Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


ZAŠTO BOŠNJACI U TURSKOJ TREBA DA GLASAJU ZA PREDSJEDIKA REDŽEPA TAJIPA ERDOANA?
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 12. March 2023. 14:03:23
Bošnjaci u Turskoj, koji imaju potencijal više od milijun glasova, treba da glasaju za predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj 14. maja, 2023. god.

Ne samo što je podigao Tursku na visoki stupanj političkog utjecaja, ekonomske i tehnološke moći, već je predsjednik Erdoan pokazao da ima bratski osjećaj za goruća pitanja muslimana u svijetu.

Njegova tvrdnja da mu je Alija Izetbegović povjerio Bosnu u amanet, obavezuje predsjednika Erdoana da uvijek ima Bosnu na umu i kao naciju i kao državu. Jer nacionalno bezimeni i državotvorno obespravljeni Bošnjaci mogu ostati i bez vjere.

Uvjeren sam da je predsjednik Erdoan iskren u svojoj namjeri da ispuni svoje dano obećanje Aliji rahmetli, ali nisam siguran da mu je skroz jasno šta to konkretno znači.

Pošto sam posjećivao predsjednika Aliju dok je bio na bolesničkoj postelju na Koševu, gdje samo razgovarali o važnim pitanjima, uključujući i amanet za Bosnu, imam pravo i obavezu da podsjetim predsjednika Erdona na šta je Alija rahmetli mislio pod tim amanetom.

Rahmetli Alija je mislio:
1) Da Bosna nije samo zemlja, već da je Bosna jedinstvena ideja, koju može usvojiti svaki čovjek zdrave pameti i braniti je od svakog bolesnog dušmana uvijek i na svakom mjestu!

2) Da je Bosna amanet duha i duše svakog čovjeka zdrave pameti i dobre volje!

3) Da Bosna nije amanet u havi, već konkretna činjenica, koju predsjednik Erdoan treba da upiše u turski državni ustav da je država Bosna i Hercegovina nacionalni interes Republike Turske u smislu da je napad na suverenitet i teritorijalni integritet bosanske države, napad na Republiku Tursku. Samo na taj način može se reći da je Alijin amanet predsjednik Erdoan dobro shvatio i iskreno prihvatio.

4) Kao suverena i samouvjerena Republika, Turska ima pravo i obavezu Erdoanov amanet za Bosnu pretvori u konkretan plan za obranu bosanske zemlje i države od eventualnih agresora.

5) Cijela Bosna je danas u sličnoj situaciji kao što je bila Srebrenica prije genocida - „sigurnosna zona“ međunarodne zajednice, koja je Srebrenicu izdala srpskim genocidnim zločincima. To se danas može isto dogoditi cijeloj Bosni jer se međunarodna zajednica ponaša na isti način tako što pravi neprincipijelne i nedemokratske ustupke antibosanskoj, antibošnjačkoj, separatističkoj i aparthejdskoj politici na čelu sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

To su tih pet razloga zašto Bošnjaci u Turskoj, zbog svog patriotskog osjećaja prema Bosni, treba da glasaju za predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana na predstojećim izborima.

Treba da glasaju za njega kako bi mu omogućili i produžili priliku da ispuni svoje obećanje amaneta za Bosnu na način da država Bosna i Hercegovina postane stvarni nacionalni interes Turske po slovu i duhu turskog ustava a ne samo na emociji i na jeziku, da to postane i nakon predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana.

Stoga, moji Bošnjaci u Turskoj, očekujem od vas da shvatite ovaj apel ozbiljno, savjesno i odgovornu jer Bosna na Balkanu i u Europi ovih dana nije dobro. Sve više se steže omča oko njenog vrata od onih koji čekaju da Rusija pobijedi u Ukrajini pa da pohrle na genocidom ranjenu Bosnu.

Očekujem od vas da ovaj apel prenesete predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu kao legitimni uvjet za vaš glas na sljedećim izborima, glas koji mu danas treba više nego ikada.

Vi ćete na taj način pokazati predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu kako da ispuni svoj amanet prema Bosni, ali i mnogo važnije od toga je što ćete time ispuniti i vaš amanet prema vašim bošnjačkim precima – djedovima, nanama, očevima i majkama.

Allahu Svemogući, osnaži konkretnu bratsku ljubav između Bosne i Turske u interesu mira i sigurnosti na Balkanu, Europi i svijetu! Amin!

VRHOstali prilozi:
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
Ostali prilozi istog autora:
» MOJ SEDAMDESET DRUGI ROĐENDAN
05. February 2024 14:32
» APEL SAVJESTI
29. January 2024 20:45
» GAZA - HRONIKA DANA 100
14. January 2024 15:40
» OSTAVITE SREBRENICU NA MIRU
26. November 2023 16:06
» GLAS ZA BOSANSKU NEUTRALNOST
25. November 2023 12:44
» NEKA SVE VAŠE SVAĐE PRESTANU
20. November 2023 01:34
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif