Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Bošnjačka ulema na međunarodnoj konfereciji u Maskatu
SALTANAT OMAN - ZEMLJA ČESTITIH I RADINIH LJUDI
Procitaj komentar

Autor: Dr. hfz. Safvet Halilović
Objavljeno: 06. March 2023. 14:03:37
U Maskatu, glavnom gradu države Saltanat Oman, u periodu od 26-28. februara 2023. godine, održana je naučna konferencija s međunarodnim učešćem na temu: "Qadāya al-mujtama' al-muā'sira fī mīzān al-šar' - muqārabāt wa hulūl" (Savremena društvena pitanja iz obzorja islamskog učenja - aproksimacija i rješenja). Konfereciju je organizirao Fakultet za islamske studije u Maskatu, pod pokoviteljstvom Minstarstva za visoko obrazovanje države Saltanat Oman, a učestvovali su predstvanici iz više od dvadeset zemalja.


Na konfereciji je učestovao i prof. dr. Safvet Halilović, redovni profesor Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici. On je bio aktivni učesnik s referatom na arapskom jeziku na temu: "Zāhirat al-ilhād min manzūr al-antrobolojiya al-qur'āniya" (Fenomen ateizma iz obzorja Kur'anske antropologije). Također, bio je i predsjedavajući završne (sedamnaeste) sesije Konferecije.
U vezi s dešavanjima na ovom velikom naučnom skupu profesor Halilović je za portal Bosnjaci.nnnet dao sljedeću izjavu:
"Ovo je bila jedna vrlo uspješna i dobro organizovana konferencija. Iskupili su se brojni alimi, profesori, pisci i istraživači koji su došli sa raznih strana: Indija, Malezija, Tunis, Maroko, Alžir, Libija, Egipat, Njemačka, Holandija, Nigerija, Kuvajt, Jordan i dr. Razmatrana su mnoga pitanja koja se tiču života čovjeka u savremenom dobu: muslimanska porodica pred izazovima savremenosti; uloga vjere u očuvanje identiteta mladih; društvene mreže i njihov uticaj na muslimansku populaciju; intecije šerijata; islamsko poslovanje (bankarstvo); savremeni izazovi (kao što su npr. abortus, ovisnosti o alkoholu i drogama, porodično nasilje, ateizam i sl.) i mogućnosti suočavanja iz obzorja islamskog učenja i svjetonazora itd. Također, u referatima su razmatrana i pitanja u vezi sa restrikcijama i ograničenjima u vrijeme pandemijā i njihovim implikacijama u svakodnevnom životu muslimana.


Prijavljeno je ukupno 120 radova, od kojiih je devedest dobila pozitivnu ocjenu. Konferenicija je održana u prostorijama Fakulteta za islamske studije u Maskatu. Svečano otvaranje bilo je u Kongresnoj sali države Saltanat Oman. To je jedna ogromna i divno uređena sala koja može primiti oko hiljadu učesnika. Na otvaranju konferencije prisustvala je prof. dr. Rahmet bint Ibrahim el-Mahrukija, ministrica za visoko obrazovanje i naučnoistraživački rad Saltanat Oman kao i brojni drugi visoki predstavnici ove zemlje.

Nakon svečanog otvaranja, u toj velikoj Kongresnoj sali, održana je i prva sesija Konferecije. Hvala dragom Allahu, moj rad u kojem sam razmatrao fenomen ateizma iz obzorja Kur'anske antropologije, odbran je među tri najbolja rada, koji su prezentovani tu, odmah nakon otvaranja, u velikoj sali, gdje su prisusutvovali svi učesnici Konferenicije. Ostali radovi su prezentovani u odvojenim sesijama na Fakultetu za islamske studije, koji se nalzi na drugom mjestu u Maskatu.

Posebna vrijednost ove Konferecije je u tome što je bilo omogućeno da se, u sklopu svake sesije, učesnici kritički osvrnu na svaki od priloženih radova. Iz vlastitog iskustva koje imam, znam da to nije slučaj na mnogim konferecijama koje se organizuju; tu autori prezentuju svoje radove bez mogućnosti da se iznesu kritike i suoče mišljenja. Ova konferencija je trajala tri dana i imala je ukupno sedamnaest naučnih sesija, gdje se moglo naširoko rapravljati o izloženim temama. Na kraju su doneseni korisni zaključci i preporuke, a radovi će nakon usaglašavanja primjedbi biti objavljeni u Zborniku konferencije. Naravno, sažeci radova i biografije njihovih autora objavljeni su u materijalima konferencije.


Salatanat Oman je, zaista, vrlo interesantna država. Njena površina je oko 330 hiiljada kvadratnih kilometara. Dakle, površinski je veća od Njemačke, a šest i po puta je veća od Bosne i Hercegovine. Broj stanovnika je nešto manji od pet miliona. To je jedan vrlo lijepa, bogata i uređena zemlja. Putevi, zgrade i cijela infrastruktira zemlje urađeni su po najsavremenijim standardima. Inače, glavni grad Omana je Maskat, koji je od Mekke udaljen oko tri hiljade kilometara.

Mene je na aerodromu dočekao uvaženi Muhammed el-Amirij, kojeg inače poznajem od ranije. I pored činjenice da je na aerodromu bila služba za doček gostiju, on je došao u kasne sate u znak poštovanje uleme iz Bosne. Jedan od glavnih domaćina bio je uvaženi šejh dr. Abdullah el-Ma'meri, istaknuti omanski učenjak i daija. On je, inače, i predavač na Fakultetu za islamske studije, a angažovan je u brojnim društvenim i kulturnim manifestacijama širom Omana. Također, imao sam priliku da se družim i da cijenjenim šejhom dr. Sultanom eš-Šejbanijem, stučnjakom za rukopise i piscem brojnih monografija o kulturnoj baštini Omana. On me je odveo na veliki internacionalni sajam knjiga koji se tih dana održavao u Maskatu. Bio sam istinski obradovan kada sam na sajmu našao i nekoliko svojih kniga koje su publikovane na arapskom, engleskom i njemačkom jeziku u izdanju renomirane izdavačke kuće Dar Al-Salam iz Kaira.

Poseba počast mi je ukazana time što mi je omogućeno da posjetim vrhnog muftiju Saltanata Oman, uvaženog šejha allamu Ahmeda el-Halilija, kojeg inače poznajem kroz članstvo u Svjetskoj uniji islamskih učenjaka. Cijenjeni šejh je potpresjednik Unije, a bio je bliski prijatelj i saradnik rahmetli šejha Jusufa el-Karadavija. U njegovoj rezidenciji je upriličen i svečani ručak. Iz milja, šejh Ahmed el-Halili me oslovljava sa: Safvet el-Halili, s obzirom na moje prezime Halilović, a ja mu uzvraćam da će i on, kada dođe u Bosnu, dobiti to prezime. Inače, šejh el-Halili je veliki islamski učenjak, enciklopedijske naobrazbe. Autor je nekoliko stotina studija i knjiga, koje se štampaju diljem svijeta. Njegovo najveće djelo je enciklopedija Burhanu-l-Hakk, koja je štampana u dvadeset velikih tomova.


Također, nakon završetka konferenicije, imao sam priliku da budem primljen i kod dekana Fakulteta za islamske studije, prof. dr. Rašida bin Alija el-Harisija. On lično je tražio susret sa mnom, jer je predsjedavao prvom sesijom u velikoj Kongresnoj sali gdje je je prezentovan moj referat. Uz čuvene omanske hurme i kahvu, u njegovom kabinetu sam proveo skoro dva sahata u veoma prijatnom razgovoru. Cijenjeni dekan je govorio o mogućnostima saradnje između Fakulteta za islamske studije u Maskatu i Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Poseban interes dekan el-Harisi pokazao je za uvođenjem predmeta Kur'anska antropologija u obrazvoni sistem Saltanata Oman s obzirom da kod njih nema takav predmet. Moj referat na konferenciji je bio upravo iz područja Kur'anske antropologije i izazvao je veliku pažnju učesnika. Mnogi od njih su mi se u pauzama sesija i susretima u hotelu obraćali s pitanjima u vezi s ovim predmetom.

I na kraju, mogu samo reći da iz Maskata i Omana nosim divne impresije. To je jedna veoma uređena i napredna muslimanska zemlja. Njeni stanovnici su čestiti, blagi, krajnje obazrivi i dobronamjerni ljudi. Čovjek uistinu bude obradovan kada vidi da postoji tako uređena muslimanska zajednica. Allaha Svemilosnog molim da pomogne sve čestite insane, ma gdje oni živjeli!"VRHOstali prilozi:
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
Ostali prilozi istog autora:
» SURA EL-IHLĀS (ISKRENOST)
13. April 2020 22:37
» ŠIROKOGRUDNOST
06. February 2020 18:23
» ŠTA I KUDA NAKON TERORA U PARIZU?
17. November 2015 17:19
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif