgovornost imaju naši predstavnici u političkim i državnim institucijama i u svim tijelima vlasti ove zemlje. Samo kad uspijemo upregnuti sve naše snage, dobri ishodi i napredak će biti ostvareni na svim važnim poljima života. Takav potencijal je, hvala Allahu Uzvišenom, ova zemlja uvijek imala. Ima ga i danas zasigurno”, istaknuo je muftija Fazlović.

Govoreći o životu Bošnjaka u džematima povratka, muftija Fazlović je kazao da ih još uvijek prate mnogostruke poteškoće i nevolje, ali da oni neće posustati.

“Odvažni su u svojoj borbi za svakodnevnu egzistenciju, u čemu im posebnu snagu daje svijest o važnosti vlastite zemlje, domovine Bosne i Hercegovine. Njihova današnja borba za domovinu ima više dimenzija. Samim istrajavanjem da žive i opstanu na područjima na kojima se, ljudskom umu nepojmljivim, zločinima i zlodjelima pokušao zatrti svaki trag našeg postojanja, veličanstven je doprinos sveukupnoj borbi za domovinu”, naglasio je muftija Fazlović.

Muftija smatra da Bošnjaci u manjem bosanskohercegovačkom entitetu i drugim mjestima povratka “dobro razumiju da je neraskidivo povezan odnos prema rodnoj grudi, vlastitom domu i zavičaju, s odnosom prema domovini.”

“Njihov put je iznimno zahtjevan i težak. Ali je i najblistaviji primjer požrtvovanosti i borbe za vlastitu domovinu i vrijednosti koje u njoj sa svim ljudima dijelimo”, izjavio je muftija Fazlović.
Muftija je podsjetio i da su Bošnjaci povratnici već dugo uskraćeni za radna prava u javnim institucijama, za službenu upotrebu bosanskog jezika, za obrazovanje iz nacionalne grupe predmeta, da se na privatnu i vakufsku imovinu nasrće, te da su nerijetko suočeni i s provokacijama i pritiscima od strane srpskih političkih zvaničnika, a što se i ovih dana, između ostalog, potvrđuje političkim napadima na hafiza Amir-ef. Mahića u Kozarcu.

''Institucije ove zemlje, ali i međunarodne institucije, u skladu sa svojim preuzetim mandatima, moraju odgovorno i pravovremeno djelovati, kako bi prava bošnjačkih povratnika bila zaštićena. Uz to, bošnjački politički predstavnici se moraju daleko više angažirati na popravljanju egzistencije povratnika. Pri tome je nužno uzeti u obzir dugoročni plan njihovog ekonomskog razvoja. Istaknimo djela naših privrednika, koji su dio svojih kapaciteta prenijeli u mjesta povratka i omogućili radna mjesta povratnicima. To su doista svijetli primjeri našeg vremena”, smatra muftija.

Poručio je da će “Islamska zajednica i u budućnosti potpuno biti predana svojoj misiji u svakom džematu u koji su se muslimani vratili nakon agresije.”

“I svi mi koji živimo u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine i u dijaspori, imamo trajnu obavezu da se brinemo i pružamo konkretnu podršku braći i sestrama čija je sudbina bila da ponovo moraju graditi i obnavljati svoje kuće i svoje džemate. Neka naša zahvalnost svima njima posebno dođe do izražaja povodima kao što je Dan nezavisnosti naše lijepe domovine”, kazao je, između ostalog, muftija tuzlanski.

Muftija Fazlović je u intervjuu za Agenciju MINA poručio da je Bosna na Drini aksiom.

„Bosna jeste naš aksiom. A Bosne nije ako nije na Drini. Ali i na svakoj drugoj svojoj granici kojom je omeđena i osigurana državnost, nezavisnost i suverenost Bosne i Hercegovine”, kazao je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
17. June 2024 19:20
JamalBowman204.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif