Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U vogošćanskom naselju Kobilja Glava
OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE KENANA DEMIROVIĆA
Procitaj komentar

Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 02. March 2023. 20:03:37
Drugog marta 1992. godine u vogošćanskom naselju Kobilja Glava, mučki je ubijen Kenan Demirović, golobradi mladić koji je tada imao nepunih osamnaest godina. Ubile su ga komšije srpske nacionalnosti nedaleko od njegove kuće, u blizini mezarja Orlić, na kojem je bio ukopan njegov djed. Tom prilikom ranjen je i njegov rođak Atif Demirović. Kenan Demirović i Ramo Biber, prve su žrtve velikosrpske agresije na Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu.


Tim povodom je danas (02.03.2023.), na mjestu pogibije ovog mladića, održana prigodna manifestacija na kojoj su, o ovim sudbonosnim danima po našu zemlju, govorili Sabit Kobiljak, predsjednik Udruženja branitelja/boraca organizatora i pokretača otpora "Patriotska liga" općine Vogošća, koje je organizovalo ovu manifestaciju te Migdad Hasanović, Načelnik Općine Vogošća i Alija Gluhović, podpredsjednik Općinskog vijeća Vogošća.

Istakli su potrebu da se na ovakvim i sličnim manifestacijama od zaborava čuvaju uspomene na svijetle tradicije iz naše bliske prošlosti.


- Ubistvom Kenana Demirovića, Rame Bibera i drugih patriota, zločinci su nas htjeli zaustaviti na putu koji je vodio ka samostalnosti naše zemlje Bosne i Hercegovine, rekao je Sabit Kobiljak. Međutim, nisu uspjeli u tome. Uprkos golgoti kroz koju smo prolazili tokom minulog rata, naša nezavisna, suverena i slobodna domovina sagrađena je na čvrstim temeljima, temeljima u koje su njeni najhrabriji sinovi utkali svoje živote.

- Naša je obaveza da čuvamo uspomene na ono šta je, u vremenu iza, radila rijeka bosanskohercegovačkih patriota čija je jedina greška bila ta što su hrabro stali u odbranu svojih ognjišta i svoje domovine, rekao je Migdad Hasanović. Mlade generacije trebamo napajati istinom o našoj časnoj i poštenoj borbi, borbi onih koji su nam omogućili da danas uživamo u blagodetima slobode. Ne trebamo to činiti radi osvete već zato da ih naoružamo znanjem, dobrotom i ljubavlju prema drugim ljudima i svojoj domovini, osobinama koje nikada neće dozvoliti da se bilo kada pretvore u one koji ni danas ne odustaju od toga da ugroze slobodu i cjelovitost naše zemlje Bosne i Hercegovine.


- Sretan sam što je mija Inicijativa vezana za izgradnju ovog spomen obilježja kod nadležnih u općini naišla na plodno tlo, istakao je Alija Gluhović. Važno je da budućim generacijama ostane nešto što će ih podsjećati na hrabrost onih u čijim srcima je bila naša zemlja Bosna i Hercegovina.

Delegacije Općine Vogošća, Koordinacije boračkih udruženja, Studentdskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu i stranaka koje participiraju u radu Općinskog vijeća Vogošća, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Spomen obilježju Kenanu Demiroviću odale su počast ovoj prvoj žrtvi agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Za njegovo ubistvo još uvijek niko nije odgovarao.VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
17. May 2024 15:01
» PUBLICI TREBA NAMETATI KVALITET
08. February 2024 20:24
» VOGOŠĆA: OTVORENA SENZORNA SOBA
31. January 2024 21:45
» SVJETLOST KALJAVIH SOKAKA
22. January 2024 21:58
» DA SI MOJA SEVDAH PJESMA
21. January 2024 16:15
» REZULTATI SU PLOD TIMSKOG RADA
12. January 2024 14:33
» NA KRILIMA SEVDAHA
19. December 2023 17:39
» I PJESMOM SE BOSNA BRANILA
12. December 2023 14:19
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif