Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


FILM SNIMLJEN U SVRHU SRPSKO-RUSKOG URUŠAVANJA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE, NEGIRANJA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA, VELIČANJA ZLOČINACA I GENOCIDNE TVOREVINE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 14. March 2023. 21:03:19
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacijacija (BANA) proteklih sedmica uputila je pismo na adrese zvaničnika američkih saveznih dražava i gradova, ističući sve učestalije negiranje genocida koji su srpske vojne i policijske snage izvršili nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini. Genocid su presudile najveće internacionalne sudske instance i Sud BiH, dok je osuđeno kompletno srpsko (i hrvatsko) političko, vojno i policijsko rukovodstvo i dio njihovih sljedbnika koji su sistematski vršili zločine. Znatan broj ratnih zločinaca nisu dostupni pravosudnim institucijama BiH, kako zbog političkog uticaja na Tužilaštvo i Sud BiH, ali i iz razloga jer Srbija svoje zločince skriva i ne želi da ih izruči pravosudnim oganima Bosne i Hercegovine. Čak i one presuđene ratne zločince koji su nakon presude pobjegli u Srbiju time su i pod zaštitom režima. Sve to govori da ova zemlja koja je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, štiti ratne zločince, živi u ratnoj prošlosti i preko svojih satelita u Bosni i Hercegovini huškaju na nemire, separatizam, blokadu države, dok u kontinuitetu srpski zvaničnici u Srbiji i manjem entitetu u BiH negiraju genocid koji su počinili nad Bošnjacima.

Sjedinjene Američke Države je prva država koja je osudila agresiju na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, te su u svojem Kongresu izglasali Rezoluciju o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Rezoluciju je izglasao i Parlament Kanade, Europski parlament, kao i brojne europske države, uključujući i države koje su nastale na prostoru bivše SFRJ, izuzev Srbije.

Upravo povodom propagande i negiranja genocida, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacijacija (BANA) u pismu je istakla da izražava nezadovoljstvo i duboku zabrinutost zbog zakazivanja prikazivanja antibosanskog filma "Republika srpska: Borba za slobodu” bivšeg novinara Sputnjika i voditelja "Rusija Danas", ruskog plaćenika, a srpsko-kanadskog reditelja Borisa Malagurskog. Kako govore poznavaoci, film je financiran iz sumnjivih srpsko-ruskih kriminalnih fondova Berograda, Banjaluke i Moskve. Ističe se da je film snimljen u svrhu negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, negiranja presuda najvećih internacionalnih sudova u Haagu i BiH, veličanja ratnih zločinaca i srpske paradržavne tvorevine koja je nastala 1992 - 1995. na krvlju i kostima nevinih bošnjačkih civila, kao i dijela hrvatskih. Prikazivanje ovog filma je ujedno izrugivanje rezolucijama SAD, Kanade, Europskog parlamenta i brojnih država čiji su parlamenti jasno i nedvosmisleno osudili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici koji su počinili srpska vojska i policija. Zbog toga je razočaravajuće da se upravo američkim i kanadskim gradovima pred očima preživjelih žrtava genocida putem filmskog platna ponovo širi mržnja i podstiče na nasilje.

- "Negiranje genocida, odnosno negiranje države Bosne i Hercegovine je ovjerena ovim filmom. To je još jedan udarac od strane necivilizovanog svijeta na žrtve genocida u Srebrenici, najvećeg zločina u Evropi poslije holokausta. Film je dokumentirano svjedočanstvo o beščašću, moralnom i intelektualnom kolapsu projektanata i izvođača agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Film ovjerava djelo projektanata i izvršilaca genocida u Bosni i Hercegovini i daje podršku veliko-srpskom ekstremizmu čiji je cilj Velika Srbija (plan koji podržava Rusija) na račun uništenja nezavisne i međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine", piše pored ostaloga u pismu BANA.

Predsjednik Bošnjačko-američke nacionalne asocijacijacije dr. Mersim Ziljkić upoznao je sa ovim dešavanjima Marka Gjonaja, vijećnika Grada New Yorka. Isto tako BANA je upoznala u albanske organizacije i aktiviste sa Kosova, jer se tokom prikazivanja filma provodi i antikosovska kampanja.

Protestno pismo je uputila i Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike u kojem se ističe da "film iskrivljuje povijesne činjenice sugerirajući da su Bosna i SAD “otvorile vrata sukoba” na Zapadnom Balkanu 1990-ih, prikazujući Rs kao žrtvu u “borbi za slobodu”. Nadalje, filmski narativ pokušava prikazati istrebljenje “Muslimana u Bosni” (tj. Bošnjaci) da naprave prostor za Srbe kao priču o moralu, osvetivši se stoljećima percipirane nepravde na rukama Austro-Ugarske i Osmanskog carstva. Ove neistine pokušaj su prijevare “drugačije” (jer su Bošnjaci autohtoni, europski narod) i prešutno uvode radikalne, revizionističkih i ultranacionalističkih ideja Amerikancima diljem naše nacije".

Dalje u pismu se naglašava: "Konačno, naslov “Srpska: Borba za slobodu” je krajnje manipulativan i obmanjujući. Kao već napominje se da su osuđeni najviši vrhovi vlasti RS-a, uključujući vojsku i policiju RS-a provedbe sustavnog i sustavnog programa terora, ratnih zločina, silovanja i genocida
nesrpskog stanovništva u Bosni, što je uključivalo Bošnjake, Hrvate, Židove, Rome i druge. Dakle, dok
G. Malagurski navodi da film “osuđuje sve ratne zločine koji su se dogodili u ratu u BiH od
1990-ih”, naslov njegovog filma ipak na pogrešan način pokušava “izbjeliti” silovanje, ratne zločine
i genocida te započeti revizionističke pokušaje lažnog označavanja takvih radnji kao „borbe za
slobodu", - piše pored ostaloga u pismu koje je potpisao dr. Sabahudin Ćeman, muftija IZBSA.

VRHOstali prilozi:
» ŠTA POVEZUJE BATISTUTU I TRAVNIČKE ĆEVAPE
Bošnjaci.Net | 05. June 2023 18:11
» TURSKI PREDSJEDNIK ERDOGAN PREDSTAVIO NOVI KABINET
Anadolu Agency (AA) | 04. June 2023 11:46
Ostali prilozi istog autora:
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif